Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

25.3.2018 Keron valmistautumiset ekoihin nw-skaboihin

Kerolla on nyt menossa parin kuukauden aktiivinen nose work -treenijakso, sillä ilmoitin sen mukaan ykkösluokan nose work -kokeisiin, jotka pidetään kuukauden päästä. Kero mahtui mukaan molemmille päiville, joten rankka viikonloppu on varmasti luvassa, kun yhteen kokeeseen kuuluu neljä etsintäosiota (laatikko, sisä, ulko, ajoneuvo).

Treenaamisen seurantaa helpottaakseni tein träkkerin, johon merkkasin lähinnä kokeita ajatellen tiettyjä juttuja. Sitä on nyt tässä kuukauden ajan ehditty päivittää. Toistaiseksi olisi tarvetta päästä tekemään ajoneuvoetsintää, muuten ovat treenit olleet varsin monipuolisia, kun olemme nyt olleet neljää kertaa ohjatuissa treeneissä ja vielä ennen kokeita ehdimme käydä muutaman kerran (pääsiäisen ajan taukoa ohjatuista).

Nose work -träkkeri

Kuukauden treenaamisen aikana olen havainnut mm. että Keron into tehdä nw-juttuja on ihan tapissa. Ainakin, kun treenaamme 100 Paw Scent Dogin tiloissa, niin Kero käy hyvinkin kierroksilla, mutta pystyy kuitenkin keskittymään ja nenä on heti auki. Kero viettää tauot häkissä, ja alueelle siirrymme hallitusti, mutta piippailua esiintyy, ja mahdollisesti myös lähtöhaukut lähetyksessä. Yhtä kaikki, Kero on aika nopea ja tarkka. Ja se on saanut tehdä hyvinkin itsenäisesti töitä ilman hihnaa. Joitain kertoja olemme tehneet myös kytkettynä, mutta silloinkin olen antanut Keron suunnitella alueen läpikäynti itse. Se on meidän taktiikkamme ainakin näissä ykkösluokan skaboissa.

Toinen seikka, missä Kero on ainakin näissä ohjatuissa treeneissä tsempannut, on häiriöhajuista luopuminen. Syksyllä sen suhteen teimmekin paljon töitä. Vieläkin voi tulla epäröintejä, jos oikea haju on lähellä, mutta tällöin itselleni muistikeino on odottaa ilmaisulta kestoa ennen kuin ilmoitan löydöstä. Toisaalta tämäkin on saanut vähän itsetuntokolhuja omissa treeneissä, missä Kero on kyllä saattanut edelleen ilmaista häiriöhajua hyvinkin ponnekkaasti. Ilmeisesti tämä ”probleema” kulkee meidän mukana jatkossakin.

Etsimisessäkin on tullut kehitystä, mm. korkealla olevat hajut napataan hyvin ja selvitetään matkalla olevat esteet, sillä Kero kiipeilee mielellään. Ihan matalalla olevia hajujakin on harjoiteltu, ne voivat välillä olla haastavia. Varsinkin ulkona lumeen tai sen läheisyyteen piilotettujen hajujen tarkentaminen vie aikaa.

18.3.2018 Kero nw-treenin jälkeen

Ohessa muutamia treenivideoita:

Video – ensin tyhjän alueen etsimistä, sitten toisella alueella piilo:

Video – kytkettynä etsimistä:

Video – itsenäistä työskentelyä vähän pidemmälti:

Video – ulkoetsintätreenien ilmaisukooste:

Video – hajulla jo lähdössä: