Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

2.8.2014 Keron pujotteluprojekti

Tauon aikana me opetellaan kepit!

Näin ilmoitin vikoissa ohjatuissa agitreeneissä tunnin päätyttyä kouluttajalle. Päätös oli tehty itseluottamusta uhkuen ja julistettu, mutta selkeä pläni puuttui. Tai olihan Susan Garrettin 2×2-menetelmä jo vähän kuin suunnitelma, ja sen noudattaminenhan ”lupasi” keppien oppimisen parissa viikossa, joten ei siis hätää :)

Joskus aiemmin olin katsonut kyseiset dvd:t ja viime kesänä kävin vähän katsomassakin käytännössä, miten menetelmällä lähdettäisiin liikkeelle, mutta niin vain kävi, että enhän minä loman alettua muka ehtinytkään paneutua tähän eikä tarvittavia 2×2-keppejäkään löytynyt.

Sen sijaan tuli tyydyttyä helpompaan vaihtoehtoon eli ostettua harjanvarsia, puolitettua ne ja tutkittua agilityraamatusta Agility Right from the Start (suosittelen e-kirjana, sillä se on AINA mukana), miten Eva ja Emelie kirjassaan pujottelua ovat käsitelleet. Se ei hirveästi poikennut siitä, miten olen Kerolle muutenkin esteitä opettanut (kirjan opeilla menty aika pitkälti) ja vaikutti loogiselta ja toteutettavalta.

Ekat treenit tehtiin näemmä 5.7. kahdella kepillä, neljä keppiä normivälein 11.7., kuusi keppiä normivälein 21.7., kahdeksan keppiä kokeilumielessä 28.7. ja sitten 30.7. testimielessä 10 ja 12 keppiä. Tähän väliin mahtuu kaikenlaista kokeilua ja treeniviritelmää.

Treeneissä olen pyrkinyt saamaan aikaiseksi paljon onnistuneita, vauhdikkaita toistoja sekä vaihtelemaan treeniasetelmaa rutinoitumisen estämiseksi.

Koulutussuunnitelma

Keron pujottelun koulutussuunnitelma oli karkeasti seuraavanlainen (pohjautuen Agility Right from the Start -kirjaan):

1. vaihe: 2 keppiä
1. Hakeutuminen keppiväliin oikein eri kulmista (klo 1-6 DOL ja klo 6-11 DOR)
2. Bermudan kolmion suorittaminen (3 keppiparia) DOL ja DOR
3. Bermudan kolmion suorittaminen vain yhdellä palkkiolla DOL ja DOR
4. Häiriöiden lisäys (ohjaaja, liike, lelu)
5. Race to reward
6. Räjähtävä lähtö

Vastaavasti neljän kepin osalta suunnitelma oli:

2. vaihe: 4 keppiä
1. Yhdistetään kaksi keppiparia lyhentäen keppiparien etäisyys normaaliksi väliksi
2. Hakeutuminen keppiväliin oikein eri kulmista (klo 1-6 DOL ja klo 6-11 DOR) ja keppien suorittaminen oikein Voi käyttää esim. kolme keppiä -> vahvistaa oikeata sisäänmenoväliä.
Bermudan kolmio.
3. Häiriöiden lisäys (ohjaaja, liike, lelu) Häiriöitä esim. lelun heilutus vieressä, ohjaaja liikkuu toiseen suuntaan, ohjaaja kaatuu
4. Useamman 4 kepin sarjan tekemistä (Bermuda)
5. Race to reward
6. Räjähtävä lähtö / lentävä lähtö

Ja lopulta 12 kepin osalta:

3. vaihe: 12 keppiä
1. Yhdistetään uusi keppipari pidemmällä etäisyydellä neljään keppiin, lyhennetään etäisyyttä normaaliksi väliksi Vahvista välillä myös sisäänmenosta.
2. Vaihtele suuntaa, minne mennään kepeiltä
3. Vaihtele suuntaa, mistä olet tulossa kepeille

Treenien eteneminen – 1. vaihe

Ensimmäinen keppipari kaivettiin esille heti loman alussa, kun mökille päästiin eli 5.7. Sen jälkeen treenattiin keppiväliin hakeutumista eri kulmista kellotaulun ympäri. Tässä hyvänä treeniasetelmana oli bermudan kolmio eli kolme keppiparia sopivasti kolmion muotoisesti aseteltuna. Tällöin saadaan sopivasti hyvä vahvistetiheys ja toistojen jatkuvuus aikaiseksi, kun voidaan edetä eteenpäin. Ja jos tulee virhe, niin voidaan jatkaa edelleen vain eteenpäin.

