Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

19.12.2012 Haasteelliset kontaktit

Keskiviikon kontaktitreenejä Sporttiksella. Tällä kerralla ei mennytkään ihan niin loistavasti kuin viimeksi.

Treenin purku

Treeniasetelmana: 1min jaksot, puomi madallettuna (kaksi pykälää), toisessa päässä putki.

Kriteerinä: 2on2off.

1. jakso (DOR)

 • Myry meni matalaa puomia aika varovaisesti.
 • Puomin jälkeinen putki oli pienellä mutkalla (tilanpuute).
 • Ekalla toistolla avustaja oli sivulla, ja Myry otti vinon 2on2off-asennon, ja vapautti itsensä ennenaikaisesti. Toisella toistolla edelleen vino asento. Kolmannella toistolla avustaja oli putken takana -> nyt Myryllä suorempi asento, mutta vapautuksesta kiersi sitten putken.

2. jakso (DOR)

 • Helpotetaan tehtävää: pienempi pöytä viereen, putki suoraksi.
 • Neljä kertaa (!!) Myry juoksi suoraan pöydältä putkeen. Sitten Myry keksi tulla putkea takaisin -> nousi puomille. Sen jälkeen se teki 2on2off, ja seuraavalla toistolla ok.

3. jakso (DOR)

 • Muokattiin vähän lisää tilaa koiralle kiihdyttää putkelle.
 • Ekalla toistolla mentiin suoraan pöydältä putkeen, sen jälkeen 2x laukalla (!!) kontaktin kautta suoraan pysähtymättä, sitten ravilla ja pysähdys kontaktille ja vilkaisu minuun -> olin lähdössä siirtämään, niin Myry ponkaisikin eteenpäin, seuraava toisto myös ravilla -> pysähdys kontaktin jälkeen, vika toisto laukalla pysähtymättä.
 • Ei yhtään onnistunutta toistoa.

httpv://youtu.be/_oyX_3KTUTU

4. jakso (DOR)

 • Aluksi vienti tarkemmin pöydälle.
 • Onnistuneita toistoja neljä, virheellisiä kaksi (ekalla juoksi laukalla läpi, tokalla pysähtyi keskelle kontaktialuetta).
 • Onnistuneissa toistoissa Myry meni ravia kontaktiosuudella.

5. jakso (DOR)

 • Sarjassamme vielä yksi.
 • Ekalla toistolla Myry juoksi läpi (ravilla), sen jälkeen kaksi onnistunutta toistoa (ravilla) ja viimeisellä pysähtyi keskelle kontaktialuetta, mistä sitten vapautti itsensä, kun olin menossa siirtämään.

httpv://youtu.be/533ONQ4ErYA

Yhteenvetona: Onnistuneita toistoja vähän. Vauhdin kasvaessa (laukka) Myry ei tehnyt 2on2off, mutta hitaammassa vauhdissa (ravi) käytös oli kohtuu selvä. Treeniasetelmalla myös suuri merkitys: nyt oli paljon uutta kerralla, mm. puomi eri koossa, suunta toiseen suuntaan, uusi avustaja, ekassa jaksossa putkikin mutkalla ja tilaa vähän putken jälkeen.

Suunnitelma 2.1.2013

* mitä haluan parantaa koiran toiminnassa ja miten sen teen?

2on2off myös kovemmassa vauhdissa (= laukka). Asetelmana voisi olla edelleen matala puomi, ja sitten vaihtoehtoisesti kokeilla niin, että tehdään kokonainen puomi ilman putkea (2. jakso?) tai sitten kahden pöydän kautta loppukontaktia (1. jakso), alussa ilman putkea. Lisätään putki mukaan (3. jakso?), kun 2on2off onnistuu myös laukassa.

* mitä haluan parantaa omassa toiminnassa ja miten sen teen?

Oman liikkeen jatkuminen ohjausjärjestelmän mukaisesti (rintamasuunta/liike jatkuu) eli pyrin pysymään liikkeessä ja vapauttamaan koiran liikkeessä. Kutsun koiran heti takaisin, kun se on vapautettu ja saanut palkkionsa (tai jos vapauttanut itse itsensä).

* toiveet koulutusohjaajalle (mihin asiaan toivon koulutusohjaajan kiinnittävän huomiota, auttaako hän palkitsemisessa tms. vai onko vain apusilminä)

Palkkion heittäjänä, ajastimen käyttäjänä (sessiot 1min) sekä tarkkailijana oman toimintani (liikkuminen ohjausjärjestelmän mukaisesti) suhteen. Avustaja myös näyttää esim. kädellä, kun koira on 2on2off (siinä tapauksessa, että kokonainen puomi). Avustajan paikka pitää katsoa paikan päällä.