Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

21.6.2013 Mitä pelastuskoirakokeissa vaaditaan?

Keron osalta pelastuskoirakokeet eivät ole vielä vähään aikaan ajankohtaisia, mutta treenattavien asioiden puolesta olisi ehkä hyvä miettiä, mitä eri taitoja kokeissa pitää osata. Tämä luonnollisesti ohjaa myös ajankäyttöä ts. mihin koulutettaviin asioihin nyt kannattaisi keskittyä, vaikka tavoitteena ei olisikaan kokeet, vaan käytännön työ pelastuskoirana hälytyksissä.

Keron kanssa treenataan tällä hetkellä molempien liittojen yhdistyksissä eli Pelastuskoiraliittoon kuuluvassa UPK:ssa sekä Palveluskoiraliittoon kuuluvassa HEPeKossa. Liittojen kokeet eroavat jonkin verran toisistaan, vaikka viranomaistesti tuleekin olemaan samanlainen molempien liittojen hälykriteerit täyttäville koirakoille.

Lähdemateriaalina vertailussa:

Pelastuskoiraliiton kokeet ovat itselleni haun osalta tuttuja, koska Viima ja Myry ovat suorittaneet näitä kokeita.  Mutta Palveluskoiraliiton pelastuskoirakokeiden osalta piti tarkistaa säännöistä, mitä kaikkea koiralta vaaditaan. Päätin tarkastella vain kansallisten pelastuskoirakokeiden ohjeistusta (ei siis kansainvälisten pelastuskoirakokeiden ohjeita).

Palveluskoiraliiton pelastuskoirakokeisiin päästäkseen pitää koiran olla suorittanut hyväksytty BH-koe  (tätä ei vaadita Pelastuskoiraliiton puolella). Itse kokeiden tottelevaisuusosio eroaa myös aika paljon. Pelastuskoiraliiton kokeissa tottelevaisuusosiossa testataan hallittavuutta ennen koetta ja myös sen aikana, varsinaisia tottelevaisuusliikkeitä ei suoriteta. Eli jos Keron kanssa meinaan Palveluskoiraliiton kokeisiin osallistua, niin tarvetta on opettaa koiralle vähän enemmän tottelevaisuusliikkeitä perushallittavuuden lisäksi.

Hallittavuus/tottelevaisuus
Hallittavuus/tottelevaisuus

Hakukokeiden osalta on myös joitain eroja. Ehkä suurimpana erona on se, että Pelastuskoiraliiton hakukokeissa ei ole määritelty, millainen koiranohjaajan etsintäsuunnitelman ja sen noudattamisen pitäisi olla (Palveluskoiraliiton kokeissa 1-2 etsintälinjaa). Lisäksi kokeiden määrissä on eroja, sillä Pelastuskoiraliiton kokeissa perus- ja loppukokeissa on sekä päivä- että pimeäosuudet.

Hakukokeet

Rauniokokeiden osalta molempien liittojen kokeisiin kuuluvat ketteryysosio sekä erilaiset melut ja muut häiriöt ammuntoineen. Palveluskoiraliiton puolella tosin ketteryysosion liikkeet on tarkasti selostettu ja määritelty, Pelastuskoiraliiton puolella näistä ei ainakaan säännöistä löytynyt tarkempaa selitystä, että mitä oikeasti testataan ja mitä koiran pitää osata tai miten koiranohjaajan pitää toimia. Itse alueen osalta Palveluskoiraliiton kokeet vaikuttavat huomattavasti pienemmiltä, toisaalta taas koiranohjaajan liikkumista alueella rajoitetaan, ja ainakin B-kokeessa maalihenkilöitä ei välttämättä edes nosteta piiloistaan, vaan piilot merkitään viireillä.

Rauniokokeet
Rauniokokeet

Siinäpä sitä mietittävää…