Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

21.7.2011 Heinäkuun hälytreenit

Heinäkuun hälytreenit osuivat aika lämpimään ajankohtaan. Siitä huolimatta saatiin alue (alueen rajat 900-1500-300-800m) ja lähdettiin etsimään kadonneita.

Jakauduttiin alkuun kahteen osaan, sillä meitä oli koirakon lisäksi kolme muuta mukana. Alkualue oli työmaata, jonka kaksi hlöä tsekkasi. Me Viiman ja kartturin kanssa katsottiin alueen rajan liepeiltä aika haastavaa maastoplänttiä: korkeaa, tiheää kasvillisuutta.

Yhdessä kohtaa kartturi bongasi kengän, Viima taas oli siinä vaiheessa kierimässä jätöksissä (yök). Viima tuli kuitenkin tsekkaamaan kengän, jonka ilmaisi. Ihan siitä läheltä löytyi myös työhousut, jotka Viima ilmaisi myös. Kumpikaan näistä esineistä ei kuulunut tehtävään.

Jatkettiin alueen läpikäyntiä, kohdattiin toinen puoli meidän porukasta, jakauduttiin taas vähän. Olipa hankalaa maastoa eikä ilmakaan tuntunut kiertävän. Välillä Viima napsi hajua, irtosikin, mutta hajut tulivatkin meidän erkaantuneesta porukasta (oli siellä suunnalla joku lenkkeilijä ilmeisesti käynyt).

Tunnissa olimme käyneet vain pienen osan alueesta. Tämän jälkeen halkaisimme alueen (1/3 kohdalta). Jonkin matkan päästä Viima irtosi, sillä oli selkeästi jokin haju, mutta palasi takaisin. Jatkettiin siis matkaa.

Ehdittiin lähes alueen toiseen päähän, kun tuli soitto havaituista liikkeistä siellä suunnalla, missä olimme olleet. Ja eikun kilsan verran takaisin :D

Havaintopaikan lähellä Viima sitten sai hajun tieltä metsän puolelle ja irtosi kauas. Sitten alkoi haukku. Löytyi kainalosauvojen kanssa liikkunut nainen, joka oli pysähtynyt istumaan kannolle tms. Etsintäaika 1h 50min, sis. juomatauot. Päälle kävelyt alueelle ja takaisin.

Henkilö oli kävellyt sieltä suunnasta, missä olimme, kun saimme soiton. Koira ei ollut käynyt luona aiemmin, mutta oli kuitenkin ollut lähistöllä em. irtaantumisen aikoihin. Myös osan meistä ihmisistä hlö oli kuullut eli lähellä olimme olleet jossain vaiheessa.

Positiivista kuitenkin, että lämpimästä säästä ja pitkästä treenistä huolimatta koira teki hommansa loppuun asti, teki löydön ja ilmaisi hyvin. Jossiteltavaa toki on, jos koira olisi työstänyt hajun loppuun silloin ekalla kunnon irtoamisella, vaikka hlö oli silloin liikkeessä? Tässä vaiheessa Viiman perässä juoksi porukassa mukana ollut nuorukainen. En tiedä, häiritsikö se Viimaa, tuskin ainakaan hirveästi.

Hyvät treenit kuitenkin, lisää ehdottomasti tällaisia :)