Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

24.6.2018 Videopläjäys Discon viimeaikaisista treeneistä

Kuvaan paljon Discon treenejä. Satunnaisesti aamutreenejä, jos ollaan tehty jotain uutta ja se onnistuu kivasti, ja sitten hallitreeneissä melkeinpä kaikki Discon tekemät harjoitukset. Suurinta osaa en tosin muokkaa ja julkaise, mutta sellaiset pätkät, missä on jotain erityistä edistymistä tai jotain uutta pyrin tallentamaan. Discon treenaamiseen liittyviä videoita onkin jo ehtinyt kertyä YouTubeen melkein parisen sataa kappaletta.

Laitan tähän esille muutamia esimerkkivideoita muutaman viikon ajalta.

Agilitytreenausta

7.6.2018 Ympyrätyöskentelyä. Ympyrätyöskentelyä tai voihan sitä kutsua vaikka vahvistealueella pysymiseksi, olemme tehneet ihan pienestä alkae. Välillä vähemmän ja välillä enemmän. Mukaan olen pyrkinyt ottamaan erilaisia häiriöitä vähän sen mukaan, mistä Disco nyt milloinkin on ollut kiinnostunut. Esimerkiksi lelut olivat pitkään poissa kuvioista, joten niistä tulikin varsin oiva häiriö. Niinpä harjoiteltiin sitten ympyrätyöskentelyä lelujen lomassa. Samalla tavoin harjoittelimme myös eri vihjeisiin, kuten istu, maahan, seiso, reagointia.

12.6.2018 Verbal fun. Tässä harjoituksessa lelujen keskellä harjoiteltiin sitä, että Disco reagoi nopeasti eri sanallisiin vihjeisiin (sit, down, stå). Koko pienen ikänsä olemme pyrkineet tekemään sanaerotteluharjoituksia, jotta se loisi pohjaa myös tulevalle agilityuralle, jossa myös tullaan käyttämään paljon sanallisia vihjeitä.

14.6.2018 Growing RZ. Tässä harjoituksessa tehtiin lisää ympyrätyöskentelyä (ilman suurempia häiriöitä), kun pääpaino treenissä oli sillä, että Disco pysyy vahvistealueelle, vaikka väliin tehdään pienempää ympyrää ja väliin isompaa ympyrää. Harjoituksella luodaan vankkaa pohjaa tulevalle agilityuralle, sillä vahvistealueelle pyrkiminen ja siinä pysyminen on tärkeätä (esim. ohjaajan takaa ei poikkasta miten sattuu, ohjaajan viereltä ei häippästä tekemään jotain muuta estettä flikkaamalla poispäin ohjaajasta jne).

22.6.2018 Hyppytekniikan set point -harjoitus. Discon kanssa tarkoitus olisi edetä Susan Salon kirjassa löytyvän pentujen hyppytekniikkasuunnitelman mukaisesti vähän soveltaen. Soveltaen siinä mielessä, että olemme tehneet vasta set point -harjoitusta ja sitäkin ponnariokserilla. Joskus aiemmin kokeilimme kerran perussarjaa, mutta se oli niin kamalaa katsottavaa hyppytekniikkamielessä, että päädyimme harjoittelemaan pohjat kuntoon set point -harjoituksella. Jatkamme hyppytekniikkaharjoituksilla (3-4 toistoa) yksi tai kaksi kertaa kuukaudessa.

24.6.2018 Reverse retrieve. Discolle uusi juttu otettu opiskeltavaksi eli leikkitreeni, jossa tarkoituksena on, että koira menee hakemaan lelua, vaikka ohjaaja säntäisikin jo mennen tullen toiseen suuntaan. Tämä luo pohjia agilityyn, sillä sielläkin tulee tilanteita vastaan, missä haluamme koiran suorittavan kauempana edessä olevan esteen, mutta meillä on tarve lähteä takaisinpäin jo kohti seuraavaa estettä. Monille koirille voi olla haastavaa jatkaa kohti esteen suorittamista, jos ohjaaja säntääkin jo muualle.

Kehonhallintaa

7.6.2018 Käännös- ja takaapäänkäyttötreeniä. Kolmen kohteen avulla harjoiteltiin vahvistealueella pysymistä ja tiukkoja käännöksiä koira vasemmalla ja koira oikealla puolella. Tehdään tämäntyyppisiä harjoituksia aika usein etenkin hallissa.

12.6.2018 Takapäänkäyttötreeniä. Tämä on Discolle kohtuullisen uusi harjoitus, ja itse asiassa tässä on yhdistettynä pari erillistä harjoitusta. Yksi harjoitus on se, että koira istuu ja pitää tassujaan jollain kohteella (tavoitteena esim. etutassut tuolilla) ja siitä sitten nousee takajaloilleen ja takaisin istumisasentoon. Toinen harjoitus on se, että koira pistää etutassunsa käsivarrelleni ja siitä sitten nousee ylös seisomaantakajaloilleen, venyttää ylös eteenpäin ja sitten venyttää alas käsivarren alapuolelle. Hyvä venytysharjoitus lavoille. Tämän jälkeen koiran pitäisi taas istuutua, ja taas ponnistaa ylöspäin. Rankka treeni takakoiville, mutta hyvin  hyödyllinen.

Nose workkia

11.6.2018 Purkkiratatreeniä kotona. Nose workissa harjoitellaan ilmaisua ja tässä yksi esimerkki harjoituksesta. Vaihtelen purkkien paikkoja muutamaan otteeseen ja oikean kohdalla Disco saa vielä tehdä muutaman ilmaisutoiston.

Muuta mukavaa

23.6.2018 Malttitreeni järvelle mentäessä. Arjessa tulee vastaan tilanteita, joissa on hyvä hetki harjoitella erilaisia asioita ja hyödyntää ympäristön tarjoamia vahvisteita ja koiran paloa tehdä jotain asiaa. Disco tykkää mennä järveen, seisoskella siellä ja kahlata. Uimiseen se ei vielä ole innostunut. Niinpä päätin hyödyntää tilaisuutta, ja harjoitella sitä, että edetään rauhallisesti nätisti kohti rantaa, välillä mennään maaten ja sitten jatketaan rauhallisesti. Lopulta saa sitten vapautuksen juosta järveen.