Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

8.9.2018 Kerolle kolmas 100p tulos nose workissa!

Päästiin Keron kanssa peruutuspaikalle Järvi-Suomen Nosettajien järjestämään nose work -kokeeseen, joka pidettiin Joutsassa. Puitteet kokeelle olivat oikein hyvät, ja jopa sääkin oli varsin sopiva. Alkuun oli ilmoittautuminen ja sirun tarkistus, minkä jälkeen odoteltiin koealueisiin tutustumista. Sen jälkeen alkoikin sitten odotteluvaihe. Keron kanssa olimme porukan viimeinen (eli 12.) koirakko. Tuomarina kokeessa toimi Mari Laasanen.

Koe aloitettiin ulkosalla eli ensin tehtiin ajoneuvo- ja ulkotilaetsinnät. Lounastauon jälkeen jatkettiin laatikko- ja sisätilaetsinnällä. Ennen ajoneuvoalueelle siirtymistä tein Keron kanssa harjoitteluhajun etsimisen. Huh. Olipas sekin kokemus, sillä Kero ei meinannut millään saada tarkennettua sitä hajua. Haju oli roskislaatikoiden alaosassa pienessä rakosessa. Eipä siinä muu auttanut kuin kärsivällisesti odotella, että saa tarkennettua. Mutta vaikea oli harjoitushaju löytää, mutta onneksi löydettiin. Ehkä sitten oli vähän erilaista hajua kuin mitä olemme treeneissä käyttäneet, ja toki ehtinyt jo hyvän tovin haihtuakin.

Ajoneuvoetsintä

Ajoneuvoetsintään kuului kaksi autoa. Lähtö tapahtui henkilöauton takaa. Alueeseen tutustuttaessa tuuli tuolta pakettiauton suunnasta, mutta en itse oman suorituksen aikana muistanut tarkistaa, miten se tuuli menee. Kero tutki kovasti henkilöautoa, ja etenkin sen etupuskuria. Oli niin siinä hajussa kiinni, mutta ei vain saanut tarkennettua, vaikka kuinka pyöri siinä lähellä ja kiersi autoa. Hetken siinä tuskailtuani päätin, että eiköhän tätä autoa ole jo riittävästi tarkistettu ja ohjasin Keron eteenpäin pakettiautolle. Kero kiersi sen nopeasti ympäri ja palasi sen takaosaan, missä tarkensi hajun takakoukkuun.

Pisteitä 25p, 0 virhepistettä ja aika 1:17,93 (max 2:30), sijoitus 7./12.

Tuomarin kommentit:

Ohjaajalle täydet pisteet! Hienosti ohjasi koiran toiselle ajoneuvolle. Hieno tarkennus, tosi hieno ilmaisu.

Ulkoetsintä alue (piilo ei ihan mahdu kuvaan)

Ulkoetsintäalue olikin aika hauska, sillä siellä ei ollut mitään ylimääräisiä esineitä. Alue rajautui rakennuksen seinään, tötteröihin ja lipputankoon. Keron osalta tämä oli aika onnistunut, sillä  lähtöpaikalta Kero säntäsi aika nopeasti rakennuksen seinustalle tutkimaan sen vieressä olevaa penkkiä ja ovea, kunnes siirtyi lähemmäksi rajaa. Siinä oli sitten sopiva kohta, missä se haju oli, muistaakseni siinä oli ovi tms (ei näy kuvassa). 

Pisteitä 25p, 0vp ja aika 0:31,78 (max 3:00), EHK. Sijoitus 2./12.

Tuomarin kommentti:

Kuin oppikirjasta. Selkeä reaktio, ilmaisu tulee kuin luonnostaan. TOSI HIENO!!!

Laatikkoetsintä (25 laatikkoa)

Laatikkoetsinnälle oli varattu iso huone ja kyllähän niitä laatikoita sinne sitten mahtui (25 kpl). Aloitus oli kuvan vasemmasta alalaidasta. Kero lähti aika suoraviivaisesti etenemään kohti tuoleja, ja siinä samalla yritin tsekata, mitä se tarkistaa ja mitä ei. Tämä oli turhaa, sillä Kero suunnisti selkeästi tuonne oikeaan reunaan. Meni hajulaatikosta ohi, mutta palasi hetken päästä takaisin, meni maahan ja kun olin vähän turhan hidas ilmoittamaan löydöstä, niin alkoi tunkea kuonoaan laatikon sisään.

Pisteitä 25p, 0vp ja aika 0:19,31 (max 1:30). Sijoitus 3./12.

Tuomarin kommentti:

Tekee tosi mahtavasti hommia! Kävi varmistuskierroksella, mutta palasi nopeasti. Ohjaajalle nopeutta ilmaisuun.

Sisätilaetsintä

Sisäetsinnässä oli käytössä kapeahko huone, jossa koira sai etsiä vapaana. Hyödynsin tätä ja niinpä Kero sai hoitaa homman meikäläisen odotellessa huoneen alkuvaiheilla. Aika nopeasti Kero sai hajun ja alkoi tarkentaa ja sitten ilmaisi. En nyt tietenkään enää muista, missä se haju tarkalleen oli, mutta veikkaan sen olleen jommassa kummassa tuolissa :D

Pisteitä 25p, 0vp ja aika 0:17,19 (max 2:00), EHK. Sijoitus 2./12.

Tuomarin kommentti:

Suoraviivainen löytö: suoraan hajulle! Superkoira!

Hyvinpä meni siis nämä kokeet eli saatiin 100p kasaan. Tämä oli Kerolle kolmas 100p suoritus (kaksi eri tuomaria), joten se tarkoittaa sitä, että seuraavan kerran osallistumme kakkosluokan kokeisiin!

Nosekoira-Kero

 

Kero ja palkinnot (+ seuralainen)