Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

24.11.2012 Hälytreeniä asutusalueella

Myryn hälytreenikäppyrä

Marraskuun hälytreenit pidettiin lauantaiaamusta alkaen Tuusulassa. Etsittävänä oli tällä kertaa iäkkäämpi naishenkilö, jota etsimään oli lähtenyt kaksi muuta aikuista henkilöä sekä sitten kaksi lasta. Meidän alueena oli tutkia läheinen asuinalue, joka sisälsi lähinnä jotain epämääräistä maastoa (heinikkoa, puskia, vähän joenvartta), kadunvarsia sekä muutaman ränsistyneen / kesämökin pihapiiri.

Tehtiin kohtuu tarkkaa duunia, välillä ehkä vähän tuplavarmistustakin, kun osoittautui, että jotain kohtaa alueesta reunustikin pihojen aidat. Mitään kummempia reaktioita ei tullut, jonkin verran tosin sillan kohdalla, mutta hieman ennen sitä siitä oli kulkenut toisen koirakon löytämä henkilö.

Melkein tunti ehdittiin kierrellä, kunnes päädyimme paikkaan, jossa mietimme, että voidaanko me mennä pihaan tai pihan vierestä. Päädyimme ratkaisuun, että paikka kuuluu alueeseen, joten lähdimme kohti pihalle vievää polkua. Myry meni edellä, mutta kun huomasimme pihalla ihmisen, kutsuin Myryn heti takaisin. Henkilön vaatetus täsmäsi tuntomerkkeihin, joten mentiin pihalle jututtamaan henkilöä. Kadoksissahan tämä henkilö oli, hieman sekavassa mielentilassa, mutta suostui keskustelemaan kanssamme. Myry oli tässä vaiheessa ihan muina koirina siinä vieressä eikä sillä ollut mitään aikomustakaan tehdä ilmaisua, koska olimme jo puhutelleet henkilöä ja olimme itsekin siinä ihan vieressä. Löytö kuitenkin.

Tämän jälkeen jatkoimme vielä alueen loppuun, mutta mitään ei enää löytynyt. Yhdessä (tai kahdessakin) paikassa Myry reagoi, mutta se jäi sitten siihen. Yhteensä liikkeessä 1,5h. Siihen päätteeksi Myry sai tehdä vielä ilmaisun, jotta päästiin ylimääräisistä palkoista eroon.

Hyvää treenissä olivat mm.

  • hyvä kartturi
  • Myry hyvin hallinnassa (alueella oli paljon pihoilla haukkuvia koiria, Myry ei mennyt pihoille, myös kadonneen hlön luona käyttäytyi fiksusti)
  • Myry ihan kohtuullisesti ohjattavissa (pieniä pistoja, mutta kaikkialle se ei sitten enää oikein mennyt)
  • tuli treenattua taajamaetsintää (tosin Myry oli pääosin vapaana, paitsi kaduilla liikuttaessa)

Kehitettävää mm.

  • kadonneen kohtaaminen (muistettiinkohan esittäytyä? jutustelu sujui kyllä ihan hyvin, mutta sitäkin on hyvä harjoitella, että kontakti henkilöön säilyy)
  • tilanne, jossa itselleni jäi vähän epäselväksi, miten Myry olisi reagoinut, jos olisi itse ensin päässyt kohtaamaan sauvan kanssa liikkuneen henkilön (= otetaan treenilistalle mukaan)
  • luotto koiraan, jos koira ei reagoi, niin ei siellä sitten mitään ole (= lisää tyhjää aluetta ja pidempää etsimistä ennen löytöä)