Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

21.3.2013 Myryn ell-käynti

Alkuviikosta poikien aktivointi on jäänyt lähinnä peltolenkittelyjen varaan, kun itse olen potenut pienimuotoista flunssaa, joka on estänyt mm. treeneissäkäynnin. Yllättävän vaivattomasti pojat ovat kuitenkin olleet päivällä, kun itse olen tehnyt etätöitä. Tässä yksi esimerkkikuva:

image
Etäpäiväkollegat

Torstaiaamuksi sain Myrylle eläinlääkäriajan Apexiin, kun Myryllä alkoi vaikuttaa siltä, että Myryllä aiemmin ollut yskä alkoi taas voimistua (rykimiskohtaukset lähinnä varhain aamulla, mutta nyt myös päivisin alkoi olla).

Eläinlääkärissä tehtiin yleistutkimus, jossa todettiin Myryn yleiskunto hyväksi. Sydänäänet olivat normaalit, samoin keuhkoäänet. Tunnusteltavat imusolmukkeet olivat myös normaalit. Lämpö mitattiin myös (38,9) normaaliksi.

Tämän lisäksi Myryltä otettiin verinäyte peruselinarvojen tutkimiseksi. Tieto tuloksista (valkosolujen erittelylaskenta, muut arvot ok) tullee ensi viikon alussa. Lisäksi Myryltä otettiin vielä röntgenkuvat rintaontelosta: sydämen koko normaali, keuhkoissa ei tiivistymiä, keuhkojen verisuonitus normaali, paikoin lievää keuhkoputkien seinämän paksuuntumaa.

Eläinlääkärin diagnoosin mukaan kyseessä ei olisi sydänperäiseen yskään, kasvaimiin tai keuhkotulehdukseen viittavaa. Todennäköisesti kyseessä saattaisi olla keuhkoputkentulehdus joko tartunnallisena tai mahdollisesti kroonisena.

Hoidoksi Myry sai nyt tulehduksen varalta 20 päivän antibioottikuurin (Doximed, 2x päivässä) sekä sitten madotus (kaikki koirat yhtäaikaa) suolinkaisiin tehoavalla matolääkkeellä. Jos yskä ei parin viikon aikana helpota, ollaan eläinlääkäriin uudelleen yhteyksissä. Tällöin jatkotutkimusvaihtoehtoina voisivat olla mm. keuhkoputkien tähystys ja huuhtelunäytteet. Toivottavasti yskä kuitenkin menee tällä kuurilla ohi.

Näin muutaman päivän jälkeen vaikuttaisi siltä, että kuuri alkaa tepsiä. Myryn yskä lisääntyi selvästi kuurin aloituksen myötä, mutta nyt vaikuttaisi jo vähän rauhoittumaan päin olevan. Tutkaillaan ja tarkkaillaan. Muilla koirilla ei mitään oireita ole ollut.

Päivitys 29.3.2013: Eläinlääkäri soitteli ja kertoi perusveriarvojen olevan ihan kunnossa. Ainoastaan eosinofiilien määrä oli hieman koholla, mikä saattaisi viitata allergiaan, loistautiin tai krooniseen tulehdukseen. Mennään nyt AB-kuuri loppuun, ja katsotaan sitten, ovatko oireet hävinneet. Jos eivät, niin sitten yhteyttä eläinlääkäriin uusia tutkimuksia ja lääkitystä varten. Tällä hetkellä tosin näyttäisi siltä, että oltaisiin voiton puolella. Myry ei ole juurikaan enää yskinyt.