Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

8.2.2015 Taajama-, rakennusetsintä- ja mökkitreeniä

3.2.2015 (Nöykkiö, Espoo)

Taajamatreenipaikka
Taajamatreenipaikka

Treenin tavoite: Reagointiharjoitus häiriöisessä ympäristössä, kytkettynä. Alkuun luoksepäästävyystreeni.

Treenin toteutus: Alueen (kaupan parkkis, siitä lähtevä ulkoilureitti) muut hajut kiinnostivat todella paljon. Varsinaisesta ekasta piilosta Kero ei saanut hajua, mutta irtosi seuraavalle, mutta ei sitten työstänyt loppuun asti ja palasi takaisin parkkiksen reunalle. Ilmaisu takkusi muutenkin, kun ei jotenkin saanut rullaa suuhunsa eli kävi maalihenkilön luona useamman kerran, yritti saada rullaa suuhunsa, kävi merkkailemassa puita jne. Ja nuuhki tietty paljon maalihenkilöä. Tokasta Kero nappasi ilmavainun, vaikka mentiinkin rakennuksen vieressä olevaa polkua pitkin (ei ehkä niin koirahajustettu) ja työsti hajun hyvin. Ilmaisu myös ok. Tämän jälkeen palattiin takaisin alkuun, ja käytiin hakemassa hajua kauempaa tieltä. Kero saikin hajun, mutta kytkettynä en päästänytkään metsän puolelle, minkä jälkeen ei edelleenkään piilolle asti päästy. Uusintayrityksellä annoin Keron mennä metsään, minne irtosikin hyvin, mutta irtoaminen keskeytyi polulla olevalle hajulle. Tämän jälkeen jatkettiin metsän puolella, mistä Kero sitten nappasi taas mm:n hajun ja päästin menemään liina perässä. Ilmaisun aloitus kesti taas hetken (jäi nuuhkimaan maalihenkilöä).

Hajatelmia treenin jälkeen: Toisten koirien hajut ovat iso häiriö -> harjoiteltava muissa yhteyksissä hajuista luopumista ja että muutakin voi tehdä, vaikka olisi paljon ihania tuoksuja. Maalihenkilöiden nuuhkuttelun suhteen voisi katsoa, mihin suuntaan se menee, mutta ei tehdä siitä numeroa. Yritän keksiä vieläkin parempaa palkkaa maalihenkilön luona annettavaksi. Häiriöisissä paikoissa on hyvä treenata, mutta voisi helpottaa koiraa sillä, että käy verryttelemässä ennen treeniä ko. alueella, jotta hajumaailma on jo tuttua eikä kesken treenin tarvitse sitä miettiä. Mutta oli treenissä hyviäkin juttuja, ettei se nyt unohtuisi: alun luoksepäästävyystreeni sujui kivasti, tokan maalihenkilön työsti kokonaisuudessan meni hyvin, samoin voihan senkin laskea plussaksi, että Kero kuitenkin duunasi hajut loppuun, vaikka häiriöitä olikin.

Jos blogin lukijoilla on vastaavanlaisesta kokemuksia, niin kuulisin niistä mieluusti :)

6.2.2015 (Jakomäki, Helsinki)

Kero vikalla piilolla
Kero vikalla piilolla
Kummitustalo?
Kummitustalo?

Treenin tavoite: Pitkästä aikaa rakennustreeniä. Tavoitteena oli saada onnistuneita toistoja (eli kohtuu helpot piilot), mm:t piiloihin yksitellen (tarkoitus oli käyttää vain kahta mm, jotka vuorottelevat), piilot ei tiedossa, mm:n luona pmr:n merkkiääni.

