Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

4.11.2018 Nose workin kakkosluokan kokeiden korkkaus!

Osallistuttiin Keron kanssa Suomen ihkaekoihin kakkosluokan nose work-kokeisiin, jotka pidettiin 4.11.2018 Espoossa Rudus-turvapuistossa. Kokeen järjesti Etelä-Suomen Nose Work, ja tuomareina olivat Patrick Stewart ja Pekka Alamommo. Yhteensä kokeeseen osallistui 15 koiraa. Kokeen sujumisen helpottamiseksi porukka oli jaettu kahteen ryhmään. 

Koepaikkana Rudus-turvapuisto

Keron kanssa aloitimme laatikko- ja ajoneuvoetsinnällä porukan ryhmän viimeisinä. Laatikkoetsintä oli tilassa, jonne oli laitettu 30 laatikkoa, joista kahdessa oli etsittävää hajua (eukalyptus ja toisessa eukalyptuksen ja laakerinlehden yhdistelmä) ja viidessä häiriöhajuja (soraa, sateenvarjo, esitelehtinen, vessapaperia, jotain muuta). Enimmäisaika oli 2,5 minuuttia.

Keron suoritus oli aika kiva. Se tutki laatikoita, ja alkoi ilmaista yhtä. Siitä löytö. Sen jälkeen jatkettiin ja Kero reagoi johonkin häiriöhajuista (pieni äännähdys), mutta jatkoi sitten etsimistä eteenpäin. Ennen tätä Kero taisi ehtiä käydä uudestaan vanhalla piilolla ja oli jo aloittamassa ilmaisuakin. Onneksi sain huikattua Keron sieltä pois ja jatkoi onnistuneesti seuraavalle löydölle. Aikaa meillä meni 46,19 sekuntia ja pisteitä 25 (12,5 + 12,5), ei virheitä. Laatikkoetsinnässä sijoitus 5 (nopeimman aika oli 33,1 sekuntia).

Tuomarin kommentit koekaavakkeessa:

Hieno ohitus häiriöhajuista. Upeat ilmaisut.

Laatikkoetsintä (piilojen suunnat merkitty nuolilla)

Ajoneuvoetsintään oli varattu myös maksimiajaksi 2,5 minuuttia. Lähtö oli ehkä vähän vajaavainen ja ihan fokus ei heti täysin ollut suoraan ajoneuvoissa. Ensimmäinen piilo (eukalyptus) löytyi kuitenkin sukkelaan takimmaisesta skootterista. Sen jälkeen Kero tutki tosi tarkasti auton ja kiersi sen eestaas, kunnes sitten meni lähempänä olevan skootterin luokse ja löysi sieltä piilon (laakerinlehti). Tähän etsintään meillä meni aikaa peräti 1:02,75 minuuttia, pisteitä 25 (12,5 + 12,5), ei virheitä. Ajoneuvoetsinnässä sijoitus 10. (nopeimman aika 25,0 sekuntia).

Tuomarin kommentit:

Upeat ilmaisut jatkuivat. Nopeat löydöt.

Ajoneuvoetsintä

Tauon jälkeen jatkoimme sisätila- ja ulkoetsintöihin. Sisätilaetsintä koostui kahdesta huoneesta, mutta siellä oli vain yksi haju. Enimmäisaika oli 2,5 minuuttia. Lähtölinja oli suoraan ovelta. Sihtailin siinä ennen kuin päästin Keron menemään. Mentiin vauhdilla takahuoneeseen, mutta sieltä sitten nopeasti takaisin lähimpään huoneeseen, missä Kero alkoi työstää kovasti seinän ja hyllyn välistä tilaa. Aikansa tarkennettuaan Kero meni maaten mahdollisimman lähelle seinän ja hyllyn välistä rakoa. Siellä oli piilo reilut 20 cm syvällä. Aikaa meillä meni 28,06 sekuntia, lisäksi saimme tästä EHK-maininnan, pisteitä 25, ei virheitä. Sisäetsinnässä sijoitus 5 (nopeimman aika 20,7 sekuntia).

