Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Kero Kuopion noseskaboissa

Mökkiviikonlopun huipentumana oli osallistuminen Keron kanssa kakkosluokan nosework-kokeisiin Kuopiossa. Sääennuste lupasi lämmintä säätä sekä mahdollisesti vielä ukkostakin. Onneksi ukkoselta vältyttiin, vaikka lämpötilalukemat olivatkin yli +20C astetta. Matkaan mökiltä lähdimme viiden aikoihin, ja takaisin mökille palasimme vasta reilusti yli iltaseiskan jälkeen, joten pojilla oli varsin pitkä autoilupäivä (päälle vielä sitten kotimatka-ajelu Helsinkiin).

Kokeet pidettiin Kuopiossa Pohjois-Savon opiston tiloissa. Järjestävänä yhdistyksenä oli Sawon Wainu, ja kokeen tuomarina toimi Mari Laasanen. Kaiken kaikkiaan puitteet olivat oikein hyvät, mm. buffettia tuli hyödennettyä aika paljon. Kiitoksia siis järjestäjille!

Kero odottelemassa alueelle pääsyä
Kero odottelemassa alueelle pääsyä

Aamupäivä aloitettiin ulkoetsinnällä, joka sisälsi yhden hajun. Aikaa etsinnälle oli varattu kolme minuuttia. Alue osoittautui haastavaksi, kun aikakin ehti loppua kesken. Kero reagoi kohtuu alkuvaiheessa kottikärryihin, jossa haju oli renkaan viereisessä tangossa. Mutta tämän reagoinnin jälkeen Kero ei enää kottareista ollut kiinnostunut, vaan sen sijaan seinän vierustasta. Ehdittiin käydä alue päästä päähän, kunnes oli enää 30 sekuntia jäljellä. Ohjauskaan ei tuottanut tulosta, kun jäimme hinkuttamaan väärää kohtaa. Ko. kohdassa oli häiriöhajuja (tyhjiä huopatassuja) ja kosketuksia. Ohjattuna oikeaan kohteeseenkin Kerolla meni hyvä tovi tarkentaa haju.

Tältä alueelta siis 0 pistettä, ajaksi enimmäisaika 3 minuuttia. Saatiin tästä etsinnästä EHK-maininta. 4/14 koiraa löysi tämän piilon.

Tuomarin kommentti:

Keli: haju ei liiku, kiinnostui kohteesta, mutta ei jäänyt tutkimaan tarkemmin. Hyvin kävi koko tilan läpi, oikein hyvä hieno löytö lopuksi.

Ulkoetsintäalue, jatkuu tötteröistä taaiemmaiseen vesikouruun
Ulkoetsintäalue, jatkuu tötteröistä taaiemmaiseen vesikouruun

Sisäetsintä oli seuraavana vuorossa. Alueella oli kaksi hajua, ja aikaa käytettävissä 3,5 minuuttia. Alku lähti kivasti liikkeelle, kun Kero kohtuullisen nopeasti löysi ensimmäisen hajun. Olikohan se haju sellaisessa eläinkoppihäkissä. Toista hajua etsittiin sitten hyvä tovi. Reaktioita tuli läheltä lähtöpaikkaa, ja Kero olikin hyvin kiinnostunut lavuaarin viereisestä hyllystä. Sitä sitten hinkutettiin, kunnes Kero alkoi ilmaista. Se oli väärä. Vielä senkin jälkeen Kero jatkoi ilmaisemista. Tässä oli häiriöhaju eli tyhjä vanulappu.

Sisäetsinnän eka piilo

Toinen piilo (eukalyptus + laakerinlehti) oli siinä vinosti vastapäätä olevassa kanahäkissä korkealla kananmunarasiassa. Kyseessä oli siis korkea, luoksepääsemätön piilo. Kero sai siitä ohjattuna hajun, mutta tarkentaminen tai oikeastaan ilmaiseminen oli haastavaa, kun siihen ei päässyt käsiksi.

Sisäetsinnän toinen piilo (euka+laakerinlehti)
Sisäetsinnän toinen piilo (euka+laakerinlehti)

Tältä alueelta siis 12,5 pistettä, 2 virhepistettä (väärä ilmaisu) sekä ajaksi enimmäisaika 3,5 minuuttia. Sisäetsinnässä vain kaksi koiraa löysi molemmat piilot.

