Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Keron kanssa Lappeen nosework-skaboissa

Sunnuntaina matkattiin aamuvarhaisella Lappeenrantaan kakkosluokan nosework-kokeisiin, jossa tuomaroi Patrick Stewart. Tällä kertaa menimme siskon kyydissä, sillä omalla autolla ei nyt uskaltanut ajaa pidempiä reissuja ennen korjaushuoltoa. Onneksi pojat näyttivät kuitenkin ottavan reissailun vieraassa autossa ihan lunkisti. Onneksi niin, sillä päivän aikana tulikin paljon odottelua.

Koealue oli Saimaan kanavan vieressä Kanavansuun koululla. Tilaa odotella ja ulkoiluttaa koiria oli kyllä kivasti. Muutenkin järjestelyt ja tiedotus koepäivän aikana toimi oikein mainiosti, joten siitä kiitokset kokeen järjestäjille Nose Work Saimaalle.

Jotain uuttakin koepäivään mahtui, sillä alkuperäiset sisä- ja laatikkoetsintäalueet jouduttiin vaihtamaan parin koirakon jälkeen, koska sisätiloista alkoi tulla savua! Mitään tulipaloa ei kuitenkaan tullut, mutta uudet alueet tehtiin kuitenkin vieressä olevaan liikuntasalirakennukseen. Tämä luonnollisesti viivästytti kokeen alkamista, koska nollakoirankin piti ensin käydä etsimässä piilot.

Saimaan kanavalla
Saimaan kanavalla

Kero oli arvottu viimeiseksi eli kymmenenneksi koirakoksi. Pääsimme tekemään lämmittelyhajun vasta joskus n. 15:30 tietämissä. Siinä vielä odoteltiin tovi ennen kuin pääsimme etsintäalueille. Ajoneuvo- ja ulkoetsintään Kero kutsuttiin odottelemaan n. klo 18 maissa.

Sisäetsintäalue alkoi heti liikuntasaliin vievän sisääntulon liepeiltä. Alue rajautui katsomo-osuuden alkuun ja oli erotettu nauhoilla. Tämä oli turva-alue, mihin ei saanut mennä.

Keron tuli sisälle aika täpinöissään, ja kun päästiin sen alueelle, niin se säntäsi suoraan katsomon ensimmäiselle penkkiriville ennen kuin ehdin kutsua pois. Aika nopeasti Kero lähti työstämään hajua ja tarkensikin sen (kauimmainen piilo). Tämän jälkeen Kero tusaili vielä hetken tuon vanhan piilon liepeillä ennen kuin ohjasin Keron takaisin alkuun tilaan, mitä Kero ei ollut tutkinut. Sieltä löytyikin sitten heti toinen piilo.

Kero oli kohtuullisen nopea, sillä aikaa meni vain 1:20,1. Tämä olisi ollut itseasiassa kolmanneksi nopein aika, mutta kun Kero sai virhepisteen, niin olimme vasta 8./10.

Hyvä aloitus, löysi hajun nopeasti ja hieno ilmaisu. Jatkoi etsintää, hyvää liinankäyttöä. Virhepiste turvarajan ylittämisestä. Hieno ilmaisu 2. hajulle.

Sisäetsinnän alue
Sisäetsinnän alue (Keron tokana löytämä piilo)
Sisäetsinnän alue
Sisäetsinnän alue (Keron ekana löytämä piilo)

Laatikkoetsinnässä oli mielenkiintoisia kuvioita viritelty koko kentän pituudelle. Lähetin Keron matkaan, ja koira säntäsi suoraa kyytiä kentän takaosaan. Kero viiletti niin haipakkaa, että taisi paiskoa jotain laatikkoakin siinä matkalla (ei tullut virhepistettä). Sitten Kero aloitti ilmaisun menemällä maahan, ja ilmoitin löydöstä kohtuu nopeasti. No, se oli ”väärin”. Harmillista. Oikea laatikko oli ihan siinä lähellä, olikohan siinä välissä yksi laatikko. Kun tuota ekaa ilmaisua en sitten hyväksynyt, Kero siirtyi varsin nopeasti ilmaisemaan sitä oikeata laatikkoa. Tästä etsinnästä nolla pistettä, maksimietsintäaika (2:00 min) ja kaksi virhepistettä. Ilmeisesti tuota samaa laatikkoa oli toinenkin koira valeilmaissut.

