Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

22.9.2018 Teinipoika-Disco 11 kk

Vuosi lähenee, ja Disco on jo 11 kuukauden ikäinen. Edelliset koosteet löytyvät 10kk9kk8kk7kk6kk5kk4kk ja 3kk.

Strategiset mitat: korkeus 52 cm, paino ??.

Disco 11 kk (22.9.2018)
Disco 11 kk (22.9.2018)

Normielämä

Kuluva ikäkausi on tuntunut aaltoilevan. Pääasiassa menee oikein kivasti, mutta välillä tuntuu, että joissain asioissa mikään oppi ei ole mennyt perille. Esimerkiksi Disco edelleen vetää hihnassa, mutta se ei itseäni niin häiritse, kun pojan kuitenkin saa kulkemaan tarvittaessa ihan nätisti. Takana Disco kulkee kivasti eikä edes yritäkään rynniä edelle. Joten jos kovasti harmittaa, niin pistän jätkän kulkemaan takanani, niin lenkki tuntuu rauhallisemmalta. Ehkä noihin tempoiluihin ynnä muihin tuli vähän enemmän tolkkua, kun otin nollatoleranssin hajujen suhteen. Hajuilla tarkoitan lähinnä pissoja eli kun ollaan ulkoilemassa, niin mihinkään puskaan ei sännätä tai jäädä jäkittämään. Tämä vaati alkuun paljon ennakointia ja jätä-vihjeen kertaamista. Nopeasti Disco kyllä hiffasi, että annetaan niiden hajujen nyt olla ja tällä hetkellä hihnalenkeillä noita puskasäntäyksiä tai -jäkityksiä tulee todella harvoin, jopa hajullisimmissa paikoissa, kuten agihallien läheisyydessä Disco jättää pääasiassa nuo hajut rauhaan. Toki se vielä saattaa bongata jonkun tosi hyvän hajun ja jos en ole ehtinyt siihen reagoida, niin sinne se menee. Mutta niin tekee Kerokin. Täysin hajutonta Discon elämä ei ole, sillä saa se toki nuuhkia ympäristöä, mutta jäkittäminen on no-no. 

Mutta muuten Discon kanssa on ollut ihan sujuvaa ja iisiä. Se on kulkenut hyvin mukana Keron seuralaisena erinäisissä kisoissa. Kaipa se Discokin käy elämässään läpi hormonimyllerrystä, mikä välillä tekee päivistä vähän ”huonompia” ja välillä taas parempia.

Disco 11 kk (22.9.2018)
Disco 11 kk (22.9.2018)

Agility

Pikku hiljaa lähestytään sitä hetkeä, että kohta kohta kohta päästään tekemään sitä ”oikeata” agilityä. Syyskuun alussa meillä oli H360 Suomi -porukan kanssa treenimiitti (lue lisää postauksessa), missä Discokin pääsi tekemään pari pientä treenipätkää. Olipa hienoa huomata, miten lunkisti se homman otti ja oli täysillä mukana treenissä. Tehtiin silloin iisejä juttuja (häkkileikkiä, putkeen menemistä ja tötterön kiertoa). Sen jälkeen olemme mielestäni ottaneet aika ison harppauksen, sillä tötterötreeneissä edistymistä alkoi tulla tosi nopeasti. Disco näyttää tykkäävän hommasta ja tekee vauhdilla tötterön kiertämistä. Jopa useamman kierroksen tekeminen sujuu. Mukaan olen ottanut jo hieman ohjauskuvioita eli post turn, eFC sekä threadle. Näitä tehdään tosin tällä hetkellä vielä lyhyillä välimatkoilla sujuvuuden saavuttamiseksi. Toisaalta näitäkään ei passaa tehdä kovin usein, kun tiukat pyörimiset ovat fyysisesti aika rankkoja. 

Hyppytekniikkaharjoitukset ovat olleet mukana säännöllisesti kerran viikkoon. Perussarja on edelleen vähän haastava, kun Discolla on niin älyttömän pitkä loikka, eikä kokoamista tapahdu. Set pointin osaltakin on nyt ”lupa” tehdä korkeutta, mutta siinäkin olemme vasta kokeilleet 25 cm saakka. Pienellä pojalla on vielä paljon petrattavaa. Disco on ihan älyttömän innostunut näistä hyppyhommista ja hakeutuu hienosti jalkojen väliin istumaan, kun lähestymme ensimmäistä estettä. Yksi tulevaisuuden temppu onkin opettaa Disco menemään itse ensimmäisen hypyn taakse, mutta se ehditään harjoitella vähän myöhemminkin.

Noin muuten valmistavina juttuina olemme tehneet todella paljon RZ+IYC-treeniä. Eli käytännössä sitä, että Disco hakeutuu ja pysyy vierelläni (joko vasemmalla tai oikealla puolellani), vaikka ympärillä olisi häiriöitä, kuten leluja. Lelujen päällä voi liikkua, niiden päältä voi juosta luokseni ja sitten maagisesta ”okei”-sanasta on lupa sännätä ottamaan lähin/osoitettu lelu. Tämä auttaa kummasti myös muissakin treeneissä, esim. tötteröharjoituksissa voin pitää lelua tötteröiden välissä ilman, että Disco sitä yrittää kähveltää kesken kaiken. 

