Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

29.3.2015 Viikon 13 ilmaisut ja etsimiset

24.3.2015 Tiistain treenit (Bodomintie, Espoo)

Teema/tavoite: Luoksetuloharjoitukset ennen treeniä. Peitetyt maalihenkilöt.

Ilmaisut: Ilmaisut ok, mutta ekalla toistolla nuuhki mm ja sitten siitä edestä maata, tokalla nuuhki mm:n, kolmannella otti rullan heti, neljännellä nuuhki vielä vähän. Muuten ok koko ketju.

Hajatelmia: Ilmaisut ok, ja ei tullut samanlaisia pöhkimisiä kuin viikko sitten. Toki tämä treeni oli sitten varmaan helpompi (ei etsimistä) ja maastokin paljon helpompi. Alun luoksetuloharjoitukset sujuivat tosi hyvin ihmishäiriöissä.

Jatkossa? Peitettyjen osalta voisi vaikeuttaa. Tuttu mm -> kokonaan peitetty helpossa maastossa, vähän vieraamman kanssa kasvot esillä. Vaikeampaan maastoon enemmän näkyville.

25.3.2015 Keron e-treeni (Itäsalmi, Sipoo)

Teema/tavoite: Alue 2-3ha, etsimisaika 15-30min. Perusetsimistä, ei peitettyjä.

Alue: Alue rajattu kuvassa vihreällä, kulkemani reitti lilalla.

Olosuhtet: Tuuli idästä, lämpötila nollan kieppeillä.

Etsintäsuunnitelma: Aloitus lounaiskulmasta. Sieltä ojaa pitkin luoteiskulmaan, edelleen ojaa pitkin 40-50m ja poikkaisu kohti etelää korkeuskäyrän alle ja sitten siksakata korkeuskäyrän alla koilliskulmaan, nousta ylös ja siksakata loppuosa pohjois-eteläsuunnassa.

Treenin toteutuminen: Kero liikkui varsin hyvin ja irtosi paikoin pitkällekin. Etsintäsuunnitelmaa muutettiin, kun Kero irtosi pohjoiseen kauemmaksi. Kävi ilmi, että Kero oli käynyt piilolla (kuvasta näkyvä lila sakara kohti kaakkoa piilon suuntaan), mutta tuli takaisin luokse ja piippaili. Sen jälkeen ei ihan suoraan ohjannut piilolle, ja kun lopulta piilon lähelle vei, niin pöhki jo kaukaa. Liikkui kyllä lähemmäksi, mutta pöhki ja pöhki. Kannustin omalla liikkeelläni ja äänelläni. Kero katseli suuntaani kovasti pöhkimisten välissä. Lopulta Kero kävi ihan mm:n luona (oli kuusen oksien alla makoilemassa), mutta pöhki ja loikkasi vauhdilla takaisin. Sitten nappasi rullan, meni näytölle normaalisti ihan lähelle maalihenkilöä, jolloin annoin sitten palkat. Sen jälkeen Kero oli jo ihan normaali.

Hajatelmia: Aika ok (16 min aloituksesta piilolle), alue ok. Pöhkimiset ei hyvä. Toisaalta taisteli itsensä piilolle, vaikka jännitti (tosin kaipasi siihen selvästi mun tukea). Pimenevä ilta? Lähdettiin, kun oli vielä valoisaa, mutta alueelle tultaessa piti ottaa jo otsalamppu käyttöön. Muita hajuja alueella? Toisaalta kyllä irtosi alkujaan piilolle hyvin, mutta miksi mörköilyä, vaikka tuttu mm?

Jatkossa: Pitää ilmaisutreeneissä ottaa tuollaisia vastaavia piiloja (mm ei näy laisinkaan, esim. kuusen oksien alla). Pitää itse myös olla tukemassa koiraa (lyhyt etäisyys), mutta aina etsintätreeneissä näin ei tietty onnistu, jos tuulee juuri sopivasti. Ilmaisuissa toki voi ottaa pitkiä etäisyyksiä. Voisi ehkä myös tehdä sitä, että ollaan vaan lenkillä ja ”törmätään” tyyppiin, joka antaa heti ruokaa (= metsässä olevat tyypit ovat kivoja). Voisi miettiä myös sitä, että keskeyttää ei-toivotun käytöksen kutsumalla koiran luokse, ja lähettämällä sitten uudestaan piilolle.

25.3.2015 Keron e-treeni
25.3.2015 Keron e-treeni

28.3.2015 Mökkitreeniä (Ristiina)

Teema/tavoite: Kierretään tontin rajat, ja Keron pitäisi napata sopivassa kohdassa haju mm:stä (joka siirtyy piiloon, kun olemme lähteneet). Myry häiriönä matkassa mukana.

Toteutuminen: Kero liikkui ok alueella, ja irtosi saunan kohdalla pihapiiriin ja tuli vauhdilla takaisin. (tarkoitus oli, että mm olisi ollut saunan takana, mutta ei ehtinyt siirtyä). Ilmaisu tosi hyvä, ja pitkä huolimatta siitä, että paluumatkalla Myry oli matkan varrella tiellä. Näytölle mentäessä pidin liinasta kiinni ja tsemppasin vetämään (Myry juoksi siinä myös, eli tuli kyllä hyvää vetoa).

Jatkossa: Helpoissa ilmaisuissa kannattaa hyödyntää näyttöliinassa roikkumista. Hyvä myös saada pientä etsiskelyä alle.

29.3.2015 Mökkitreeniä (Ristiina)

Teema/tavoite: Alkuun vähän etsiskelyä, kunnes osutaan mm:n lähelle. Myry mukana häiriönä.

Toteutuminen: Kero liikkui kivasti edellä sopivalla etäisyydellä. Pari kertaa meinasi lähteä kohti pihaa, mutta luoksetulo toimi hyvin ja nami kelpasi. Irtosi lopulta hyvin tontin rajan yli kohti peltoja ja kuusikkoa. Ilmaisun osalta ekalla kerralla Kero tuli vauhdilla piilolta, meni härkkimään Myryä ja sitten lähti vauhdilla takaisin samaan suuntaan ja tuli rullan kanssa. Näytölle roikuin liinassa alkumatkan, mutta päästin irti kuusikossa (ja jouduin tietty huhuilemaan, missä mm on…).

Jatkossa: Jatketaan vastaavanlaisia treenejä, missä alkuun etsiskelyä. Kestoa voi vähän pidentää (mutta sitten helpompi piilo). Samoin ilmaisuissa voisin pitää liinasta loppuun asti kiinni, myös hankalammissa olosuhteissa.

Myry ja Kero mökillä 29.3.2015
Myry ja Kero mökillä 29.3.2015