Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

3.8.2014 Oivan kouluttajat Fanny Gottin koulutuksessa

Kesäloman päätökseen sopi oikein hyvin lämpimän kesäpäivän vietto koiraharrastuksen parissa. Pidemmän ajan olimme Oiva Agilityn kouluttajaporukassa miettineet, miten kannustaa ja palkita kouluttajia. Tämän sunnuntain treenipäivä Siuntiossa oli juurikin tätä eli osallistuimme Fanny Gottin koulutukseen. Päivän koulutuspakettiin olimme esittäneet toiveiksi seuraavia aiheita: pitkäkestoinen paikallamakuu, kohtikäännökset – milloin kohtikäännöstä tarvitaan ja milloin ei, valssi – ajoitus ja sijoittumisvihje sekä yleisesti treenivire ja koirakon häiriönsieto (ohjaajan paineet jne). Aika paljon siis asiaa oli luvassa päivälle.

Aamupäivä aloitettiin teoriaosuudella perusasioista, joista näköjään muistiinpanoihini päätyivät sellaiset termit kuin ”reverse luring” eli käänteistä houkuttelua, luopumista, jota voi hyödyntää (ja kannattaa) pitkäkestoisissakin käytöksissä. Eli kun koira pysyy halutussa paikassa/asennossa, houkutellaan esimerkiksi namilla koiraa rikkomaan käytös. Jos käytös menee rikki, palkkio menee pois. Jos käytös pysyy, nami viedään koiralle suuhun. Ainakaan Keron kanssa ei ole tullut häiriöitä treenattua tällä tavalla, ehkä jonkun verran namiheittelyä maahan, mutta ei tosiaan noin, että joku tietty asento pitäisi pitää ilman turhaa liikehdintää tms.

Teorian jälkeen harjoiteltiin sisätiloissa (onneksi viileä navettarakennus) pareittain taukokäytöstä (häkki tai alusta). Tämä oli ihan hyvä orientoitumistreeni koiran kanssa tehtäväksi. Keorn kanssa tehtiin kolme jaksoa. Ensin matolle hakeutumista lelupalkalla ja sitten häkkiin hakeutumista namipalkalla. Häkkileikki namipalkalla tuntui luonnistuvan paremmin (vahvistetiheys).

Ekan treenin asetelma.
Ekan treenin asetelma.

Iltapäivällä jatkettiin ulkona. Ensin käytiin tuplaboksiharjoitteiden teoriaa läpi kentällä. Erilaisia treenivariaatioita käveltiin läpi kuusi kappaletta. Näissä harjoituksissa mietittiin koiran linjaa ja sitä, milloin koira menee suoraan ja milloin kääntyy. Ja ohjauksen kannalta mietittiin, mihin sijoittumisvihje valssiin tulee. Yhdessä esimerkissä oli mukana myös kohtikäännös. Näitä käytiin siis läpi, mutta lounastauon jälkeen emme näistä treeneistä jatkaneet, vaan tehtiin vähän helpompia pätkiä koirien kanssa.

Treeniratapiirrokset:

3.8.2014 Treeniradat
3.8.2014 Treeniradat

1. harjoitus:

  • Helppo harjoitus, jossa LOP/FC kolmannelle esteelle.
  • Meillä tietty haasteena se, ettei K:n kanssa olla LOPia pahemmin tehty, joten aloitin yrittämällä ehtiä sijoittumisvihjeeseen.
  • Eka toisto: olen myöhässä valssin kanssa -> Kero ei saa vihjettä riittävän ajoissa ja tulee pitkä kaarros kolmannelle esteelle.
  • Toka toisto: olen sijoittumisvihjeessä ottamassa koiraa vastaan, nyt ajoitus ok -> Kero kääntyy kivasti.
  • Kolmas toisto: mentiin kolme hyppyä suoraan kiihdyttäen.

2. harjoitus:

  • Tähän harjoitukseen lisättiin yksi este lisää 90-asteen käännöksen jälkeen.
  • Sijoittumisvihje LOP/FC oli nyt neljännen esteen luona eli tässä vaadittiin koiralta paljon sivuttaisetäisyyttä.
  • Jos ei riittävästi sivuttaisetäisyttää LOPin tekemistä varten, niin sitten piti muistaa liikkua ja ehtiä neljännen esteen luokse ja valssata, kun koira hyppää kolmannen esteen (= kiire).
  • Eka toisto: Aloitin helposti tekemällä vain olkapääkäännön ja palkkaamalla kolmannen esteen jälkeen.
  • Toka toisto: Lähdin n. tokan esteen kohdalta, etenin kohti neljättä, mutta en ehtinyt sijoittumisvihjeeseen täysin ajoissa -> valssi myöhässä -> koira laskeutui kohti ja joutui tekemään tiukan käännöksen lähellä neljättä estettä.
  • Kolmas toisto: Tästä en nyt osaa sanoa edes videon perusteella… Näyttäisi, että ehdin sijoittumisvihjeeseen, mutta olen valssin kanssa liian ajoissa -> Kero kiertää kolmannen esteen.

