Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

5.-6.9.2009 Leirillä

Uudenmaan Pelastuskoirien leirillä Hyvinkäällä Usmijärvellä. Lauantaina käytiin läpi hieman teoriaa (yleistämisestä), harjoiteltiin yleistämiseen liittyviä juttuja sekä tehtiin myös ohjausharjoitus. Illalla otettiin myös ensiapuharjoitus, syötiin hyvin, saunottiin ja paisteltiin makkaraa nuotiolla. Sunnuntaina oli vuorossa mm. koiranlukuharjoitus.

Tässä hieman teoriaosuudesta napattuja juttuja. Ensiksi yleinen juttu:

Koiran voidaan olettaa osaavan jokin tietty liike, kun se on tehnyt 20 toistoa 20 eri paikassa 20 eri häiriössä. Siitä vaan sitten listoja tekemään :D

Yleistämisestä (laitan kursiivilla, mitä pitää ainakin harjoitella Viiman ja/tai Myryn kanssa):

Pohjaosaaminen

 • Ympäristöharjoittelu (enemmän liikkumista julkisilla)
 • Hallinta (joitain tottelevaisuusliikkeitä, esim. eteenmeno, luoksetulo eri ympäristöissä/häiriöissä, kahden koiran hallinta yhtäaikaisesti, odottaminen)
 • Peruskunto (pitkäkestoista harjoittelua, esim. pyöräily koiran kanssa)

Ilmaisu

 • Ilmaisuketju
 • Rutiinit ennen/jälkeen
 • Yleistäminen
 • Etsiminen = nenän käyttö

Etsiminen

 • Työläät paikat
 • Työläät maalimiehen paikat
 • Työläät maalimiehet, esim. uhkaava (erilaisia maalimiehiä, vanhuksia, ulkomaalaisia, oudosti käyttäytyviä jne)
 • Ohjaajan poikkeava toiminta (normaalista poikkeava vaatetus)
 • Häiriöt, esim. helikopteri, koira viereisellä alueella (häiriöitä omalla ja viereisellä etsintäalueella)
 • Ennen etsintää poikkeavat olosuhteet (joku muu tekee koiran kanssa alkurutiinit, koira joutuu odottamaan vieraassa paikassa/ulkona)

Ohjaaja

 • Suunnistus
 • Ea
 • Koiran koulutustaidot
 • Oman koiran lukeminen
 • Yhteistyö koiran kanssa

Yleistämisharjoitus

Teorian jälkeen oli yleistämisharjoitus, jossa ensin vaihdettiin koiria keskenään ja käveltiin niiden kanssa. Myry alkoi haukkua, kun joutui toiselle henkilölle, mutta loppuvaiheessa keskittyi kyllä uuteen ohjaajaan, kun keksi, että saa namia… Sitten vaihdettiin koirat takaisin omille henkilöille. Tehtiin sama lenkki sateenvarjon kanssa. Myry säpsähti sateenvarjoa, ja täytyy myöntää, ettei olla juurikaan sateenvarjoa käytetty koiria ulkoiluttaessa… Tämän jälkeen oli kuistilla ryömiminen eli ihminen ryömi ja koira kulki vierellä :D Ei ongelmia. Sitten käytiin vielä sisällä kiipeämässä jyrkät portaat. Tämän tein myös Viiman kanssa, ja yllättävää kyllä Viima oli aika taitava, vaikka kuvittelin sillä kestävän tosi pitkään. Muuten puuhasteltiin sitten siinä pihalla ja tehtiin vähän tottisjuttuja, ohituksia jne. Sitten otettiin myös aika hauska juttu eli miten koira toimii, jos ohjaaja antaa käskyjä oudolla äänellä. Itse annan käskyt aika hiljaa neutraalisti, joten yritin sitten kimittää korkealla. Sitten käytin myös pk-tyylistä kovaäänistä käskemistä. Ei koira oikein toiminut :D Koekoirana mulla oli Viima, Myry sai oikeuden jättää nämä kokeilut väliin :D

Ohjausharjoitus

Tässä harjoituksessa ohjaaja laitettiin kiinni ja koira oli vapaana. Oli kolme tehtävää. Ensin piti koira saada etenemään suoraan alueen ohi metsän puolelle ja menemään sinne nauhoitetulle muutaman  neliömetrin alueelle. Matkan varrella oli puupölkyn päällä koiralle herkkuja tarjolla, ja näihin ei saanut tietenkään kajota. Sitten koiran piti käydä toisessa suunnassa tuolilla istuvan henkilön luona. Tämän jälkeen koiran piti tuoda ohjaajalle tämän heittämä lelu.

