Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

5.6.2013 Kero on nyt jo puolivuotias

img_2247
Kero pellolla

Kylläpä aika rientää, ja Kero on jo puolivuotias! Ihan älytöntä. Iso poikahan se jo on, mutta on se silti vielä ihan kakara, eikä osaa vielä paljon mitään. Katsotaanpa kuitenkin, missä tällä hetkellä mennään niin koti- kuin harrastusrintamalla (muistinvirkistykseksi aiemmat: 3kk, 4kk ja 5kk).

Arkiaskareet

 • Vapaana liikkuminen: Sisältyy päivittäiseen toimintaan, ja hyvin Kero lähellä pysyy, tulee luokse, hakee kontaktia.
 • Hihnassa liikkuminen: Välillä on kova hinku eteenpäin, mutta vihjeestä (ei ole varsinainen vierellä liikkumisvihje, vaan enemmänkin lähelle tulemisvihje, tai pysähdys) tulee takaisin vierelle. Vastaantulijoiden ja/tai ohittelijoiden kohdalla pysähdytään vierelle ja otetaan kontaktia.
 • Luopuminen: Harjoiteltu silloin tällöin lähinnä namilla (vihjeenä ”jätä”), testailtu ulkonakin, mutta pitäisi treenata enemmän ja myös muilla kohteilla. Esim. linnuista tai oravista luopuminen olisi erittäin hyödyllistä…
 • Vapautus: Vapaa-vihjesana toimii oikein hyvin, ja on yleistetty eri tilanteisiin (ovista kulkeminen, pannasta/hihnasta vapauttaminen, namin ottaminen maasta, vapautus esim. kuvaussession paikallaolosta tai kun odotetaan ennen lenkille lähtemistä makuultaan eteisessä jne). Päivittäinen juttu tämäkin.
 • Rauhoittuminen: Edistymistä tapahtunut jonkin verran, mm. ryhmätunneilla malttaa odotella hissuksiin. Kotona taas Kero ei välttämättä iltaisin rauhoitu aloilleen, vaan säätää, seurailee tai muuten vain on vähän levottomasti hereillä, ei siis osaa oikein rauhoittua aloilleen.
 • Ihmiset: Paikoin Kero on vähän varautunut eli jos joku ihminen haluaa tervehtiä, niin Kero saattaa pöhkiä tai väistää tilannetta, sukupuolella eikä iällä ei ole väliä. Välillä taas ihmiset morjestetaan ihan normaalisti tai ollaan kiinnostuneita ohitse kulkevasta ihmisestä. Tai jos ei tarvitse ottaa kontaktia tms, niin Kero ei välitä, vaan tulee esimerkiksi vierelleni. Tälle asialle pitäisi tehdä jotain, ettei tule liiaksi häiritsemään mahdollista pelastuskoiran uraa.
 • Sisäsiisteys: Kero ei vielä täysin ole sisäsiisti. Suurimpia karikkoja ovat yöt ja työpäivät, silloin saattaa vielä yhdet lirut tulla matolle. Paikoin on yöpissoilta vältytty, ja jos ollaan kotona, niin vältytään vahingoilta.
 • Pihalla: Kero tykkää älyttömästi pihalla oleskelusta. On siellä ihan rauhallisesti, eikä pahemmin piittää ohikulkevista ihmisistä tai koirista. Joskus on kiinnostunut, mutta tarvittaessa tulee luokse.
img_2291
Lenkillä