Haasteena näissä alkutreeneissä koin palkkion suunnan tai oikeastaan sen, että Kero ehti aina vilkuilla minuun suorituksen ja palkkauksen välillä. Lisäksi käytössäni oli vetolelupalkka, kun pallopalkkaa en ollut tajunnut ajoissa hankkia. Mutta näillä mentiin tiedostaen tämä probleema, mikä varmasti seuraisi jatkotreeneissä. Draivi ja yritys oli Kerolla kuitenkin hyvä :)

Bermudan kolmio treeniasetelmana (9.7.).
Bermudan kolmio treeniasetelmana (9.7.).

Videoita treeneistä:

6.7. http://youtu.be/L8hrBVzsJpI

6.7. http://youtu.be/p2UjBbqQVKo

Treenien eteneminen – 2. vaihe

Kahden keppiparin yhdistäminen tuli kuvioihin mukaan, kun bermudan kolmio suoritettiin keppipareilla onnistuneesti ilman välipalkkauksia eli Kero pystyi tekemään kaikki kolme keppiparia yhdellä palkalla. Tämän jälkeen muutin treeniasetelmaa siten, että bermudan kolmio vaihtui kahteen keppipariin sopivalla välietäisyydellä (n. 2m). Varsin nopeasti päästiin siihen, että välietäisyys kapeni normaalietäisyyteen (60cm).

Haasteita tässä vaiheessa ilmaantui useita. Esimerkiksi race to rewardin käyttö ei tuntunut onnistuvan. Kero mm. kirmasi suoraan palkkiolle tai suoritti keppejä virheellisesti, jolloin vahvistetiheys kärsi paljon ja käytös heikkeni. Tämä näkyi siinä, että Kero alkoi pysähdellä kesken keppien suorittamisen ja jäävän nököttämään keppiparin väliin kuin odottaen vapautusta. Päättelin, että Keron mieleen saattoi tulla aiemmin keväällä treenattu kontaktiestekäytös. Niinpä päädyin laskemaan vähän kriteeriä ja palaamaan vahvistamaan oikean välin löytämistä, kun moinen hidastelu saati pysähtely ei kovin toivottavaa pujottelun suorittamisessa ole.

Videoita treeneistä:

11.7. http://youtu.be/xpQNQqc80Cg

11.7. http://youtu.be/t6C43iha9SQ

11.7. http://youtu.be/ZtTfC0Q4gVc

Treenien eteneminen – 3. vaihe

Kolmeen keppipariin tutustuminen tapahtui samaan tapaan kuin kahteen keppipariin eli lisäsin keppipareja sopivan isoin etäisyyksin ja palkkaus vasta viimeisestä keppiparin suorittamisesta. Keppiparien etäisyyttä pienensin kohtuullisen maltillisesti, mutta välillä tehtiin sitten ihan vain neljälläkin kepillä ja hyödyntäen bermudan kolmiota. Bermudan kolmiossa vaihtelin myös keppiparien määrää, esimerkiksi 2 + 4 + 6 keppiä. Kuuden kepin osalta tuli eniten virheitä eli joko eka väli jäi tekemättä tai sitten oiottiin ekan välin jälkeen vikaan väliin.

Kahdeksan kepin osalta etenin siten, että vaihdoin kepakot uuteen paikkaan (28.7.) ja aloitin yhdellä keppiparilla. Sitten lisäsin alkuun yhden keppiparin (4 keppiä), sen eteen taas keppiparin (6 keppiä) ja lopulta vielä yhden parin (8 keppiä). Jännä juttu oli, että koira oikealla puolella Kero haki nämä kahdeksankin keppiä oikein mainiosti, mutta vasemmalta puolelta tämä oli jo liian haastavaa. Tämän jälkeen jätin keppitreenauksen parin päivän tauolle, kun käytiin taas kaupungissa piipahtamassa.

Takaisin mökille palattuamme (30.7.) päätin testata, mitä Kero osaa. Ensin kahdeksan keppiä molemmin puolin, sitten kymmenen keppiä ja tämän jälkeen kaikki 12 keppiä. Ja Kerohan osasi, vautsi vau :) Innostuin tästä ja yritin uudestaan, mutta eihän se enää onnistunut. Mutta päästiinpähän tähän eli saatiin se 12 keppiä. Loppu on vain hiomista, heh.

Tämän jälkeen palattiin askeleita taaksepäin eli tuli hiottua neljällä kepillä lähestymiskulmia kuntoon. Lisäksi lisäsin hypyn keppirivistön alkuun. Itse asiassa hypyn lisääminen sai Keroon lisää inspistä ja vauhtia. Toki virheitä on vielä tullut, mutta suunta on hyvä. Kuusi keppiä hypyn kera onnistuu pääasiassa kivasti. Tarkoituksena onkin nyt pitää treeniasetelma sellaisena, että treeni on vaihteleva. Esimerkiksi Keroon tuli taas uutta potkua, kun nappasin kävyn palkkioksi ja Myryn häiriökoiraksi vierelle meuhkaamaan. Vauhdikkaasti suoritti hypyn ja sen jälkeen meloi hienosti kuusi keppiä.

