Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

7.5.2018 Discon nose work -oppiminen aloitettu

Discon ollessa reilun puolivuotias aloitin sen kanssa pienimuotoisesti nose work -koulutuksen. Nenätyöskentely varmasti tekisi hyvää sähäkälle ja nopealle koiralle, joten niinpä kaivelin purkit esille ja homma siitä sitten alkuun. 

Pohjataidot homman aloittamiseksi olivat onneksi jo aika hyvin kasassa. Discolla on varsin vahva kuonokosketus käteen ja kosketuskeppiin (ja lisäksi pahvikuppiin), joten todennäköisyys sille, että Disco tökkäisi kuononsa myös purkkiin oli varsin suuri. Ja näin Disco tekikin, kun ensin esittelin sille tyhjän purkin. 

Pelkän kosketuksen lisäksi Discon kanssa on harjoiteltu hieman myös kestoa. Tätä on tehty lähinnä käsittelyharjoitusten myötä, joissa Disco pitää kuonoaan kädessäni harjauksen ajan. Lisäksi kuonokosketuksessa on pientä kestoa noutoharjoituksia tehtäessä, sillä Disco luovuttaa esineen tarjoamalla sitä käteen ja odottaa irroitusvihjettä. Kesto ei vielä ole pitkä, mutta ajatus asiaan on virinnyt.

Lisäksi palkkausasiat ovat myös hyvällä tolalla, sillä Discolle kelpaa oikein hyvin myös namipalkka, joten toistoja pystytään tekemään vahvistetiheyden säilyessä riittävän hyvänä.

Ensimmäisillä kerroilla harjoiteltiin alkuun hetki tyhjään purkkiin kuonon tökkäämistä, sitten lisäsin eukalyptushajun (jota pidin hyvän hetken tuulettumassa, ettei tulisi niin vahvana koiran nassuun heti ensimmäisillä kerroilla) ja tehtiin ilmaisuja yhden purkin kanssa. Olin varannut jokaiseen treenijaksoon kymmenen namipalaa. Laadullisia toistoja saatiin siis oikein hyvin.

Kun hajun ilmaiseminen yhden purkin osalta sujui hyvin, otin mukaan toisen purkin, jossa oli vain samanlainen hajualusta mukana kuin hajullisessa purkissa. Kahden purkin osalta tehtiin erottelutreeniä, missä palkkasin vain, kun Disco ilmaisi hajullista purkkia.

Kun tämä sujui riittävän hyvin, otin mukaan kolmannen purkin. Erottelutreeniä tämäkin eli vain oikean hajun ilmaisemista sai palkkion. Vaihtelin välillä purkkien paikkaa, jotta Disco tsekkaisi myös muitakin purkkeja eikä vain suorilta menisi tutun purkin luokse. 

Tällä hetkellä takana on neljä treenisessiota, joissa kussakin on ollut kolmisen treenijaksoa (n. 10 toistoa / jakso). Vaikuttaisi siltä, että homma etenee suunnitellusti. Ja sen verran keskittyneesti Disco hommaan suhtautuu, että tekee varmasti hyvää pienelle pojalle :) Ja nimikoidut nose work -valjaatkin on pistetty tilaukseen ;)

Discon nw-suunnitelma yleisellä tasolla