Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

8.9.2013 Aika rientää, ja Kero-poika kasvaa (9 kk)

Aika rientää ihan älyttömän nopeasti, ja Kero vain kasvaa. Ja kun näitä kuukausikoosteita tekee, niin huomaa, ettei me taas(kaan) olla tehty mitään uutta ja ihmeellistä eikä edes perusjuttujakaan viety pidemmälle. No, niin se vain menee :) Priorisoidaan asioita, keskitytään välillä johonkin muuhun :)

Tässä vielä muistinvirkistykseksi edelliset katsaukset: 3kk, 4kk, 5kk, 6kk, 7kk ja 8kk.

Arkiaskareet

 • Kotona: Puolet kompostikehikoista poistettu, ja jalkalistojen suojaboxit myös. Tehtiin tämä loman aikana, ja jätettiin silleen työviikon alkaessa eikä viikon aikana mitään tuhottu (okei, kenkätelineen jäljelläolevista muovitupeista oli kolme pureskeltu irti).
Ja patsastelemassa
16.8.2013 Kero taiteilemassa.

Tottelevaisuusliikkeet

Maahanmenoon kestoa (vahvisteaikataulu), istu-maahan-asennonvaihteluja/erotteluja, perusasentoon/seuraamiseen kestoa (vahvisteaikataulu)…

 • Maahanmeno: Kestoa vahvisteaikataulun mukaisesti on tullut tehtyä vasta keittiössä, ja olemme päässeet tasolle 2 (vahvistetiheyskeskiarvo 7s, yhteensä 13 palkkiota, kokonaiskesto 72s). Maahanmeno on sen verran vahva, että Kero on alkanut tarjota perusasennossa.
 • Istu-maahan-asennonvaihtelut: Ei olla tehty. Edes pelkkää istumista ei olla tehty eli vaikka istuminen onkin Kerolle oletuskäytös, niin ei se vihjeestä ihan joka tilanteessa osaa istua saati sitten vaihtaa asentoa esimerkiksi makuulta istumiseksi.
 • Perusasento/seuraaminen: Ei olla käytetty vahvisteaikataulua. Vähän olen seuraamista tehnyt kotipihalla. Perusasennossa tosiaan Kero on alkanut tarjota maahanmenoa, jos kestoa tulee liikaa (ts. vahvistetiheys tippuu).
 • Perusasento koira oikealla puolella: Laatikkomenetelmän avulla olemme harjoitelleet takapään käyttöä siten, että Kero pyörii myötäpäivään ja pyrkii oikealle puolelleni. Laatikon kanssa aika ok,  nyt pitäisi jaksaa tehdä myös ilman laatikkoa, ja lopulta vihjeistääkin.
 • Luoksepäästävyys: Otettu taas mukaan treenattaviin juttuihin, ja tätä on tehty ennen ilmaisutreenejä. Palkkioksi nätisti perusasennossa pysymisestä Kero pääsee tervehtimään henkilöä. Vaatii vielä toistoja.
 • Pysäyttäminen: Tälle olen tehnyt pienen koulutussuunnitelman eli idea on siitä, miten tulen Kerolle opettamaan pysäytyksen. Pohjataitona tälle on N-Y-T-leikki, missä Kero tarjoaa jo vauhdikasta maahanmenoa heti lelusta irroituksen jälkeen. Tähän pitäisi liittää vihje, joka tarkoittaa pysäytystä. Odottelen vain pilliä, koska tarkoitus olisi saada pysäytykselle sekä sanallinen että pillivihje.

Ja sitten erityisesti luoksetuloon liittyen:

 • Luoksetulo: Luoksetulon osalta seuraavassa on pieni listaus Keron kanssa käytetyistä nameista, leluista ja toiminnoista, jotka toimivat Kerolle vahvisteina. Jaottelu on tehty siten, että A-lista tarkoittaa koiran ”hulluksi” tekevää vahvistetta (toimii aina), B-lista sitä, että toimii useimmiten ja C-lista, että toimii kotona.
  • A-listan namit: ?? (ollaan pärjätty aika hyvin B-listan nameilla)
  • B-listan namit: Natural Menu, juusto, kaikenlainen kuivattu liha, Ziwi Peak
  • C-listan namit: ks. edelliset
  • A-listan lelut: ??
  • B-listan lelut: fleecelelut, kong wubbat
  • C-listan lelut: köysilelut, lypsykumi
  • Hyödynnettäviä toimintoja: heitetyn kävyn/kepin perään juokseminen, juokseminen ohjaajan perään, kiipeileminen puunrungoilla/betoniporsailla/kivillä/jne, nouseminen puunrunkoa vasten, namien etsiminen maasta.
  • Keron omat puuhat, mistä tykkää: asioiden katseleminen (linnut/toiset koirat/ihmiset), hajujen haistelu (ja pissojen nuoleminen), pihalla aidan takana kulkevan koiran seuraaminen, lelun kanniskelu, puunoksan jyrsiminen, kaivaminen, ”hyökkiminen” Myryn kimppuun.

