Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

27.1.2009 Hälytreeneissä

Hälytreeneissä kadonneeksi ilmoitettiin koiria ulkoiluttamassa ollut nainen, jota lähti etsimään kaksi partiota, joista toisessa myös koira (Viima). Koirapartion tehtävänä oli ensin kiertää rajattu alue reunoineen ja katsoa löytyykö alueelle meneviä jälkiä sekä sitten tutkia tarkemmin yhtä alueen reunoista (korkeuskäyriä).

Lähdimme matkaan ja kierrettiin alueen rajat. Viima oli narussa, sillä olimme ihan autotien lähellä jne. Rämmittiin reunoja pitkin ja olimme aloittamassa tarkempaa läpikäyntiä, kun tuli ilmoitus, että meidän pitää palata johtopaikalle. Johtopaikalla ilmoitettiin, että kadonneesta henkilöstä oli lämpökamerahavainto toisaalla kallioilla. Lähistöllä oli myös toinen partio liikkumassa.

Lähdettiin sitten kohti aluetta ja mentiin polkua pitkin, kunnes päästiin lähelle näitä jyrkänteitä ja lähdettiin sitten kiipeämään ylöspäin ja käymään läpi aluetta. Pidin Viiman narussa, vaikka olisi ehkä ollut järkevämpää (ja nopeampaa) antaa koiran tehdä vapaana hommat. Jossain kohdin Viima alkoi edetä päättäväisemmin ja annoin sen johdattaa meikäläistä. Päästiin sitten jyrkänteen alapuolelle, missä polulla tulikin vastaan partio, joten eikun takaisin ylös. Seurattiin jotain lumikenkäjälkiä (paljastui, etteivät olleet kadonneen) ja siinä matkalla suunnistaja huomasi vapaana liikkuvan koiran, ja niinpä aloimme Viiman kanssa tutkia aluetta vähän lähempää ja pian Viima saikin hajun ja meni kadonneen luokse haukkumaan.

Treenin kesto kaikkineen (alkuohjaukset, alueen läpikäyntisuunnittelu yms) pari tuntia.

Viima kyllä harmitti molemmilla alueilla se, että se joutui olemaan hihnassa ja purki turhautumistaan välillä haukkumalla. Malttoi se sitten olla myös hiljaa ja keskittyä myös hommien tekemiseen, mutta jatkossa voisin toki luottaa enemmän koiraan (eli pitää vapaana) ja sen lähellä pysymiseen, jos lähellä ei ole liikennettä, mutta toisaalta nyt oltiin Espoon keskuspuiston metsissä, missä liikkuu paljon myös ulkoilijoita, joten ehkä kiinnipitäminen oli ihan ok juttu varmuuden vuoksi, mutta kyllä se häiritsee etsimistä ja tekee siitä paljon hitaampaa.

Hälytreeni 27.1.2009 GPS-jäljet
Kuvassa koirapartion (keltainen) ja jalkapartion (punainen) GPS-jäljet. Lännempänä olevassa keltaisessa sykerössä oli kadonnut, sen lähellä olevassa toisessa sykerössä tod.näk. kohdattiin jalkapartio. Poistuloreitti kiersi tuolta pohjoisen kautta, sieltä ei siis etsitty. Kuvassa näkyvät myös johto sekä jalkapartion löytämän hihnan paikat.