Videoita treeneistä:

16.7. http://youtu.be/73NLeAm8NOU

17.7. http://youtu.be/WSBSQE0QxVA

19.7. http://youtu.be/hy5M-YKYZ3w

22.7. http://youtu.be/wVnUQVUbC3A

30.7. http://youtu.be/Frlibhc6gwU

Jatkosuunnitelmat

Loman projektina oli opettaa Kerolle kepit. Ja hyvinhän me taidettiin onnistua. Toki hienosäätöä on vielä tehtävä paljonkin eli paljon treeniä on edessä. Olen kuitenkin varsin tyytyväinen, koska jäätiin plussan puolelle ja päästiin asiassa hyvään alkuun:

  • Otettiin pallopalkkaus käyttöön. Ja Kero tykkää! Kero myös tuo pallon takaisin (ellei halua mennä varjoon taukoilemaan).
  • Kero on intona keppeihin (tai ylipäänsä treenaukseen).
  • Päästiin treenaamaan mökillä aika hyvin eli useampia kertoja päivässä (toki aurinkoiset olosuhteet rajoittivat), keskimäärin ehkä 3-4 kertaa / pvä, mutta välissä oli myös päiviä, jolloin ei keppeilty.
  • Suvantovaiheista huolimatta päästiin aina vähän eteenpäin.
  • Kero tekee kepit itsenäisesti (tai tähän tämä koulutus perustui muutenkin, Keron omaan oivaltamiseen, itse olen pyrkinyt olemaan vain se tyyppi, joka palkkaa oikeasta toiminnasta).
  • Jos Kero tekee virheen, se itse tuntuu huomaavan sen (mm. rytmi menee rikki), mutta pyrin siihen, etten jää korjailemaan virhettä. Jos esimerkiksi tehtiin bermudalla, niin Kero sai korjata virheensä seuraavalla keppirivillä tekemällä seuraavan toiston oikein ja saamalla siitä palkan (tässä oli tietty se vaara, että oppisi ketjuttamaan virheellisen suorituksen osaksi ketjua eli tätä piti tarkkailla, virheelliset vs. oikeat).
  • Keron draivi on hyvä, samoin rytmi tuntuu paranevan ja vauhti kasvaa loppua kohden.
  • Kero sai lisävirtaa suoritukseen, kun otettiin mukaan hyppy ennen keppejä.
  • Jaksoin pitää kirjaa treeneistä (itse asiassa ensimmäisinä päivinä en pitänyt kirjaa, mutta sitten tajusin, että tämä projekti on hyvä dokumentoida, ettei jää vain mututasolle asiat).

Ihan oikeita keppejähän me ei olla tehty vielä laisinkaan, joten voi olla, että se onkin Kerolle uusi juttu (plus uusi paikka myös tehdä pujottelua) ja joudutaan aloittamaan melkein alusta sen suhteen tai ainakin kerrataan nopeasti alkuvaiheet.

Jatkossa pitää lisäksi kiinnittää huomiota ohjaajahäiriöön ja muihin häiriöihin, kun en näissä alkuharjoituksissa ihan täysin koulutussuunnitelmaa noudattanutkaan (mm. race to reward jäi lopulta hyödyntämättä, samoin häiriöiden lisäykset). Lisäki pitää itse kehittyä edelleenkin palkkion toimittamisessa koiran linjalle eteen alas. Itse asiassa hypyn lisääminen auttoi tässä, kun Kero fokusoi keppien jälkeen edessä olevaan hyppyyn ja jätti vilkuilematta minuun. Toisaalta, jos kepit on se viimeinen este, niin se vilkaisu kuitenkin tulee koiran kiihdyttäessä eteenpäin, jos sitä palkkiota ei ala kuulua. Haasteita siis riittää. Lisäksi pitää harjoitella vielä noita lähestymiskulmia tarkemmin sekä kasvattaa myös irtoamis- ja sivuttaisetäisyyttä ja ottaa jossain vaiheessa mukaan myös ohjausta (esim. takaaleikkaus kepeille tultaessa, valssi, eri suuntia kepeiltä poistuttaessa jne).

Keppien suorittaminen on koiralle vaativaa, ja senkin vuoksi pitää muistaa, ettei treenaa liikaa ja varsinkaan jää jankkaamaan pelkästään vain joitain helppoja juttuja. Haasteita pitää siis olla sekä koiralle että itselle! Niin, ja suorituksen pitää aina olla iloinen ja vauhdikas! Ja koiran ehdottomasti nauttia siitä, mitä se tekee ja mitä se saa!

Tyytyväinen keppitreenaaja (22.7.).
Tyytyväinen keppitreenaaja (22.7.).