16.9.2018 Disco kisapaikalla (JAT-tila Jyväskylässä)

Nose Work

Nose workkia on tehty Discon kanssa joitain kertoja kuluneen kuukauden aikana. Lähinnä purkkirataa, mutta sitten ihan pientä etsimistäkin. Suurta edistymistä ei nyt ole ollut. Lähinnä tämä on ollut pientä virikkeistämistä, kun selkeä pläni Discon osalta puuttuu. 

Muut lajit

Ei paimennusta, ei pienien esineiden etsimistä, ei canicrossia.

Mutta Koirakoulu Vision BH/PK-tottiksen valkkuryhmän treenit alkoivat. Eka kerta oli ihan katastrofi. En tiedä, johtuiko paikasta (sama missä Disco käynyt leikkimissä ja  missä oli alkukesästä tokokurssi), toisesta koirasta (lapinkoiranarttu) vai vähäisestä lämppäilystä vai mistä, mutta Disco oli ihan muissa maailmoissa. Ja häpeällistä tietty on vielä sekin, että ehti pienesti merkatakin siellä sisällä pariin otteeseen :( Seuraavaan kertaan tsempattiin ja Disco olikin sitten jo ihan toinen poika. Paikka ja tilanne ovat vaativat (meille), mutta jos me selvitään, niin sitten muualla lienee jo helpompaa! Eli seuraavan parin kuukauden ajan meillä on ohjelmistossa tottistelu (treenit joka toinen viikko).

Recallers-pelien osalta jammataan n. 35/40 pelin kohdalla. Päivittäinen treenaus on vähentynyt alkuajoista, mutta esim. hallitreeneissä tykkään tehdä  mm. Value Building Circuit -peliä, mihin valitsen viisi eri Recallers-peliä ja sitten ne tehdään piirityöskentelynä sopivilla siirroilla höystettyinä.

Kehonhallintaa (jumppailua) on tehty säännöllisesti 3-4 kertaa viikossa. Näiden myötä esimerkiksi kumarrus uutena temppuna on tullut Discolle hyvinkin mieleiseksi.

9.9.2018 Sienestämässä

Vihjesanalista

Näihin vihjeisiin, sanoihin tai ääniin Disco reagoi:

  • Ehdolliset vahvisteet: naksutin, zip (nami kädestä), vau (lelu kädestä), okei (lelu maassa)
  • Luoksetulot: Disco,  kaksi lyhyttä pillivihellystä
  • Vapautukset: Vapaa (ovista yms), free (lelulle/hypyille), uimaan (veteen)
  • Out (lelusta irroitus käteen)
  • Jätä (luopuminen  -> tulee luokse)
  • Matto (paluu alustalle makaamaan)
  • Häkki (menee häkkiin)
  • Sit
  • Down
  • Up (seisomaan nouseminen)
  • Stå (seisomaan jääminen liikkeestä)
  • RZ-alueelle hakeutuminen: Sivu (vasen puoli), close (oikea puoli), tulee myös vihjeistä Disco ja free
  • Hop up: tasapainotyynylle nouseminen (kaikki jalat)
  • Ylös: pään kurotus ylöspäin, etutassut käsivartta vasten
  • Alas: pään kurotus alaspäin, etutassut käsivartta vasten
  • Putkii (estevihje)
  • Back (peruuttaminen)
  • Rulla (ottaa kaulassaan roikkuvan rullan suuhunsa)
  • Fetch (ottaa suuhunsa esineen ja tarjoaa sitä minulle käteen)
  • Anna (tuo jonkun esineen, kuten tyhjän ruokakupin, minulle käteen)
  • Väli (tulee jalkojen väliin takakautta)
  • Haju (nose workin etsintävihje)
  • Etsi (esineiden etsintävihje)
  • Search (ota/etsi nami maasta)
  • Wrap (tötterön kiertäminen)
  • Come (threadle-vihje)
  • Spin (tasaisella pyöriminen vasempaan suuntaan)
  • Toiseen (tasaisella pyöriminen oikealle)
  • Bow (kumarrus)

Seuraavan kuukauden tavoitteita

Recallers-pelit loppuun, enää on vain muutama läpikäymättä ja sitten voi keskittyä haastavampiin lisää. H360:n osalta kahlataan Flatwork L1/L2/L3-tehtäviä. Tötterötreenien osalta olisi tarkoitus saada sujuvuutta lisää, lisätä kolmas tötterö mukaan ja näin ollen laajentaa ohjauskuvioiden opettamista. Vihje-erottelu tulee olemaan myös tärkeässä roolissa. Hyppytekniikkaa tehdään kerran viikossa ja pyritään ottamaan mukaan myös set pointilla okseriharjoitusta sekä taipumisharjoituksia.

IMG_6753
22.9.2018 Syksy etenee ja vuoden rajapyykki lähestyy!