Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

27.9.2008 Myry peruskokeessa

Osallistuimme tänään LUPin järjestämiin peruskokeisiin (päivä ja pimeä), jotka molemmat olivat Kirkkonummella. Testaajana molemmissa kokeissa oli Juha Löytöläinen.

Ennen päiväosuutta oli luoksepäästävyyden tarkistaminen, minkä jälkeen arvottiin suoritusjärjestys. Pääsimme Myryn kanssa ensimmäisinä (meidän lisäksi kokeessa vain yksi koira). Alueelle siirryttäessä testattiin hallittavuus eli ensin mentiin seuraamista vapaana n. 50 metriä, minkä jälkeen koira jätettiin odottamaan paikoilleen (Myry maahan) ja itse siirryin testaajan luokse kauemmaksi kertomaan etsintäsuunnitelmaa jne. Myry kävi kerran luona, joten vein sen takaisin. Tällä kertaa se malttoi olla paikoillaan sen n. 3 minuuttia tai mitä lie. Sitten oli etsintäosuuden vuoro. Etsintäosuudessa tarkkailtiin myös hallittavuutta mm. kerran pyydettiin kutsumaan koira luokse (ei ongelmaa Myryn kanssa).

Päiväosuudessa kaksi ensimmäistä piiloa löytyi aika nopeasti. Ensimmäisen ilmaisu merkittiin paperiin erinomaiseksi ja toinen hyväksi. Ei se kyllä hyvä ollut, sillä Myry tiputti rullan parisen metriä ennen luovutusta. Hyväksyin sen silti. Kolmas löytyi, kun olimme kiertäneet alueen ja lähdimme halkaisemaan sitä pituussuunnassa. Ilmaisussa oli nyt enemmänkin ongelmia. Maalihenkilö oli kääritynyt pressuun ja näin, kuinka Myry jahkaili rullansa kanssa. Ekalla kerralla se toi rullan, mutta tiputti vähän kauemmaksi kuin edellisellä piilolla. En hyväksynyt ja Myry lähti itse hakemaan uudestaan. En nähnyt sen tulevan takaisin rullan kanssa (kuulema se oli kuitenkin alkuun sitä kantanut), minkä jälkeen Myry palloili lähistöllä hämillään ja oli valmis lähtemään jatkamaan matkaa. Odottelin siinä, kunnes Myry meni uudestaan piilolle. Kun Myry nyt tuli ilman rullaa luokseni, niin tarkistin rullan, mutta sitä ei ollutkaan! Se oli siis tippunut ja jäljellä oli vain rullan lukko. Laitoin näyttönarun ja mentiin piilolle. Harmillinen juttu kaiken kaikkiaan, mutta suoritus  hyväksyttiin kuitenkin.

Pimeän osuudelle pääsimme myös ensimmäisinä. Hallittavuusosio meni vähän kehnommin, sillä Myry tuli pariin otteeseen paikallaolosta luokseni.

Etsintäosuudessa eka piilo löytyi heti, ja ilmaisukin oli mielestäni ihan ok. Hajun tokasta piilosta Myry sai, kun olimme kulkeneet ekan pidemmän sivun päähän ja sitten Myry irtosi lyhyen sivun toiseen päähän ja toi rullan. Menin hieman vastaan, kun näytti taas vähän heikolta se rullan tuonti.

Kolmatta saatiinkin etsiä sitten pidempi tovi eli ehdittiin kiertää alue suunnitellusti läpi ja aloittaa vielä tarkempi siksaukkaus. Löytyihän se kolmas, vaikkakin ilmaisu oli vähän kehnohko. Lievästi kuitenkin petyin, kun kävi ilmi, että tämä oli ollut jo kolmas kerta, kun koira kävi maalihenkilön luona. Maalihenkilö oli pressutettu. Ei siis päästy läpi.

Päiväosuuteen verrattuna Myry tuntui liikkuvan nyt pimeällä paljon paremmin. Harmi vain, että homma kaatui puutteelliseen ilmaisuun :( Sikäli harmi, sillä ilmaisu on ollut se juttu, mistä on lähdetty liikkeelle ja mitä on myös siis paljon harjoiteltu. Päiväosuudella testaaja kommentoi sitä, että näyttäisi kokeen perusteella, ettei se rullan tuonti ole koiralle se juttu. Ja pimeän kokeen perusteella testaaja kommentoi myös sitä, että yleensä rullakoirilla ongelmana on enemmänkin valeilmaisut eikä näin päin, että ilmaisu jää tekemättä. Sanoi se testaaja toki muutakin ihan hyödyllistä sekä päivä- että pimeäosuuksista, mutta enpä niitä enää tietenkään muista ainakaan tällä hetkellä.

Nyt pitääkin Myryn osalta miettiä, miten tähän ongelmaan pitäisi puuttua. Se on ainakin selvää, että ilmaisu vaatii nyt perusteellista treenaamista. Miettimisen aihe onkin sitten se, miten lähdetään selvittelemään tätä tilannetta. Lisäksi olen myös miettinyt, josko sittenkin kokeilisin norjalaisrullan käyttöä nykyisen ruotsalaisen mallin sijaan. Jos syynä olisi vaikkapa se, ettei nykyinen rulla olekaan koiralle niin miellyttävä kannettava kuin se oikeasti voisi olla. En tiedä.

Lisäsin näille sivuille osion, johon kokoan selvityksen siitä, miten tätä ongelmaa olisi tarkoitus lähteä selvittämään jne:

Ajatus aiheesta “27.9.2008 Myry peruskokeessa”

Kommentointi on suljettu.