Täytyy myöntää, että aika nihkeästi on tullut vaihdeltua palkkioita. Olen tosin lisännyt toiminnallisten vahvisteiden käyttöä, esimerkiksi jos Kero haluaa päästä vaikka kiipeämään, niin Keron pitää ensin tarjota perusasentoa ja kontaktia, ja siitä palkkioksi se pääsee kiipeilemään. Käpyjä/keppejä on myös kovasti heitelty lenkeillä luoksetuloista.

Pitäisi ryhdistäytyä häiriöiden osalta. Helpoissa tilanteissa luoksetulo on aika varma, mutta jos näköpiiriin tulee toinen koira, niin sitten tarvitaan vielä nopeaa reagointia ja houkuttelua, jotta Kero luopuu näkemästään kohteestaan. Myös toisten koirien hajut puskissa ovat aika iso häiriö. Itselleni haastavaa on myös se, että luoksetulovihjettä pitäisi käyttää vain kerran. Nyt on joitain kertoja tullut, että Kero reagoi vasta toisella tai kolmannella (mutta näissä on ollut jokin häiriö vetämässä koiraa puoleensa).

Kero Reposuolla 31.8.2013
Kero Reposuolla 31.8.2013

Agility

Pohjataitotreeniä (takaaleikkaus, valssi, hakeutumiset eri kulmista, kiihdyttäminen, jarruttaminen, kontaktikäytös) ilman esteitä tai 1-2 esteen kera. Treenien suunnittelu ja toteutus siten, että jaksot ovat intensiivisiä ja mieluummin tehdään vähän kuin ruvetaan ahnehtimaan ja tehdään sitten liikaa. Lisää leikkimistä eli kerrataan nyt vanhoja leikkejä (PB&J, Tug-sit-take off-tug, N-Y-T) ja otetaan mukaan uusia (mietintämyssyyn, että mitähän…).

 • Flatwork: Jonkinverran on tehty flatworkkia, mutta ei kyllä sen verran, mitä olin ajatellut. Lähinnä jäännyt muutamaan kertaan (kiihdytyksiä, ympyrätyöskentelyä).
 • Treenien suunnittelu: Tässä olen yrittänyt skarpata, mutta edelleen tuntuu, että junnataan samoja juttuja, samoilla jaksotuksilla jne. Tähän pitäisi saada jotain tolkkua, ettei jumituta samanlaiseen meininkiin.
 • Leikkiminen: Tähän on tullut vähän parannusta sen myötä, kun Kero on kotosalla tuonut ahkerasti köysilelua, ja mm. N-Y-T on tullut varsin huippuleikiksi. Sillä saa koiran vireen aika tappiin, etenkin, jos ottaa tuon alkuhetsauksen mukaan. Irroituksen jälkeinen maahanmeno on varsin nopea, joten tässä olisi hyvä sauma pysäytyksen vihjeistämiseen…
 • Hyppytekniikka: Kuukauden aikana on tehty pari hyppytekniikkatreeniä. Näissä jaksotukset ovat olleet hyvät ja leikkihetket intensiiviset. Tehty perussarjaa, ja taipumista.
 • Rimat: Hyppytekniikan osalta perussarjassa on ollut viimeisessä hypyssä myös rima mukana. Lisäksi yhdellä treenikerralla unohdin ponnarit kotiin, ja silloin vedettiin matalilla rimoilla treeni läpi.
 • Valssi/ohjattu lähtökäännös: Ohjattu lähtökäännös on ok, mutta valssin osalta, jos olen sijoittumisvihjeessä, niin Kero menee vielä laajasti ohi. Tarvitsee siis harjoitella vahvistealueelle hakeutumista.
 • Irtoaminen: Näissä on ollut jotain häikkää eli jos olen liian edellä Keroa, niin Kero säntää perääni suorittamatta esteitä. Jos kyseessä race to reward, niin ei ongelmia.
 • Lentävä vahviste: Tässä olen itse mokaillut joitain kertoja eli lelu ei lennäkään sinne, minne sen pitäisi.
 • Lähetykset: Istumiset esteen eteen heikentyneet. Paranivat, kun palkkio edessä odottamassa. Samoin fokuksen kanssa on paikoin ollut haastetta.
 • Kepit: Kävin kuuntelemassa 2×2-keppien opettamisesta, ja tulin siihen lopputulokseen, ettei tällä ole kiirettä. Kero saa kasvaa rauhassa, ja otetaan tämä koulutusohjelmaan mukaan sitten, kun olemme lähes kisavalmiita. Tällä menetelmällä (ja Keron pohjataidoilla) keppien opettaminen ja oppiminen tulee olemaan nopeata.
Taukoilua
Taukoilua

