Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

28.9.2013 Raunioilla monta ihmeellistä asiaa

Elementtipiilossa
Elementtipiilossa

No niin, tällä kerrallapa olin ajoissa treenipaikalla! Ehdin käydä Keron kanssa rauhassa ulkoilemassa, minkä jälkeen ehdittiin treenata taukokäytöstä parissa eri paikassa rata-alueella. Ensin lähempänä autoja, ja sitten lähempänä itse raunioita. Tuli hyviä toistoja ilman sen kummempia piippauksia. Hyvä homma!

Raunio-osuus olikin sitten vaativampi. Olimme radalla toisena, ja tällä kerralla mukana olikin sen verran riittävästi kuppeja, jotta saatiin yhtäaikaisia maalihenkilöitä. Järjestelyt toteutettiin niin, että seuraava meni piiloon vasta, kun edellisellä oltiin näytöllä. Ja ensimmäinen oli tarkoitus tehdä niin, että Kero näkee tyypin eli ihan perusilmaisu vain, mutta loput saivat olla sitten piilossa kunnolla.

Vuoroa odoteltaessa harjoiteltiin taukokäytöstä. Muutama piippa tuli kyllä, mutta saatiin myös paljon onnistumisia, ja koira pysyi (ainakin näennäisesti) rauhallisena ja pystyi tekemään haluttua taukokäyttäytymistä. Sitten päästiin suorittamaan.

Ensin luoksepäästävyys, mikä menikin paljon rauhallisemmin kuin aiemmin. Sitten radalle. Tilanteessa olikin nyt paljon uutta, sillä tyypit olivatkin alueella seisoskelemassa (ei ole aiemmin ollut näin Keron treeneissä). Näytettiin eka tyyppi, joka oli kuopassa keskellä kasaa, mutta kuoppaa ympäröi läjä renkaita, kaivonkansi, verkkoaitaa, tiiliä… Ja itse asiassa tämä olikin tosi hankala juttu Kerolle! Siis ylipäänsä mennä tuonne piilolle. Niinpä Kero sitten kävi moikkailemassa tyypit, kierteli muualle ennen kuin palasi takaisin, ja otettiin vähän helpotettuna. Ensimmäisellä kerralla kuppiin koskeminen oli ok, mutta rullaa ei jostain syystä osannutkaan ottaa suuhunsa. Siitä siis uusintayritys, joka sitten lopulta meni ok.

Toiselle piilolle lähetys, ja tätäkin ennen Kero kävi tsekkaamassa seisoskelevat tyypit ennen kuin sai hajun kasan alhaalla olevaan kaivotunneliin. Maalihenkilön naamaa piti taas nuuskia ennen kuin tökkäsi kuppia, mutta rullanotossa oli taaskin haasteita ja Kero joutui käymään ainakin kerran uudestaan tökkäämässä kuppia.

Kolmas piilo olikin sitten hajujen suhteen haastava, kun tuuli juuri väärästä suunnasta verrattuna siihen, missä nökötimme. Niinpä Kero kävi taas moikkaamassa seisoskelevat tyypit, tuli luoksemme hämmentyneenä, otti rullaa suuhunsa ja oli ihan ihmeissään. Sitten tajusinkin alkaa kiertää kasaa toiseen suuntaan, jotta Kerolla olisi mahdollisuus saada haju, ja niinpä kasan päällä Kero saikin hajun ja alkoi työstää. Hyvin paikallisti hajun alapuolelleen, kävi tökkäämässä kuppia ja ilmaisu ok.

Tästä jatkettiin sitten eteenpäin, ja taas Kero kävi moikkaamassa vielä yhden seisoskelevan tyypin, kävi myös vähän nostamassa koipeaankin ennen kuin haju tuli nassuun ja jatkettiin duunia. Maalihenkilö löytyi, ja ilmaisu ok.

Sitten oli jäljellä vielä yksi henkilö. Nyt tein niin, että laitoin Keron hihnaan ja mentiin selvästi sellaiseen paikkaan lähettämään, minne oikein tulvisi hajua. Matkalla Kero saikin hajun, ja päästin koiran menemään. Kero lähti vauhdilla, meni piilolle, haukahteli siellä jonkun kerran ennen kuin tuli rullan kanssa takaisin. Näytölle meinasi lähteä väärään suuntaan, mutta korjasi itse.

Olipahan treenit! Kerolle tuli kyllä ihan valtavasti mietittävää, kun oli niin paljon uusia asioita matkassa mukana. Ensi kertaa varten pitää tarkkaan miettiä, mikä olisi vain yksi muuttuva tekijä yhtälössä. Treenin jälkeen oli kuitenkin kiva saada positiivista palautetta sekä treenikavereilta että kouluttajalta. Huolimatta haastavasta treenistä Kero oli kuitenkin pätevä, ja ratkaisi pulmat onnistuneesti :) Ja tulipahan selville taas, mitä kaikkea pitää jatkossa huomioida ja treenata!

Kero oli aika naatti treenien jälkeen, mutta siitä huolimatta Kero sekä muut pojat pääsivät aika pian lenkille. Itselläni oli juoksukisa lähimaastossa, ja yllätyksekseni pojat olivat kannustamassa pariin otteeseen reitin varrella! Heti alussa kilsan kohdalla bongasin lappalaiset (ks. kuvassa Keron korvat) sekä sitten loppuvaiheessa nököttivät myös kadulla vastassa. Söpöjä olivat, ja hienosti käyttäytyivät :)

Puistolajuoksua seuraamassa
Puistolajuoksua seuraamassa