Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

27.7.2011 Keskiviikkoaamun metsätreenit

Keskiviikkoaamuna treenailtiin Nurmijärvellä. Molemmille koirille oli suunnitelmissa ilmaisutreenit.

Myrylle otettiin metsätieltä käsin pistotukset metsän puolelle. Ensimmäinen oli risukkoisessa paikassa piilossa n. 30-40 metrin päässä. Ilmaisu ok. Toinen oli vähän lähempänä n. 20 m päässä huopaan kääriytyneenä istumassa. Tätä Myryn piti hieman tutkia ennen kuin lähti ilmaisemaan. Ilmaisu ok kuitenkin. Kolmas oli tietä pitkin mennyt tyyppi vähän kauemmaksi (n. 40-50 m) kulman taakse puskaan seisomaan. Tätä Myry joutui työstämään  hieman, mutta se ei vaikuttanut ilmaisuun. Ilmaisu edelleen vauhdikas ja hyvä. Neljäs piilo oli sitten tien päässä olevan nyppylän päällä olevan puskan kupeessa (kaksi hlöä, toinen lapsi). Tätäkin Myry joutui vähän työstämään, mutta edelleen ilmaisu kuitenkin vauhdikas ja hyvä. Oli käynyt nuolemassa tosin aikuisen naaman ennen kuin otti rullan.

Viimalle otettiin liikkuvia maalihenkilöitä. Tarkoituksena oli kasvattaa matkaa, jonka koira joutuu tekemään ihmisen lähellä ennen kuin se palkataan. Ensin yhdestä askeleesta ja sitten kasvattaen sitä matkaa. Ensimmäinen meni ihan hyvin. Viima huomasi tyypin liikkumassa metsän puolella, pysähtyi ja nosti tassuaan, mutta säntäsi sitten tyypin luokse ja alkoi haukkua. Toinen meni myös ihan hyvin, samoin kolmaskin.

Neljännellä tuli sitten ongelmia. Viima meni ihan siitä vierestä, mutta jatkoi etsimistä. Selkeästi tämä tyyppi oli jo löydetty aiemmin eikä sitä tarvinnut enää noteerata. Laitettiin peli poikki ja tyyppi metsätien toiselle puolelle. Sama kuitenkin toistui siellä. Otettiin tyypiltä treeniliivit pois, minkä jälkeen Viima meni sitten ilmaisemaan. Kaikenlaista. Otettiin vielä viides liikkuva maalihenkilö tien toiselle puolelle. Ilmaisun Viima aloitti n. 10 metrin päästä, kannustuksesta meni lähemmäksi ja maalihenkilön liikkuessa Viima jatkoi ilmaisuaan ja sai lopulta lelupalkkion.

Jatketaan siis edelleenkin liikkuvien ilmaisemista, mutta treenin toteutuksessa pitää olla tarkkana, ettei koira kuvittele (?), että kuuluu samaan porukkaan (= samantyyppisiä tilanteita on etsinnöissäkin, missä liivi päällä olevia ihmisiä on samoilla näköetäisyyksillä ja eihän niitä ilmaista).