Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

20.11.2012 Tarkennustreeniä

Tarkoituksena oli ottaa Myrylle yksitellen tyypit sellaisiin piiloihin, mitkä vaatisivat koiralta vähän enemmän tarkentamista. Ensimmäiseksi tosin valittiin vähän helpompi. Tai niinhän sitä taas luuli.

Ensimmäinen piilo oli ennen törppöjä olleiden putkien yms elementtien muodostaman kasan päällä sopivasti niin, että tuuli vei hajun metsän puolelle. Myry joutui tekemään duunia paikantaakseen hajunlähteen. Huonoksi onneksi ihan siinä maalihenkilön vieressä alapuolella oli p*skaläjä, jota Myry meni nautiskelemaan ja unohti hommansa. Tässä vaiheessa olin jo moisen tapahtuman havainnut, kutsuin koiran pois, joka läjältä vihdoin poistui, mutta kiiruhti sitten lipomaan huuliaan perässäkulkijoiden luokse vähän kauemmaksi. Tämän jälkeen Myry ei mielellään enää läjän lähelle mennyt. Maalihenkilöstä Myry sai kyllä hajun, kävi hakemassa rullan ja tuli luokse, mutta missään nimessä ei voinut mennä läjän läheltä, vaan piilolle piti kiivetä mahdollisimman hankalaa kautta. Tässä siis yksi harjoiteltava juttu pitkän talven iloksi: treenataan häiriötä (eli ”syötävää”), olisihan tämän voinut hoitaa kunnolla jo vuosia sitten, mutta josko sen treenauksen aloittaisi vihdoinkin vaikkapa nyt :)

Toinen piilo löytyi sitten nopeammin elementtien välistä ylhäältä. Ilmaisu ok. Kolmas oli sitten törpössä törppörykelmän keskellä. Sieltä haju liikkui vähän enemmän, ja Myry joutui tarkentamaan enemmän. Rullan Myry nappasi suuhunsa vieressä olevan törpön kohdalla, mutta ei tuonut sitä minulle (en olisi tosin hyväksynyt), vaan jatkoi duunia ja tarkensi oikeaan törppöön (= nousi vasten törppöä) ennen kuin toi rullan.

Neljäs olikin sitten rykelmän takaosassa olevassa elementtihässäkän yläosassa. Haju oli taas levinnyt, ja Myry duunasi kovasti lähitörppöjän luona. Hieman siinä vähän kompuroi muoviputkien päällä, mutta se ei työiloa tuntunut haittaavan. Kierrettiin sitten kasaa ympäri, jolloin Myry kävi metsän puolelta nappaamassa hajun, meni oikean elementin luokse, katsoi ylös ja nappasi rullan.

Viimakin pääsi vähän etsiskelemään. Sille oli kaksi tyyppiä piilossa törppöalueella. Vauhtia piisasi, hajuja löytyi (ei malttanut olla haukkumatta siellä täällä), mutta lopulta tarkennettiin ensimmäinen piilo  (oli kyllä maalihenkilön purkkia avatessa mennyt vähän liian innokkaasti hotkimaan ruokaa eli jatkossa pitääkin huomioida tämä juttu). Seuraava oli sitten ihan siinä aika vieressä (sama piilo kuin Myryn kolmas). Siinä Viima louskutti aika pitkään, kun en ollut varma siitä, oliko se oikeasti tarkentanut oikeaan törppöön vai ei (Viima ei noussut mitään törppöä vasten).

Tämmöiset tiistain treenit siis tällä kerralla. Alkuun tehtiin yhdessä vähän hallittavuusjuttuja: koirakot kahdessa rivissä kuljettiin vastakkain, ja kohdalla pysähdyttiin ja tervehdittiin ennen kuin jatkettiin taas matkaa. Vähän tämmöistä käytännönläheisempää hallittavuutta :)