Tuomarin kommentit:

Hyvä valmistautuminen, annoit koiran johtaa etsintää, odotit koiran päätöstä hajupilvessä. Hyvä ilmaisu, nopea ilmoitus, tämä on nose workiä!

Sisäetsinnän toinen huone (piilo jää kuvan ulkopuolelle seinän ja hyllyn väliseen rakoon)

Ulkoetsinnässä enimmäisajaksi oli varattu 3,5 minuuttia. Piiloja oli kaksi. Varsin pian lähetyksestä Kero sai hajun ja lähti tarkentamaan. Tarkentaminen tosin kesti, ja yhdessä kohtaa Kero melkein alkoi jo ilmaista ja olin nostamassa kättäkin ylös. Sitten Kero vaihtoi paikkaa (täsmälleen kohtaan, missä piilo oli) ja jumittui siihen täydellisesti, piilo n. 90cm korkeudessa. Tämän jälkeen jatkettiin ja tehtiin seuraava löytö varsin sukkelaan. Se oli matalalla maantasolla esineessä. Aikaa ulkoetsintään meni 50,97 sekuntia, pisteitä 25 (15 + 10), ei virheitä. Ulkoetsinnässä sijoitus 3. (nopeimman aikaa 33,5 sekuntia).

Tuomarin kommentit:

Hyvä valmistautuminen, tosi nopeasti hajulle, lähes ilmoitit, mutta päätit odottaa ja antaa Keron päästä lähteelle. Varovainen palkkaus, tosi nopea toinen haju. Superetsintä, superarvokas palkka.

Ulkoetsintä (yksi piilo ei mahdu kuvaan)

Saatiin kasaan siis 100 pistettä eli se meinaa luokkanousuun oikeuttavaa tulosta, jee! Kokonaistuloksissa olimme peräti sijalla kaksi (hävittiin voittajalle hurjat 3,3 sekuntia!!!). Lisäksi olimme ulkoetsinnässä kolmansia. Tasainen taapertaja Kero, jonka haluun päästä hajulähteelle voi luottaa täysin! 

Kero valmiina viimeiselle alueelle. Kuva: Risto Suominen.

Jos vertaa ykkösluokan kokeisiin, niin vaikeustaso ei kasvanut liiaksi. Toki alueita ja hajuja tulee lisää, samoin häiriöhajuja, mutta koska näitä olemme harjoitelleet, niin niistä ei meille ollut probleemaa. Olisin ehkä odottanut enemmän korkeampia piiloja tai muuta haastavuutta (en tiedä mitä), tai sitten olemme vain tehneet pohjat sen verran hyvin ja treenanneet monipuolisesti, että koesuoritus ei muodostunut liian vaikeaksi. Sekunteja olisin kyllä saanut pois sisä- ja ulkoetsinnöistä ilmoittamalla löydöt vaikkapa heti selkeistä reaktioista, mutta se olisi mielestäni ollut väärin koiralle, joka oikeasti haluaa päästä mahdollisimman lähelle sitä hajua ja saa palkkion nimenomaan siitä. Tänään palkkio ekoista löydöistä oli nakinpala (sanoin ”bra” sitten, kun tuomari sanoi ”oikein” ja Kero tuli hakemaan palkan) ja siitä sitten jatkoimme lennossa eteenpäin. Tokasta löydöstä juoksin pois alueelta ja palkkasin purkista maksalaatikkoa. Sisäetsinnän osalta palkkasin vain ulkona. Ja ulkoetsinnän jälkeen palkkasin lisäksi myös siankorvalla, jota Kero saikin jyystää hyvän tovin :)

Vuoroa odottamassa.
Kuva: Sanna Kailanto
Meidän tiimi (kiitos Sannalle kuvan nappaamisesta)
Kero (ja turisti-Disco) koepäivän jälkeen
Kero ja palkinnot