Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

30.3.2015 Tunnistusetsintäkurssin jälkitreenit

Olipa sää! Takatalvi iski, ja koko päivän satoi lunta, myös illalla meidän treenien aikaan. Treenit pidettiin samassa paikassa kuin toissakerralla eli Keravan Honkkarin liepeillä. Lunta oli tullut jo hyvän määrän, ja sitä tuli edelleen eli luvassa oli vähän erilaisia haasteita.

1. jälki kävelytiellä

Tavoite: Vähän pidempi jälki (60-100m ?) kävelytiellä, viisi pientä esinettä jäljellä.

Toteutuminen: Tehtävä oli varsin haastava, vaikka jälki vielä näkyi, mutta esineet eivät. Kun annoin Kerolle tilaa tehdä töitä ja liikuin itse ripeästi perässä silloin, kun Kero oli kuono alhaalla, kaikki meni tosi kivasti. Jos jumittelin itse perässä tai jos Kero hukkasi jäljen tms, niin sitten tuli piippailua ja levottomuutta.

Esineiden ilmaisut: Kero löysi kaksi esinettä itse (ohkanen hiusponnari ja muovinen nauhalukko, joka kaivautunut jo lumeen) ja nämä ilmaisi hyvin maahanmenolla. Jäljen loppuun heitettiin yksi jäljeltä huomaamatta jäänyt esine.

Hajatelmia: Oli kiva nähdä, miten koiralla oli hyvät hetket työskentelyssään ja noiden parin esineen löytäminen oli myös tosi hyvä juttu. Rauhattomuus varmasti vaikutti siihen, ettei malttanut oikein keskittyä koko ajan seuraamaan sitä jälkeä, jos vähänkin vaikeutui tai jos esinettä ei löytynyt heti.

Jatkossa: Kun tulet uuteen paikkaan, anna koiran skannata alue ja kiertääkin ennen kuin annat lähtöhajun. Liiku reippaasti koiran perässä silloin, kun se selvästi on jäljellä, ei tarvitse hidastella tällöin. Myötäile koiran liikkumista eli kun koira liikkuu, liiku itse, kun koira pysähtyy, pysähdy. Jos koira palaa takaisin jäljellä (ok), peruuta.

2. jälki parkkiksella koskemattomalla alueella

Tavoite: Helppo, lyhyt jälki (40m) parkkipaikalla kohdassa, missä ei ole muita näkyviä jälkiä, viisi esinettä.

Toteutuminen: Kero teki hyvin ja fokusoituneesti, kun jälkeä oli nyt helppo seurata ja esineitä oli sopivin etäisyyksin (n. 7m välein). Ennen vikaa esinettä jäljen poikki meni harhajälkiä, jotka Kero tarkisti, mutta palasi sitten oikealle jäljelle ja siitä aika nopeasti palkaksi löytyi esinekin.

Esineiden ilmaisut: Bongasi ja ilmaisi kaikki viisi esinettä (avaimia ja brikkoja) tosi hyvin. Osa oli kaivautunut syvemmälle loskaan, eivätkä olleet näkyvissä. Tosi hienosti duunattu!

Hajatelmia: Tämä meni todella hyvin!

Jatkossa: Esineet kannattaa valita olosuhteiden mukaisesti, ja niitä kannattaa vaihdella. Välillä voi olla isompiakin esineitä.
Rutiinien rikkominen eli esineiden etäisyyden vaihtelu.

30.3.2015 Keron jälki kävelytiellä
30.3.2015 Keron jälki kävelytiellä