Hyvä alku, koira kävi alueen läpi, ei tutkinut hajulaatikkoa. Virheilmaisu väärälle laatikolle. Ohjeistettuna löysi oikean. Hienosti palkittu.

Laatikkoetsinnän alue
Laatikkoetsinnän alue

Ajoneuvoetsintä suoritettiin sateessa. Tai meidän aikana se oli jo laantumaan päin, mutta kaikille kuitenkin osui tuo vaihtunut sää eli sade alkoi ennen kuin ensimmäinen koirakko siirtyi etsimään ajoneuvoja.

Alueella oli pari autoa ja peräkärry. Olin pähkäillyt taktiikan huomioiden tuulensuunnan ja ajatuksenani oli käydä läpi ensin vasemman puoleinen auto. Kero tsekkasi sen auton aika tarkkaan, sitten siirtyi keskimmäiselle ja näin, että se sai selvän hajun auton toiselta puolelta. Kutsuin koiran ja siirryttiin toiselle puolelle, missä Kero sitten aika nopsaan ilmaisi eturenkaasta löytyneen piilon.

Keron aika oli 42,0 sekuntia, ja se oli kolmanneksi nopein aika.

Hyvä aloitus, annoit koiran etsiä, luotit koiraan. Hyvä ilmaisu.

Ajoneuvoetsinnän alue
Ajoneuvoetsinnän alue

Ulkoetsinnässä käytin samaa taktiikkaa eli ohjasin jo heti lähetyksessä Keron kohti rakennuksen seinää. Olisi ehkä pitänyt antaa koiran tehdä oma päätös, sillä se oli selvästi menossa toiseen suuntaan ennen lähtölinjaa. Pyörätelineessä ihan lähellä lähtöä nimittäin oli yksi piilo. Toinen oli seinän toisessa päässä puskan vieressä. Hienosti Kero sinne lähti menemään ja työsti piilon nopeasti. Takaisin tullessa näin Keron saavan hajua juurikin tuon pyörätelineen kohdalta tuonne seinään ja sitäkautta Kero sinne piilolle sitten suunnisti. Piilon tarkentamiseen meni jokunen tovi.

Löydön jälkeen iloisesti hipsittiin pois alueelta, jolloin Kero sai ansaitsemansa maksalaatikkonokareen ja matkalla autoille sitten vielä siankorvan.

Keron aika ulkoetsinnässä oli 1:07,6 minuuttia, ja se oli toiseksi nopein suoritus.

Hyvä alku, annoit koiran etsiä. Koira pääsi hajupilveen, annoit tarkentaa. 2. hajulle toimit samoin, upea ilmaisu ja palkkaus.

Ulkoetsinnän alue
Ulkoetsinnän alue

Lopputulos kokeista: Kokonaisaika 05:09,7 minuuttia, 75 pistettä ja ennätysmäiset 3 virhepistettä! :D Sijoitus 8./10. Puolet koirista sai 100p, ja kaksi koiraa nousi kolmosluokkaan. Onnittelut heille hienoista suorituksista!

Tässä vielä pari videota. Sisälle ei yleisöä saanut tulla, mutta onneksi ulkona pystyi videoimaan. Videoiden tutkimisesta on aina kyllä hyötyä, koska näkee, miten itse toimii ja miten koira toimii, ja näkee myös ne koiran käyttäytymisen muutokset. Kiitokset siskolle, kun olit mukana ja otit nämä videolle!

Ajoneuvoetsintä
Ulkoetsintä