Tuomarin kommentti:

Väärä löytö tyhjä vanulappu -> -2vp. Sai vainun ylähajusta, mutta ei tutkinut tarkemmin. Hienosti ilmaisee, kun tekee löydön. Kivan näköistä työskentelyä.

Iltapäivällä jatkettiin ajoneuvojen parissa. Siellä oli kaksi hajua ja aikaa hulppeat neljä minuuttia käytettäväksi. Ensimmäinen haju löytyi nopeasti etummaisena olevasta mönkkäristä. Toista etsittiin sitten hyvä tovi. Pakua ja peräkärryä kierrettiin ympäri ties kuinka monta kertaa. Ja sain ohjata Keroa tsekkaamaan alaspäin, kun koiralta meinasi usko loppua kesken. Lopulta pitkältä tuntuvan ajan päätteeksi Kero sitten teki löydön peräkärryn sivulta.

Pisteitä ajoneuvoetsinnästä 12,5 + 12,5 pistettä, aika 2.50,5 minuuttia. Kahdeksan koiraa löysi molemmat piilot. Keron sijoitus 5./14.

Tuomarin kommentti:

Tuuli kuljetti hajua – tyynellä hetkellä löysi heti. Pysyi hienosti alhaalla, hyvin ohjattu, oikein hyvä koirakko / etsintä.

Ajoneuvoetsintä
Ajoneuvoetsintä

Laatikkoetsintä oli kanalassa, ja löydettävänä yksi haju kahdessa minuutissa. Kero tsekkasi hyvin about kaikki laatikot, myös hajuboksin, mutta siirtyi sitten eteenpäin. Siinä alkoi jo tuskanhiki melkein tulla, kun kaikkia oli tsekattu ja niinpä rupesin sitten vähän ohjaamaan. En kyllä muista, oliko minulla mitään järkevää ajatusta, mutta näemmä kohdistin ohjauksen oikeaan suuntaan, koska Kero lopulta meni takaisin hajuboksin luokse ja hyvin nopeasti olikin jo työntänyt päänsä laatikkoon :D

Laatikkoetsinnästä 25 pistettä, aika 1.12,7 ja 1 virhepiste. Kuusi koirakkoa teki löydön, Keron sijoitus 5./14.

Tuomarin kommentti:

Kävi jo heti alussa, mutta ei ilmaissut. Kun palasi, jäi piilolle. Rauhallinen, kaunis etsintä. Kuono painui laatikon läpi -> 1 vp.

Laatikkoetsinnän aluetta
Laatikkoetsinnän aluetta

Lopputuloksissa Kero oli 5./14. Kokonaisaika hulppea 10.33,2 minuuttia! Ei ollakaan näin isoa aikaa aiemmin kerätty kasaan! Yllättävintä kuitenkin oli, kun tuomari valitsi Keron suosikikseen. Lämmitti todella paljon mieltä, jopa niin, että meinasi pala takertua kurkkuun.

Kiitos Sawon Wainu mukavista kokeista!
Kiitos Sawon Wainu mukavista kokeista!

Kokeista jäi muutenkin hyvä fiilis, vaikka pari piiloa jäikin löytymättä ja saatiin taas kasaan kolme virhepistettä. Löytöjä kuitenkin tehtiin, ja Kero selviytyi kuumasta säästä tosi hyvin. Ehkä Kero oli normaalia rauhallisempi sekä odottaessaan että työskennellessään. Saattoi tietysti mökkeilykin vaikuttaa. Toisaalta etsinnän osalta Kero reagoi hajuihin, mutta ei jäänyt työstämään niitä loppuun. Ja ainakin nuo häiriöhajut tulevat todellakin takaisin ohjelmistoon, ja hyvä olisi muutenkin harjoitella erilaisissa ympäristöissä erilaisia piiloja.

Kero ja ansaittu siankorvapalkka!
Kero ja ansaittu siankorvapalkka!

Kokeen jälkeen Kero pääsi vähän uimaan. Disco sai tyytyä kahlaamaan :D Mutta Disco pääsikin treffaamaan veljensä Mizzin.

Loppuvilvoittelua
Loppuvilvoittelua
Veljekset Disco ja Mizz
Veljekset Disco ja Mizz

Tähän loppuun vielä Keron videot kolmesta etsinnästä. Kiitokset videoista Väinön omistajalle sekä paikalliselle talkoilijalle, näistä on iloa vielä pitkään, kun opettelen huomaamaan koiran käyttäytymisen muutoksia.

Ulkoetsintä
Ajoneuvoetsintä
Laatikkoetsintä