Pelastuskoirailu

Ilmaisuketjun osalta onnistumisprosentti korkeammaksi (> 80%), jotta voidaan yleistää lisää erilaisiin ympäristöihin, piiloihin, eri henkilöihin jne. Mukaan myös pientä partiointia. Raunioilla ilmaisu mukaan.

 • Ilmaisuketju: Tätähän me ollaankin sitten treenattu paljon ja ahkerasti :) Edistymistä on tullut eli Kero luovuttaa nyt rullan maltillisesti ja pääasiassa malttaa odottaa näyttö-vihjettä. Joitain virheitä on vielä tullut ilmaisujen osalta, mutta Kero lähtee nopeasti korjaamaan. Intoa löytyy. Kuppi on kuvioissa mukana, mutta alusta on häivytetty.
 • Yleistäminen: Pääasiassa on treenattu tuttujen maalihenkilöiden parissa, mutta nyt kun ketju on hanskassa, niin maalihenkilöiksi ovat päässeet myös Kerolle ensikertalaiset. Eri asentoja on otettu, samoin erilaisia piiloja ja korkeuksia, ja myös treenipaikkoja vaihdeltu.
 • Partiointi: Tähänkin on nyt päästy eli maalihenkilö on ollut valmiina piilossa, ja Kero on päässyt etsimään. Etäisyydet ovat olleet lyhyet, ja olen itse tiennyt (ainakin suurin piirtein) maalihenkilöiden paikat. Hyvin näyttäisi ilmaisu toimivan myös, kun saa vähän nenääkin käyttää :)
 • Rauniot: Kuukauden aikana käyty vain kerran raunioilla, jolloin tehtiin ihan vain perusilmaisua.
Mökkimaastoa (Keron piilo2).
Treenimaastoa kesälomareissulla.

Tulevan kuukauden tavoitteita?

 • Tottelevaisuus: Paikallamakuuseen kestoa (vahvisteaikataulu), perusasentoon/seuraamiseen kestoa (vahvisteaikataulu), häiriötreeniä (ml. luoksetulot), ja sen pohjalta Katso-leikkiä paljon eri ärsykkeille sekä vihjeistäminen. Pysäyttämisen vihjeistäminen. Kuukauden aikana tulemme osallistumaan PLS:n pentukurssille.
 • Agility: Yksi kesävuoro jäljellä, sitten parin viikon tauko ja loppukuusta alkaakin talvivuoro. Tällä hetkellä agilityn osalta ei sen kummempia tavoitteita kuin saada leikkimistä kuntoon eli että Kero tarjoaa saamansa lelun heti takaisin vedettäväksi/heitettäväksi. Muuta voidaan tehdä siinä sivussa, mutta tämä juttu pitäisi ehdottomasti saada kuntoon ennen kuin talvikauden agi alkaa.
 • Pelastuskoirailu: Jatketaan ilmaisuketjun yleistämistä, ja tehdään myös pieniä etsimisjuttuja. Nyt olisi hyvä hetki hyödyntää listaa eri ympäristöistä/piiloista/olosuhteista yms ja käydä ilmaisutreenien osalta näitä ahkerasti läpi.
Poseeraus 3.
Lähes 9kk ikäinen Kero (31.8.2013).