Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

7.1.2011 Omatoimiagilityä

Käytiin taas hieman treenailemassa omin päin agilityä. Suunnitelma sisälsi vähän samoja juttuja kuin aiemminkin muutamalla poikkeuksella.

Myryn keppitreeni:

Keppien osalta tarkoitus oli harjoitella eri kulmia eri etäisyyksillä sekä hyödyntää myös kahta kahden kepin sarjaa vierekkäin, jolloin saisi useamman toiston klo 3/9 kulmista. Toteutus oli niin, että tehtiin tuota sarjaa 3x klo 3:n kulmasta, 1x klo 9 kulmasta ja kaikki ok. Palkkauksen suunnan kanssa ehkä vähän säätöä, koska ekalta sarjalta ei tullut palkkaa vaan suora jatkumo seuraavalle sarjalle. Tehtiin vielä seuraavat kulmat: klo 9, josta virheellisiä tuli peräti 3x ja 1 onnistunut, klo 8 2x, klo 7 1x ja klo 6 2x ok. Treenin kesto n. 4 min.

Viiman ohjausharjoitukset:

Suunnitelma sisälsi kolmenlaiset pysähtymisharjoitukset:

  1. Jätetään koira istumaan ja mennään itse kauemmaksi seisomaan -> vapautetaan koira ja lähdetään itse liikkeelle, heitetään palkkio eteenpäin ja liikutaan eteenpäin palkkiolle.
  2. Koira jätetään istumaan ja mennään itse kauemmaksi seisomaan -> vapautetaan koira ja lähdetään liikkeelle, mutta pysähdytään, jolloin koiran pitää pysähtyä, kun saavuttaa ohjaajan.
  3. Koira jätetään istumaan ja mennään itse kauemmaksi seisomaan -> vapautetaan koira, mutta jäädään paikoilleen -> koiran pitää pysähtyä luokse.

Näitä tehtiin Viiman kaksi jokaista kerran molemmilta puolilta eli yhteensä 6 toistoa. Treeni oli jaettu kahteen osaan (3 + 3 min). Palkkiona oli lelu. Ensimmäisessä sarjassa oli piipparilelu, joka oli liian hyvä eli vahvistetiheys karkasi liian matalaksi koiran lähtiessä rallaamaan lelun kanssa…

Suunnitelmassa oli myös lähtöharjoittelua, jossa tarkoituksena oli, että koira istuu esteen takana ja kun se katsoo kohti estettä, se vapautetaan. Tämä oli ihan liian vaikea harjoitus Viimalle. Viima otti herkemmin kontaktia minuun kuin katsoi estettä. Ja jos en palkannut, niin Viima alkoi tarjota kaikkea muuta. Tässä vaiheessa olisi pitänyt pistää peli poikki ja miettiä tarkemmin, mutta niin vain tuli tahkottua tätäkin sitten pariin otteeseen (5 + 4 min, plus vielä siivekeharjoitusta 10 min eli sekään ei ihan nappiin mennyt).

Myryn kontaktitreeni:

Suunnitelmana oli harjoitella edelleen oikeata asentoa ja siitä sitten vapautus kohteelle (suljettu purkki). Treeni meni kohtuullisesti, oikea asento löytyi kyllä ja vapautus oli ok, vaikkakin olisi voinut paljon vauhdikkaampi. Toistoja n. 10, joista heti oikeaan asentoon menemistä ja asennossa pysymistä oli kolmen toiston verran. Treenin kesto 4 min.

Myryn ohjaustreeni:

Suunnitelmana oli harjoitella pysähtymistä eli sopiva suora oli koiralle tarjolla eli hyppy – hyppy – hyppy – putki, mutta poikkeuksena se, että sinne putkeen ei mennä, jos ohjaaja on pysähtyneenä kolmannen hypyn kohdalla -> siitä sitten tiukka 180-asteen käännös viereiselle hypylle.

Tämä harjoitus meni moitteetta.Ensinnäkin Myry pysyi hyvin lähdössä ja vapautus tuli silloin, kun koira katsoi estettä. Ja koira kääntyi oikein hyvin. Tein tätä molemmin puolin, 2x käännös oikealle + 1x suoraan (eli putkelle) sekä 1x käännös vasemmalle + 1x suoraan. Lisäksi kokeilin myös, jos LOP onnistuisi myös eli lisäsin sarjan alkuun yhden hypyn 90-asteisesti ja asetuin itse tämän esteen luokse ja kun koira lukitsi edessä olevan esteen (eikä katsonut minuun), vapautin ja tein valssin ja sitten vauhdilla suorat hypyt ja tiukka käännös, ei ongelmia. Tehtiin tämä kerran käännöksellä ja kerran myös suoraan. Treenin kesto 4 min.

Olin toki suunnitellut varalle myös vähän muutakin, mutta näissäkin treeneissä oli koirille jo ihan riittävästi.