3. harjoitus:

  • Rata muuttuu taas hiukan, nyt S-muotoiseksi. Valssin oli tarkoitus tulla edelleen neljännen esteen luokse, ja tässä  harjoituksessa tarvittiin sivuttaisetäisyyttä, jotta ohjaaja ehtisi siirtyä haluttuun paikkaan.
  • Tämän harjoituksen aikana Keron fokus alkoi herpaantua (taisi jo väsyä). Se jäi lähdössä katsomaan yleisöä, ja kerran vapautuksesta se valitsi yleisön esteen sijaan. Tehtiin sitten lentävillä lähdöille jotain.
  • Eka toisto: Olkapääkäännös ja palkkaus kolmannen esteen jälkeen.
  • Toka toisto: Ohittaa ekan esteen, en täysin ehdi sijoittumisvihjeeseen, mutta valssaan. Viidennen esteen K jättää tekemättä, koska teen liian aikaisin olkapääkäännöksen, enkä katso koiraa…
  • Kolmas toisto: En ehdi lähellekään sijoittumisvihjettä, mutta valssaan sitten myöhässä -> Kerolle laaja kaarros. Loppupätkä radasta nyt ok.

4. harjoitus:

  • Rata muuttui taas vähän eli kolmen hypyn suoran jälkeen jarrutus ja valssi.
  • Ekasta ja tokasta toistosta ei ole muistikuvaa (ei videota).
  • Kolmas toisto: Lähden tokan hypyn kohdalta, jarrutus kolmannen hypyn kohdalla, käännös ja palkkaus.

Ohjaustreenien video:

httpv://youtu.be/8W9RLBqlGXc

Ohjaustreenien jälkeen kokoonnuimme taas vaihteeksi sisälle viileään, ja kävimme kohtikäännöksen ja serpentiin teoriaa esimerkkikuvin läpi. Tiivis paketti siis tälle koulutuspäivälle. Harmillisesti koejännitykseen yms liittyvää aihetta ei ehdittykään käydä läpi, mutta toisaalta itse käytäntöä tehdessä tuli kyllä hyvää treeniä siltäkin osin.

Yhteenvetona:

Treenien osalta itseäni tietty jänskätti se, että osataanko me yhtään mitään ja miten paljon treeneistä pystytään tekemään, joten yllätyin positiivisesti, että Kero pystyi duunaamaan niinkin paljon ja hyvällä vireellä säästä huolimatta. Meille tämä oli eka kerta, kun tehtiin ulkona hiekkakentällä ja ylipäänsä, että tehtiin näin isolla yleisöllä ja vielä sekin, että tehtiin meille aika vaikeitakin juttuja. Tuli huomattua, että pohjataitoja on tehty ja että pitää vain luottaa koiraan ja että leikkimiseenkin pystyy antautumaan uudessa tilanteessa (tosin olisi sitä voinut ehkä vieläkin enemmän). Oli hyvä, että alkuun käytiin yhdessä ohjausta läpi, vaikkakin niitä esimerkkejä tuli lopulta tosi paljon ja siinä ehti jo ajatella, että miten nämä kaikki nyt muistaa koiran kanssa. Mutta onneksi koiran kanssa tehtiinkin sitten helpompia juttuja :)

Treenien osalta olin itse valmis jo tokan pätkän jälkeen, mikä ehkä näkyikin kolmannessa pienenä herpaantumisena koiran ja itseni osalta, mutta toisaalta sain sitten tsempattua neljänteen pätkään sen verran, että tuli onnistumisia :) Eli taukoa tai porukan jakamista puoliksi olisin kaivannut, niin olisi voinut välillä vähän relatakin. Plus että olisi ehkä voinut saada enemmän palautetta Fannylta ja muilta katsojilta, kun nyt oli tavallaan kiire tulla paikalle, kiire suorittaa ja sitten taas kiire poistua seuraavan tieltä. 

Yhdelle päivälle aiheita oli valitettavasti kerätty liikaa, sillä kaipaamani ohjaajan kisapaine yms -aihe jäi kokonaan käsittelemättä. Mutta se varmasti vaatisi ihan oman päivän. Mutta vaikka tuo nyt jäikin käymättä, olen tyytyväinen siihen, että osallistuin koiran kanssa ja jouduin olemaan mukavuusalueen ulkopuolella ja ettei siitä nyt jäänyt niin negatiivisia fiiliksiä :)

Kero treenin jälkeen
Kero treenin jälkeen

2 ajatuksia aiheesta “3.8.2014 Oivan kouluttajat Fanny Gottin koulutuksessa”

Kommentointi on suljettu.