Tottelevaisuusliikkeet

 • Perusasento: Aloitettiin laatikkomenetelmän avulla (ks. Caniksen artikkeli) eli Kero asetti etujalkansa laatikolle, ja siitä sitten pikku hiljaa aina hivuttautui lähemmäksi minua. Edistyi lopulta aika nopeasti, yleistettiin käytös ilman laatikkoa tehtäväksi ja vihjettäkin (”fut”) on liitetty. Tarjoaa tätä myös ulkona lenkillä, ja tarkoitus olisi, että tästä tulisi ns. oletuskäytös.
 • Maahanmeno: Tätä harjoiteltu myös, liitetty vihjesana (”down”), yleistetty jonkin verran (kotona, pihalla, muualla maastossa), mutta kestoa ei ole tehty.
 • Istuminen: Tämä (vihjesanan kera) on jäänyt nyt kokonaan treenaamatta. Näinköhän edes muistaa vihjesanaa…
 • Luoksepäästävyys: Sen jälkeen, kun Kero oppi perusasennon, niin luoksepäästävyys liikkeenä parani hurjasti. Kero pysyy vierellä, kun mennään henkilön luokse ja toisaalta pysyy myös perusasennossa, kun henkilö tulee kättelemään.
 • Nouto: Ei olla nyt harjoiteltu, mutta täsmätesteillä kokeiltu – toimii edelleen. Noutaa esim. kynsisakset.

Agility

 • Flatwork: Ympyrätyöskentelyä koira ulkokehällä molempiin suuntiin, kiihdyttämistä, ohjattua lähtökäännöstä molempiin suuntiin ja jarruttamista. Takaaleikkausta ei olla tehty, pitäisi aloittaa siihen valmistavilla pohjataidoilla.
 • Tasapainoilut: Puunrungoilla, puupölkyillä yms epämääräisillä alustoilla kiipeily ja keikkuminen, tehty lenkkien lomassa silloin tällöin.
 • Leikkiminen: Kero tykkää vetoleikkiä, mutta voittaessaan lelun sinkoaa muualle. Ollaan nyt leikitty ulkona niin, että Kero on hihnassa, ettei pääse livistämään, leikitään yhdessä ja Kero saa voittaa jne. Pitää panostaa tähän vielä enemmän, ja keksiä muitakin leikkimistapoja/tyylejä.
 • Esteiden osalta on pidetty ihan tietoisesti taukoa. Jatkamme omalla vuorolla Ojangossa ensi viikosta alkaen. Siihen mennessä pitäisi tehdä suunnitelma, mitä kaikkea meidän pitäisi hanskata ennen syksyllä alkavaa Ohjaus 2-kurssia, jotta olemme about samalla taitotasolla muiden kurssilaisten kanssa.
image
Tasapainoilua

Pelastuskoirailu

 • Rauniot: Käyty ahkerasti raunioilla. Kero tykkää ihan mielettömästi, ja etsii ja liikkuu erilaisilla alustoilla todella taitavasti. Myös hallittavuus on parantunut (en tee siis yhtään mitään siellä radalla). Ensi viikosta alkaen on luvassa kesätauko tästä lajista.
 • Rullailmaisu: Ilmaisun osalta on tullut huimaa edistystä (ks. edistymisraportti). Osakäytöksiä on treenattu päivittäin, mutta ihan kokonaiseen ketjuun ei olla vielä päästy. Palaset eivät ihan ole vielä sillä tasolla, mille ne haluan ennen kuin yhdistän koko ketjun kasaan. Mutta kovin kaukana ei olla.
image
Raunioilla

Tulevan kuukauden tavoitteita?

 • Agilityssä mm. hyppytekniikkaa sekä sitten pohjataitoja syksyn ohjattuja koulutuksia varten. Näistä teen erillisen suunnitelman.
 • Pelastuskoirapuolella hiotaan ja yleistetään ilmaisuketjua, tavoitteena on saada koko ketju kasaan.
 • Tottelevaisuuspuolella voisi pikku hiljaa ottaa mukaan paikallaolon harjoittelun sekä tarkistaa, millaisia juttuja pitää hanskata peko-kokeissa kummankin liiton puolella ja näiden pohjalta treenata pohjataitoja.
 • Arkielämässä jatketaan sosiaalistamista, käydään tapahtumissa pyörimässä (agikisat jne), ulkoillaan vilkkailla kaduilla jne. Yleistetään myös opittuja taitoja, mm. vankistetaan luoksetuloa (erilaiset häiriöt, vaihtelevien palkkioiden käyttö jne) ja luopumista.

Lisäksi vielä kriittiset mitat (7.6.2013): korkeus 47cm ja paino 13,2kg.