Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Vanhalle koiralle uusia temppuja? Osa 3

Tässä osassa jatketaan ketjuttamisen periaatteita käytännön esimerkkien valaisemina. Edellisessä postauksessa (ks. osa 1 ja osa 2) olimme siinä vaiheessa, että rullan ottamisessa vihjeestä oli vielä haasteita, mutta siitä reilun viikon päästä Viima oli kuin yhtäkkiä taas edistynyt hiukan ja rullan ottaminen vihjeestä onnistui jo agilityhallissa ja siitä palkaksi sännättiin alustalle näytölle. Tämän jälkeen ei sitten tehty rullatreeniä vähään aikaan, kunnes kokeilin kosketuskeppiin koskemista ja siitä palkkaamista rullavihjeellä. Lopputulema oli se, että sammutin keppiin koskemiskäytöstä. Kosketuskepistä itsestään oli ilmeisesti tullut jo liian vahva, ja kun rulla-vihje ei ollut vahvempi, seurauksena oli se, että keppiin koskeminen alkoi sammua. Jätettiin rullailut vähemmälle, kunnes vihdoin keksin vaihtaa kohteeksi jonkun tuntemattoman esineen.

Status

Tässä videossa kerrataan sitä, mitä aiemmin on harjoiteltu eli otetaan rulla suuhun vihjeestä, irroitetaan ote siitä vihjeestä ja mennään näytölle vihjeestä. Palkkaus sen jälkeen.

Kyseessä on siis osakäytös: Rullan ottaminen (vihje3) + rullan (kantaminen ja) pito + rullan luovutus (vihje2) + näytölle meneminen (vihje1)

Tässä videossa harjoitellaan ketjutuksessa tarvittavaa pohjataitoa, joka tässä on mitta-astiaan kosketus nenällä. Alkujaan suunnitelmissa oli käyttää kosketuskeppiä, mutta se jo itsessään on liian vahva, joten helpointa oli ottaa käyttöön ihan uusi kohde. Astiaan tökkääminen kuonolla tuli varsin luonnostaan, joten tähän ei tarvittu montaa toistoa.

Tässä videossa yhdistetään kaksi palasta eli otetaan mukaan kohteeseen koskeminen, ja siitä seuraava vihje ottaa rulla suuhun. Tässä siis luodaan pohjataitoja ketjun sille osiolle, missä koira menee ihmisen luokse ja ottaa siellä rullan suuhunsa.

Tässä videossa ketjutetaan lisää, kun edellisessä vaiheessa huomattiin rulla-vihjeen toimivan kosketuksen perään. Nyt lisätään mukaan kaikkein vahvin palanen eli näyttö.

Kyseessä on siis esiaste osakäytöksestä: Henkilön luokse meneminen (vihje4) + rullan ottaminen (vihje = ihminen) + rullan kantaminen ja pito + rullan luovutus (vihje2) + näytölle meneminen (vihje1) eli kuten tuosta näkee, vielä on paljon lisättävää (mm. henkilö, vihje kosketukselle, sanallisen rulla-vihjeen häivytys, liikkuminen rullan kanssa), mutta hyvällä mallilla ollaan näin keittiötreenauksen osalta :)

Jatkossa

Vielä on paljon tehtävää, jotta ketjusta saadaan sujuva. Keittiötreenauksen tarkoituksena on saada koko ketju toimimaan sellaisenaan ennen kuin yleistetään sitä muualle. Nyt olisi todo-listalla mm. rulla-vihjeen häivytys eli koiran pitäisi oivaltaa itse ottaa rulla suuhunsa astiaan koskemisen jälkeen. Astiaan koskemiselle pitäisi myös antaa vihje. Avustaja pitäisi myös saada mukaan, samoin häiriöitä, etäisyyttä jne. Mutta kaikki ajallaan :)