Treenin toteutus: Jännitti kovasti, kun ei voinut tietää, miten muut suhtautuvat, jos menee jotain pieleen treenissä. Tai ylipäänsä, onko Keron ”taso” paljon muita nuorempia koiria jäljessä jne muuta tyhmää. Näkeekö Kero mörköjä vai jääkö nuuhkimaan mm:lle vai keksiikö jotain muuta sijaistoimintaa vai mokaanko itse jotain. Mutta onneksi nämä pelkoni olivat turhia, ja Kero suoriutui varsin mallikkaasti :) Muihin ei todellakaan kannata vertailla tai ottaa muutenkaan mitään aikataulupaineita mistään. Mutta itse treeniin. Kero sai tutustua porukkaan ennen kuin laitoin sille treenikamat päälle. Treenikamojen laiton aikana ensimmäinen mm meni piiloon. Rakennuksessa (kerrostalon rappu, neljä kerrosta) Kero liikkui tosi kivasti, välillä ehkä vähän turhankin rivakasti. Esim. ekan löydön jälkeen kiiruhti seuraavaan kerrokseen tsekkaamatta muita kerroksen huoneita. Ekan löydön kohdalla Kero muuten ei osannutkaan näytölle takaisin eli joutui sitten ilmaisemaan uudestaan. Onneksi osasi tämän jälkeen mennä näytölle oikeaan paikkaan. Tokan kohdalla teki pitkään töitä oikeassa huoneistossa, mutta livahti sitten kerrosta ylemmäksi, kunnes palasi takaisin. Oven takana oleva piilo oli tosi haastava. Kolmatta piiloa Kero työsti myös varsin pitkään siinä huoneistossa, missä oli ollut edelliselle koiralle. Mm oli ilmeisesti käyttämättömässä huoneistossa, mutta siellä Kero ei etsinyt (ei luovuttanut edellisessä huoneessa, missä tosin nappasi sen rullan lopulta suuhunsa kesken kaiken). Kun Kero lopulta tänne huoneistoon meni ja mm:n paikallisti ja tuli ilmaisemaan, niin en ollut asiasta täysin varma ja annoin mennä uudestaan piilolle tekemään ilmaisun. Noh, Kerohan tietty haukahti piilolla aika kovaa moisesta simputuksesta. Neljännellä Kero työskenteli taas ok, mutta kävi vaihteeksi alempana tarkistamassa lisää. Varsin kattavasti tuli siis rappu tsekattua. Olipa kiva katsella koiran työskentelyä :) Ja jokaisella piilolla oli eri tyypit, joista yksi (toka piilo) oli Kerolle täysin uusi tuttavuus.

Hajatelmia treenin jälkeen: Rakennustreenit aina silloin on ihan hyvä juttu. Jos itse ei tiedä piiloja, niin keskittyy myös tarkkailemaan koiraa eri tavalla. Haastavia piiloja (tarkentaminen) pitää treenata, että malttaa paikallistaa hajun loppuun asti. Jos uusia maalihenkilöitä: Etukäteen nuuhkuttelu, onko ok? Miten pitkään kannattaa pitää mukana, jos meinaa tätä tehdä? Palkkaus: Tarjolle parempaa palkkaa. Tosi hyvin onnistuneesta suorituksesta huippupalkka. Palkkaus itse?

8.2.2015 (mökki)

Treenin tavoite: Pitkä irtoaminen ja ilmaisu (hyvä tuuli).

Treenin toteutus: Ilmaisu oli oikein hyvä. Kero irtosi mäen yläpuolelta (oltiin paluumatkalla, kävelty rauhassa viitisen minsaa), juoksi vauhdilla saunalle, pysähtyi, siitä täysillä pihalle ja aittaan. Otti rullan, mietti hetken aitan ulkopuolella, haukahti ja lähti täysillä tulemaan samaa reittiä takaisin. Itse olin ehtinyt saunalle eli ilmaisumatka oli varsin hyvä.

Hajatelmia treenin jälkeen: Nyt oli hyvä tuuri hyödyntää navakkaa tuulta, myös ehkäpä väsynyttä koiraa (eilen VK-lenkki takana) sekä saada vähän kestoa treeniin (rento työskentely), hajuun reagointia ja myös pitkä irtoamis- ja ilmaisumatka. Vastaavanlaisia irtoamisharjoituksia voisi tehdä tuulisissa olosuhteissa. Silloin tosin voisi etsintäreitin valita sellaiseksi, ettei tarvitse tulla samaa reittiä takaisin.