Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.
Ulkoetsintäalue

Disco toistamiseen 0-koirana nw-kokeissa

Päästiin sittenkin nollakoirakoksi Discon kanssa lauantaina 14.9.2019 Kirkkonummella pidettyihin nosework-kokeisiin, joissa tuomaroivat Patrick Stewart ja Timo Pussinen. Vähän tuli kyllä viikolla fiilis, että hetkonen, eihän me ollakaan treenattu ja etenkin laatikot ovat jääneet vähän huonolle tolalle. Viikolla tehtiin ulkona yksi boksitreeni, jonka ensimmäinen yritys meni ihan plörinäksi (Disco arpoi, mitä piti ilmaista), mutta toinen treeni menikin sitten jo mallikkaasti. Seuraavana päivänä sisätiloissa tehty boksiharkka meni kyllä sitten heti onnistuneesti, kuin myös muutkin harjoitukset ajoneuvoilla ja ulkona, joten luottavaisin mielin lähdettiin nollakoirakoksi lauantaiaamuna. Perjantainahan Discolla muuten oli neljän tunnin semmarupeama agilityn osalta, mutta en uskonut, että se hirveästi vaikuttaisi (paitsi, jos stressitasot jo valmiiksi hyvin korkealla).

Paikka oli varsin mielenkiintoinen, sillä se oli talli, jossa tosin ei ollut nyt muutamaan kuukauteen ollut hevosia. Ennen alueita Disco pääsi tekemään pari purkkirataa lämmittelyinä ja ne menivät tosi hienosti! Hajuille pysähdyttiin heti ja ilmaistiin kunnolla.

Ensimmäinen alue oli tallissa oleva sisätila, jossa säilytetty varusteita yms. Taisi siellä nytkin roikkua telineessä satula. Alue oli sopivan pieni, mutta oli siellä varmasti kaikenlaista haisteltavaa. Disco suoriutui tehtävästään kuitenkin varsin nopsaan. Aikaa taisi mennä 28 sekuntia tms. Piilo oli tuolla lokerikkojen alaosassa, en nyt enää muista oliko se lattian rajassa vai ylempänä.

Sisäetsintäalue.
Sisäetsintäalue.

Seuraavaksi tsekattiin laatikkoetsintä. Se olikin aika kiva yksi jono laatikoita. Disco lähti tekemään duunia hyvin, ja tarkasti kaikki boksit. Hajulaatikolla reagoi selvästi, mutta syystä tai toisesta jatkoi matkaa loppuun saakka ja takaisin tullessaan alkoi ilmaista jotain boksia. Se oli väärä. Aloitettiin alusta. Nyt Disco alkoi ilmaista ensimmäistä boksia ja työnsi sitä metrin verran. Olisikohan vielä tullut toinenkin väärän boksin ilmaisu ennen kuin Disco osui sinne oikealle boksille. Aikamoinen show siis, että mitähän ihmettä tässä tapahtui. Hajuboksi oli tuolla puolenvälin jälkeen.

Laatikkoetsintä
Laatikkoetsintä.

Ulkoetsintä rajautui tallin katettuun päätyyn. Siellä on kaikenlaista tavaraa, mutta alueeseen kuului myös lähtölinjan edessä olevaa nurmikkoa. Lähetin Discon alueen oikeaan laitaan. Kivasti Disco tutki sivuston ja siirtyi keskelle ja siitä sitten tutkimaan levyä ja jäi ilmaisemaan. Luotto koiraanhan minulta oli jo mennyt laatikoilla, joten Disco sai ilmaista todella pitkään, kun varmistin tuomarilta, että onhan se nyt varmasti tässä. Olihan se. Tämä oli nopea löytö myös.

Ulkoetsintäalue.
Ulkoetsintäalue.

Ajoneuvoetsintäalueella oli peräkärry ja henkilöauto. Ennen etsinnän aloitusta Disco sai jonkun pienen mörkökohtauksen. Se katsoi peräkärryn suuntaan ja muutama pöhkinä kuului. Päätin kuitenkin, että mennään nyt kuitenkin alueelle. Disco lähti alueelle, vähän oli mörkömeininki, kun meni tsekkaamaan sitä kohtaa, mihin peräkärry nojasi. Siihen kieltämättä laskeutui iso varjo, eli saattoihan se näyttää oudolta. Kehuin Discoa, kun se rohkeasti tsekkasi outouden. Siitä sitten jatkettiin autolle ja lähdettiin kiertämään etukautta oikealle. Disco pysähtyi heti ilmaisemaan auton etuosassa olevaa lämppäripiuhan koteloa. Olin itse, että wtf, ei se nyt tuossa voi olla (tai siis totta kai voi olla, mutta olin jotenkin liian hämmentynyt kaikesta) ja Disco saikin ilmaista taas pitkään, kun itselläni meni jotenkin pitkään ilmoittaa löydöstä ja saada varmistus, että joo, kyllä se on oikein. Ilmaisussa on siis kestoa, Disco ei ainakaan tämmöisissä tapauksissa jätä piiloa eli hyvä niin. Vähän kyllä rupesi tyrkkimään nenällään sitä tökkeliä eli seuraavaksi otammekin tarkkaan syyniin koskemattomuustreenit oli kyseessä laatikot tai mikä vain. Nopea löytö siis tältäkin alueelta. Jäin sitten miettimään, että aika iisit alueet, mutta se täytyy kyllä muistaa, että nollakoirakolle tilanne on paljon helpompi. Haju on tuore, ei ole muiden koirien jälkiä ja hajuja ja ohjaajakin on ehkä rennompi, koska kyseessä ei ole koetilanne. Tosin kyllä nollakoirakkona oleminen jännittää ihan yhtä lailla!

Ajoneuvoetsintä
Ajoneuvoetsintä

Kiitoksia järjestävälle taholle Etelärannikon Tassutiimille, jotta saimme osallistua kokeeseen nollakoirakkona. Suosittelen tätä vaihtoehtoa muillekin, jos haluatte kokeenomaista treeniä. Lisäksi hyvänä puolena on se, että halutessaan voi jäädä seuraamaan muiden suorituksia, jos se vain osallistujien/järjestäjien/tuomarien puolesta on mahdollista. Nytkin jäin itse katsomaan ulko- ja ajoneuvoetsintöjä joksikin aikaa, ja ihan mielenkiintoisia havaintoja tuli tehtyä :)

Disco tarkkailemassa suorituksensa jälkeen, kun muut ovat kerääntyneet tuomareiden puhutteluun.
Disco tarkkailemassa suorituksensa jälkeen, kun muut ovat kerääntyneet tuomareiden puhutteluun.