Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

26.4.2013 Lisää treenivideoita ilmaisun opettamiseen liittyen

Tässä aina silloin tällöin olen herännyt miettimään, mikä ilmaisumuoto Kerolle pitäisi opettaa. Haukku on poissuljettu ihan jo siitä syystä, etten siitä itse pahemmin tykkää. Ja toisaalta koirakaan ei vaikuta niin rohkealta ja itsenäiseltä, että se ainakaan tässä vaiheessa mielellään ihmisiä alkaisi haukkua. Vaihtoehtoina siis ovat tuttu ja turvallinen rullailmaisu tai sitten kertova ilmaisu. Aika näyttää, kumpi tulee käyttöön, kun osakäytösten kouluttaminen ei hirveästi toisistaan eroa ja toisaalta molempien ilmaisujen osakäytösten opettamisesta voi olla hyötyä ihan muissa yhteyksissä :)

Tässä muistinvirkistämiseksi rullailmaisun koulutussuunnitelma (jota ihan pikkuisen päivitin juurikin Keroa ajatellen). Pohjataitoina ilmaisun opettamisessa olisi hyvä olla mm. perusasento, kohdetyöskentely sekä noudon hanskaaminen.

Perusasentoa meillä ei vielä ole… mutta se on yksi harjoiteltavista uusista käytöksistä. Kohdetyöskentelyä Keron kanssa on tehty jonkun verran, mm. käsikosketus on varsin vahva ja siinä on mukana kestoa (myös häiriöillä). Niinpä ilmaisutreenien alkajaisiksi tehdään vielä ihan kunnon kohdetyöskentelyä mm. kosketuskeppiin koskemista eri etäisyyksiltä sekä alustalle hakeutumista vauhdikkaasti eri etäisyyksiltä. Todennäköisesti kosketuskeppi vaihtuu joksikin muuksi kohteeksi siinä vaiheessa, kun on tarkoitus ketjuttaa rullaa (tai ylipäänsä maalihenkilöä) mukaan.

Esineen pitoharjoituksia on myös aloiteltu, ja haasteena tuntuisi olevan se, ettei Kero luontaisesti tarjoa esineen nostamista/kantamista tai saati sen antamista minulle :D Pitoharjoituksia kuitenkin jatkamme, ja tarkoituksena olisi saada Kero nostamaan esine maasta myös silloin, kun en siitä esineestä pidä kiinni. Periaatteessa tämän voisi tehdä suoraan jo rullalle, mutta haluan nyt harjoitella näitä ensin eri esineillä ja sitten lopulta yleistää siihen varsinaiseen työkaluun.

Jos taas meinaan kertovaa ilmaisua, niin sitten tuon rullan tilalla olisi todennäköisesti jonkin patukan tms vetäminen silloin, kun löytö on tehty. Tämä voisi olla ihan hyvä käytös opettaa vihjeelle ihan noin muutenkin, joten jos tuo rullakoulutus ei tunnu edistyvän, niin voisi näppärästi hyödyntää sitten tätä vetämiskäytöstä ilmaisussa. Katsotaan… :) Ainakin tämänpäiväisen (video)treenailun perusteella vaikuttaisi, että Kero saattaa sittenkin hiffata, että esineeseen voi tarttua myös ilman mun avustusta ja sen voi jopa tuodakin mulle (tästä ei videota, kunhan vain vähän taas testailin, mitä koira tekee, jos heitän esineen).

Tässä video alustaharjoituksesta, jossa Kero  hakeutuu alustalle makaamaan:

Ja video kosketuskeppiharjoituksesta:

Sekä vielä video esineen pitoharjoituksesta (joka on aika sekava, sillä päätin ottaa tämän joukon jatkoksi sen kummemmin suunnittelematta):