Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

28.10.2009 Melkein täydellistä

Tänään oli kuudes kerta Agility Akatemian treeniryhmässämme. Treeniradalla olikin esteitä taas enemmän kuin viimeksi, ja se sisälsi paljon takaakiertoja.

Ensimmäisen koirakon suoritusta tuli katseltua sen verran, että päätin muuttaa hieman omaa ohjausta esteiden 5-6 osalta (eli putkelta takaisin päin hypylle). Alun perin olin ajatellut juosta sinne putken päähän ottamaan koiraa vastaan… hohhoijakkaa. Onneksi vaihdoin suunnitelmaa, sillä eihän siinä olisi ollut mitään tolkkua.

Ensimmäinen yritys meillä sujui oikeastaan lähes täydellisesti. Selvitettiin nimittäin koko rata onnistuneesti loppuun asti. Ei se ihan virheeetön ollut, mm. esteillä 21-22 takaaleikkaus vähän tökki ja siinä tuli melkein törmäystä ennen hyppyä. Ja loppusuoravedätyksessä ”unohdin” koiran taakseni ja yksi rima sieltä sitten tipahti.

Sitten hiottiin joitakin kohtia paremmiksi, suoritettiin rata vielä kokonaisuudessaan ja vielä loppuun mentiin kepeistä alkaen loppuun. Koira toimi kyllä hienosti ja saatiin paljon vinkkejä, miten radan suorittaminen olisi vieläkin sujuvampaa. Tässä joitain poimintoja, jotka jäivät mieleeni:

  • 5-6: Kun koira on putkessa, sille on ilmoitettava, että seuraavaksi käännytään takaisin päin, ettei se putkesta ulostullessaan jää ihmettelemään, minne ohjaaja jäi.
  • 6: Koira otetaan hypyltä vastaan, se voidaan tehdä vieläkin selvemmin, että saadaan paremmin takaakiertoon.
  • 11: Tässä tein niin, että juoksin itse putken suulle ja otin koiran vastaan oikealle puolelleni ja siitä lähetin hyppäämään koiran takaa. Käytin vastakättä (vasen), mutta se hidasti hieman koiran menoa, joten suositeltavaa olisi ottaa koira haltuun koiran puoleisella kädellä ja ohjata siellä takaakiertoon.
  • 15-16: Tässä tein takaaleikkauksen putkelle, ja se oli varsin sujuva tähän kohtaan.
  • 21-23: Alussa tein niin, että takaaleikkasin esteellä 22 ja keinulle menin koiran oikealla puolella. Takaaleikkaus ei toiminut tässä ja kokeiltiin sellaista, että keppien jälkeen kiihdytän hurjasti hyppyjen vasemmalla puolella ja sitten hypyn 22 jälkeen ”työnnän” koiran keinulle. Tämä toimi oikein mainiosti, ei mitään takkuiluja.
  • 24: Edellisen kiihdytyksen ansiosta ehdin seuraavalle esteelle hyvin ottamaan pakkovalssin ja siitä ohjaamaan sujuvasti esteen yli ja putkeen.
  • 26-29: Loppusuora täysillä, mutta ei pidä unohtaa sitä koiraa eli yhteys pitää säilyttää. Vedätys toimii, kunhan muistaa, ettei sitä koiraa vain jätetä.

Muistinvarainen piirros radasta.