Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

28.8.2015 Temppukurssin kuulumisia (kaksi ekaa temppuviikkoa)

Keron kanssa harjoitellaan tällä hetkellä myös kaikenlaisia kivoja temppuja Oiva Agilityn mainiolla temppu- ja kehonhallintakurssilla. Ollaan etäosallistujia, mutta saadaan vinkkejä ja kommentteja videoiden ja harjoituspäiväkirjaraporttien perusteella. Sopii meille oikein hyvin, sillä kurssin läsnäolokerrat olisivat sunnuntaisin ja silloinhan me olemme mökkeilemässä :D

Tosi kivoja temppuja on jo ollut, ja Kerokin on oppinut paljon uutta (mm. antamaan tassua!). Samalla olen myös aktivoinut Myryäkin yrittämään näitä samoja temppusia tai niiden osia. Kivaa on ollut, jo molemmat koirat tuntuvat olevan innoissaan näistä puuhasteluista.

1. temppuviikko

1. Pyöriminen

Lähtötilanne: Tätä on tehty lähinnä vetoleikkimisen yhteydessä siten, että pidän lelusta kiinni ja sitten vain pyöräytän lelulla koiran ympäri. Vastaavasti Kero kyllä seuraa myös käsikohdetta. Eli ei olla siis opeteltu tätä, mutta olisi kyllä hyvä saada tämä ihan sanalliselle vihjeelle.

2. Tassun antaminen

Lähtötilanne: Ei ole opetettu tätä(kään) perustemppua. Kero kyllä on aina välillä huomiota halutessaan tarjonnut tassun antamista esim. jalan päälle. Haasteena tässä tempussa tulee olemaan se, että Kerolla on todella vahva käsikosketus (vihjeenä pelkkä avoin käsi sekä sanallinen ”koske”).

Aloitin tempputreenit tällä. Kokeilin ensin lattialla olevaa muovikantta, mutta se oli Kerolle kuonokosketusken vihje. Niinpä etsin ihan täysin erilaisen esineen ja tähän hätään sen nyt sattui olemaan kankainen frisbee. Noh, siihenkin Kero tarjosi kuonokosketusta, jonkin verran myös suuhun ottamista, mutta yllättävää kyllä myös tassulla tökkäämistä. Sitä pääsi sitten vahvistamaan.

Kokeilin myös sitä, että otin kohteen pois ja tilalle käsi samanlaiseen asentoon (avokämmen), mutta silloin tuli vain kuonokosketusta. Eli olisiko tähän yhtenä ratkaisuna se, että vihjeistä tuon kohteeseen tassulla lätkimisen, vaihtelen kenties kohteita ja loppupeleissä se kohde onkin sitten käsi. Pitää miettiä.

3. Maahan – seiso – maahan

Lähtötilanne: En ole opettanut Kerolle seisomista, mutta maahanmeno on tuttu juttu.

Kokeilin, miten käsikohteen seuraaminen toimii, kun koira on makuullaan. Tuloksena se, että Kero nousee istumaan, ja sitä kautta seisomaan tavoitellakseen kättä. Korokkeen käyttämistä voisi toki kokeilla. Sekä myös kosketuskepin käyttämistä käden sijaan.

4. Esineeseen tarttuminen

Lähtötilanne: Ei opetettu. Tekee kyllä itsekseen esim. syödessään luuta (eli luu tassujen välissä).

Kokeillaan tätä temppua myöhemmin, kunhan noissa edellisissä päästään vähän alkua pidemmälle.

Temppujen edistyminen

Seuraavassa video, jossa tuosta tassun antamisesta sekä sitten pyörimisestä. Pyörimisessä taitaa pää sittenkin nousta vähän liikaa? Voisin myös kenties kokeilla ihan puhdasta sheippaamistakin. Tassun antamisessa eli kohteeseen tassulla lätkiminen vaikuttaisi menevän aika kivasti, vaikkakin satunnaisesti tarjoaa kohteeseen kuonolla koskemista.

Video (4.8.2015):

Tassun antaminen: Edistymistä on tapahtunut, sillä tarjoaa kuonokosketusta käteen enää vain alussa ja sitten alkaa tassulla lätkiminen. Nyt tarjoaa jo oikeatakin tassua, mutta enemmän vasenta, kuten videoltakin näkyy. Mutta olen iloinen tästä edistymisestä :) Vihjettä voisi kohta harkita.

Pyöriminen: Videolla ei näy, mutta käytän kosketuskeppiä, jota Kero seuraa. Lopputoistoissa aloitin pyörityksen kepillä, mutta nostin kepin pois heti, kun Kero lähti pyörimään. Nyt tehty vain yksi kierros, molempiin suuntiin.