Tein tämän ensin Myryn kanssa. Eteenlähetyksessä tuli useita toistoja. Näissä mm. palloja. Jollain keinolla sitten sain Myryn sinne pläntille menemään. Henkilön luokse meneminenkin oli hankalaa, mutta jollain keinolla sain koiran riittävän lähelle henkilöä, että Myry meni sitten moikkaamaan. Lelun noutaminen oli helppo nakki, vaikka olikin kyseessä vieras lelu, jota muut koirat olivat jo kanniskelleet. Houkuttimena olleet herkut Myry jätti väliin, vaikka muutaman kerran olikin niiden luokse menossa.

Viiman kanssa oli sitten hauskaa. Alkuperäinen pelko oli se, että koira ottaisi ritolat, mutta yllättävää kyllä Viima pysyi siinä lähellä ja halusi leikkiä kanssani. Salaisena aseena eteenlähetyksessä käytin käpyjä. Heitot olivat kyllä liian lyhkäsiä, mutta lopulta onnistuin saamaan koiran riittävän pitkälle. Namihoukuttimen Viima jätti väliin; tosin kävi merkkaamassa sen puupölkyn… Henkilön luokse Viima ei sitten meinannut saada millään. Se oli selkeästi heittelymoodissa, ja meni pallon perässä ja toi sitä mulle. Kun tuolilla istuva henkilö sai pallon kiinni, niin Viima jäi siihen metrin päähän haukkumaan. Istui ja haukkui. Kun pallo laitettiin maahan, niin Viima vaan kävi nappaamassa pallon ja toi sen mulle. Lelunkin Viima toi mulle oikein mallikkaasti takaisin. Olin varsin positiivisesti yllättynyt :)

Reagointiharjoitus (eli koiranlukuharjoitus):

Sunnuntaina metsään oli tehty rata, jonka varrelle vähän syrjemmälle oli laitettu eri hajunlähteitä. Tarkoitus oli kulkea polkua pitkin ja tutkailla, miten koira reagoi. Polulla piti pysyä eli ei saanut mennä tutkailemaan hajulähdettä (ettei tulisi jälkiä toisille koirille). Mukana kulki tarkkailija, joka kirjasi ylös koiran reagoinnit. Ensin menin Viiman kanssa. Sen reagoinnit olivat aika selkeät tai se oli jotenkin semmoisessa reagointimoodissa. Sitten menin Myryn kanssa, jonka reagointeja oli vaikeampi havaita. Koira meni vauhdikkaasti eikä reagoinnit tosiaan olleet selkeästi havaittavissa, paitsi yksi, jota ei malttanut millään jättää…

Tässä harjoituksessa ei tiedetty etukäteen hajulähteitä, joten jälkikäteen selvisi, mihin koirat olivat reagoineet. Seuraavassa lista, mihin Viima ja Myry reagoivat ja sitten perässä lista hajulähteistä.

Viima
1. ei reaktiota
2. haistoi, oli menossa
3. jo ennen merkkiä voimakas ilmaisu, ohjaajan kommentti ”haistaa jotain”
4. ei reaktiota
5. veti voimakkaasti oikealle (missä oli vaate piilossa)
6. ei reaktiota
7. käänsi päätä vasemmalle ohittaessaan paikan (vasemmalla jonkun  metrin päässä koiran kuivamuonaa)
8. pää kääntyi oikealle, pieni veto remmistä (hajunlähde oli oikealla jonkun matkan päässä)

Myry
1. veti hajulle päin, nenä ylhäällä
2. katsoi hajulle
3. –
4. –
5. vilkaisi hajun suuntaan
6. –
7. vetää hajulle voimakkaasti, ei malta luopua
8. –

Ja hajunlähteet olivat:
1. koiran kuivaruokaa
2. pusero näkyvillä (hlö1:n haju)
3. pässin veri
4. Cothivet
5. villapusero piilossa (hlö2:n haju)
6. ihmisen (hlö3) veri
7. koiran kuivaruokaa
8. poron korvat

Tällä leirillä ei siis etsintäharjoituksia tehty, mutta tehdyt harjoitukset olivat silti antoisia ja mielenkiintoisia. Leirillä oli kivaa, mm. tosi hyvä ruoka, saunominen, notski ja tietysti seura. Harmi, että piti sunnuntaina lähteä vähän aiemmin pois. Kiitos kaikille leirillä olleille! :)