Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

26.8.2014 Nomejuttuja peko-treeneissä

Tiistain peko-treenit poikkesivat hieman totutusta, sillä tällä kerralla teemana olivat enemmänkin noutajien metsästyspiireissä käytetyt jutut ja miten niitä voisi ehkä hyödyntää pelastuskoirapuolella. Erittäin mielenkiintoista siis :)

Treenit pidettiin pellolla kaksi koiraa kerralla. Koirat tekivät treeniään riittävän kaukana toisistaan, joten suurta häiriöitä eivät aiheuttaneet toisilleen. Treeniasetelmaksi laitettiin aidantolppia riittävän pitkälle etäisyydelle toisistaan neliönmuotoisesti. Tällä asetelmalla voitiin tehdä useita erilaisia harjoituksia.

Ensimmäisenä harjoituksena oli eteenlähetys. Tämä toteutettiin siten, että käytiin koiran kanssa viemässä namia yhden tolpan viereen, ja sitten palattiin takaisin sopivalle etäisyydelle ja päästettiin koira menemään namille, kun se kohdisti katseensa oikeaan suuntaan. Tällä harjoiteltiin suoraa etenemistä kohteelle. Toistojen myötä etäisyyttä oli tarkoitus kasvattaa.

Tätä harjoitusta vaikeutettiin hieman eli otettiin mukaan muistikuvat. Ensin vietiin koiran kanssa tutulle aidantolpalle nami. Sen jälkeen palattiin takaisin ja vietiin toiselle tolpalle nami. Tämän jälkeen palattiin lähetyspaikkaan ja lähetettiin koira ensimmäiselle tolpalle. Sen jälkeen sitten tälle toiselle.

Kolmantena harjoituksena oli taaksepäin lähetys. Tämä aloitettiin siten, että edelleen vietiin koiran kanssa nami tolpalle, palattiin hieman takaisin päin, koira paikoilleen ja sitten vihje/vapautus, jolloin koira kääntyi kohti tolppaa.

Neljäntenä harjoituksena oli neliön kiertäminen siten, että kahdelle tolpalle jätettiin palkkiot. Sen jälkeen lähetettiin ensimmäiselle palkkiotolpalle ja sitten viimeiselle palkkiotolpalle. Muistikuvaharjoitus siis tämäkin.

image
Treeniasetelma

Keron kanssa sujui aika kivasti. Alkujaan vähän huolehdin siitä, että pysyykö Kero ensinnäkään hallinnassa, kun pellolla tapahtuu kaikkea muutakin. Toisekseen mietin palkkausta eli kelpaavatko namipalkkiot Kerolle, leikkiikö Kero vai vetävätkö pellon hajun kovasti puoleensa. Huolehtimiset olivat turhia, sillä Kero tykästyi tähän harjoitukseen kovin ja pystyin pitämään sitä ihan huoletta vapaana. Kero kulki hyvin mukana ja lähti vihjeestä aina suoraan osoittamaani suuntaan. Ja namitkin kelpasivat :) Hieno homma :)

Kun kaikki koirat olivat treenanneet näitä lähetyksiä, keräännyimme kaikki yhdessä pellolle koirien kanssa. Käytiin vähän läpi pysähtymisen opettamista, minkä jälkeen harjoittelimme sitä kukin sopivassa paikassaan. Keron kanssa meni varsin kivasti. Sillähän on jo varsin vahva pysäytysvihje (sanallinen ja pilli), ja se toimi oikein hyvä tällä pellolla. Myös palkkiona ollut lelu oli Keron mielestä kiva. Pysäytysharjoituksissa voisin jatkossa alkaa ottaa mukaan sitä, että annan pysäytysvihjeen silloin, kun Kero on tekemässä jotain muuta (kenties kiihdyttävääkin) ja toiminta pitäisi keskeyttää. Siitä sitten palkkio.

Oli oikein mukavat treenit, ja oli tosi kivaa tehdä vähän jotain ihan erilaista. Näistä harjoituksista voisi varmasti jalostaa sellaista, mistä olisi hyötyä pelastuskoirallekin. Esimerkiksi juuri nuo lähetykset eri suuntiin, tarkentamiset tietyistä paikoista jne. Pitää siis tutustua tarkemmin vielä aiheeseen teoriankin tasolla. Vinkkejä hyvistä lähdemateriaaleista otan mieluusti vastaan, vaikka parin e-kirjan olenkin aiheesta jo ehtinyt hankkia (Apportering till vardag och fest, Positive Gun Dogs).

image
Namitreenit tehty