Maahan – seisominen – maahan: Bongasin pihalta tuollaisen ison muovilaatikon, mitä ei olla aiemmin käytetty temppuiluun. Ensin piti saada Kero makaamaan sen päällä, mutta aika nopeasti Kero hiffasi, että voi mennä makuulleen, vaikka tilaa on ihan minimaalisesti. Käytin tässä kosketuskeppiä, jolla sain Keron nousemaan ylös. Kerran nousi istumisen kautta, mutta muuten suoraan seisomaan. Kero myös halusi tarjota 2on-2off-asentoa (kun varmaan tutumpi ja helpompi). Harmillisesti videolla ei tietenkään näy kunnolla muuta kuin nuo makaamiset, mutta tuossa videon lopussa aika hienosti Kero kyllä nousee seisomaan makuultaan. Ja mahtui tuohon videoon näköjään yksin 2on-2offista peruutus takaisin laatikon päälle.

Temppuilun osalta tämä viikko meni aika kivasti. Sitä neljättä temppua ei kokeiltu vielä laisinkaan, hoidetaan nämä kolme ensin jollekin tasolle ennen kuin jotain ihan uutta aloitellaan.

Video (9.8.2015):

2. temppuviikko

Lähtötasot tämän viikon tempuille:

1. Peruuttaminen

Kero osaa ottaa muutamia askelia peruuttaen. Aloitettu sheippaamalla. Kokeiltu myös seuraamisasennosta, mutta silloin lähinnä hyppii taaksepäin eli jatketaan ihan tavallisen peruuttamisen osalta. Sanallisen vihjeen lisäys pitää vielä tehdä.

2. Etuosakäännös korokkeella

Keron perusasentoon hakeutuminen (sekä vasemmalle että oikealle puolelle) on opetettu tällä tavalla. Oikealle puolelle hakeutumista ei ole tosin vihjeistetty (sanallisesti). Sitä ei olla kyllä tehty, että Kero pyörisi koroketta ympäri ja itse seison jossain kauempana (eli lähinnä on siis opetettu, että hakeutuu tosiaan mun viereen nopeasti perusasentoon).

3. Maahan liikkeestä

Kero osaa tämänkin eli sekä sanallisesta vihjeestä että pillivihjeestä. Menee siis ravista/laukasta suoraan maahan vihjeestä, mutta kääntyy minua kohti (tämä ok, kun vapaana metsässä tehdään). Yleensä olen vapauttanut tästä asennosta suoraan lähinnä koiran taakse heitettävälle kävylle/kepille/lelulle (joskus myös toiseenkin suuntaan). Tokossa tehtävää maahanmenoa seuraamisesta ei olla varsinaisesti harjoiteltu muuta kuin ehkä jotain satunnaisia kertoja.

Temppujen edistyminen:

Liikkeestä maahanmeno: Otin tästä 13.8.2015 loppuverkan (eipä sitten tullut tehtyä tätä alkuverkan yhteydessä…) videopätkän siitä, millaiselta tämä meillä näyttää. Normaalisti en laita koiraa odottamaan, kun yleensä viipottaa edellä vauhdilla muutenkin tai on tulossa kohti. Pitää kyllä ottaa tämä mieluummin alkuverkan yhteyteen kuin loppuverkan, niin samalla tulisi myös treenattua tuota pilliä vähän latautuneemmassa viretilassa!

Video (13.8.2015):

Etuosakäännös korokkeella: Videolla uusi koroke (kotona on tehty muovilaatikon päällä), mutta tästäkin näkee vielä sen, että Kero mieluusti tekee vain puolikkaita kierroksia ja sitten vaihtaa taas suuntaansa. Olen yrittänyt palkkauksella vähän avittaa. Tällä videolla Kerolle iski vähän turhautuminen, kun alkoi kokeilla kaikkea muuta – aika hienosti pyöri siellä korokkeella ja sitten alkoikin taas se 2on2off-tarjoaminen…

Peruuttaminen: Sanallinen vihje ”back” käytössä, ja Kero ottaa muutaman askeleen. Ilmeisesti palkkaan aina samassa kohtaa eli pitäisi välillä pidempääkin pätkää saada. Olen myös tehnyt pieniä erotteluja eli käsikohteeseen koskeminen (”koske”), tassujen antaminen (”tassu”, ”toinen”) sekä sitten tuo peruuttaminen, pääasiassa kuuntelee vihjeet ihan oikein.

Maahan – seiso – maahan: Kosketuskepillä näyttäisi nousevan ihan kivasti, mutta heti nousemisen jälkeen tulee askel tai pari. Videolla näyttäisi, että useimmiten se on takajalka. Olen yrittänyt omalla/kepin sijainnilla tsekata, että nousut olisivat askelettomia, mutta voi olla, että kun koira väsyy, niin tulee niitä askelia. Sanallista vihjettä en ole vielä liittänyt, ja ilman tuota keppiä ei vielä nouse.

Tassun antaminen: Tämä tuntuu olevan Keron uusi lemppari. Tassut on nimetty, vasen on ”tassu” ja oikea on ”toinen”. Lätkii niitä välillä aika kovaakin… seisten tai istuen, ja tosiaan olen yrittänyt tehdä vähän erottelua.

Video (22.8.2015):