Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Disco nw-kokeessa 0-koirana

Osallistuin Discon kanssa Loviisassa 17.8.2019 järjestettyihin 1. luokan nosework-kokeisiin nollakoirakkona. Nollakoirakkona toimiminen tarkoittaa sitä, että kokeisiin osallistumaton koirakko käy etsimässä piilot ennen muita ja tämän perusteella tuomarit päättävät etsintäalueiden enimmäisajat ja tarvittaessa tekevät muutoksia piilojen suhteen. Päätös lähteä nollakoiraksi Discon kanssa oli varsin helppo, sillä halusin hyödyntää tämän loistavan treenitilanteen ja tsekata, missä vaiheessa olisimme tulevaisuuden kokeita ajatellen.

Ensimmäiseksi tarkistettiin ulkoetsintäalue. Alueella ei ollut mitään ylimääräistä, vain alueeseen kuuluvat luonnolliset elementit. Disco reagoi hajuun siinä minuutin etsimisen tietämillä ja työsti puolisen minuuttia hajua. Olisin jo pariin otteeseen ollut valmis ilmoittamaan löydöstä, mutta en voinut tehdä sitä, kun Disco vain jatkoi tarkentamistaan hyvin päättäväisesti. Haju oli sinisessä tolpassa sisällä, joten eipä ihme, että tarkka ilmaisukohta oli Discolla hieman hakusessa.

Ajoneuvoetsintä olikin sitten haastavampi. Tämä näkyi siinä, että Discon fokus hieman herpaantui. Ajoneuvoetsintätekniikkakin oli hakusissa ja tuskailinkin siinä homman vaikeutta. Lopulta kolmen minuutin tienoilla Disco yhtäkkiä vain aloitti ilmaisun henkilöauton etupuolella lämpöpiuhan tökkelin kohdalla.

Sisäetsintä oli pienehkö ja vähän ahdas tila, ja pitkän liinan kanssa siellä säätäminen meinasi melkein tehdä homman haastavaksi. Disco kuitenkin selvisi hommasta varsin mallikkaasti, ja löytö tuolin jalasta tarkennettiin nopeasti.

Laatikkoetsintä olikin sitten helppo juttu, mikä ei sinänsä ollut ihme, kun laatikoita nimenomaan ennen hajutestiä paukutettiin aikamoisella intohimolla. Lähetin Discon vasemmalle, ja tunnollisesti Disco tarkisti jokaisen laatikon ennen kuin oikean kohdalla jähmettyi ilmaisemaan. Koko homma oli ohitse alle 10 sekunnissa, joten syystäkin Disco sai oikein hyvät leikkipalkkiot :)

Kokemuksena nollakoirakkona toimiminen oli oikein antoisa. Kokeeseen emme vielä ole valmiita, mutta kaukana siitä emme ole. Lisää vain ulkoetsintätreeniä ja etenkin ajoneuvoetsintätekniikkaa, niin eiköhän se siitä. Olin kyllä todella iloinen siitä, miten hienosti Disco jaksoi työskennellä eikä välittänyt uudesta ympäristöstä, ja oli muutenkin heti valmiina hommiin. Ja erityisen iloinen olin siitä, että saatiin etsintöjen loppuun nopeat löydöt. Uskoisin, että meille molemmille jäi oikein hyvä fiilis tästä :)

Disco etsimistensä jälkeen
Disco etsimistensä jälkeen

Videot Discon etsinnöistä:

Ulkoetsintä
Ajoneuvoetsintä
Sisäetsintä
Laatikkoetsintä