Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

18.6.2008 Etsintäharjoitus

Päivällä kävin nappaamassa DI:n paprut koululta. Sen jälkeen herkuttelua ja sitten illaksi sopivasti pojille järkättyyn etsintäharjoitukseen Vihtiin.

Ensimmäinen alue vaikutti kartalla isolta (150-200m x 250-300m, epäsäännöllinen muoto), joten päätin ottaa Viiman ensimmäisenä. Mentiin aluetta suunnitellusti kartturi kulkien rajaa pitkin ja itse menin alueen sisäpuolella siten, että kartturiin kuitenkin oli näköyhteys. Siinä sitten yritin tarkkailla koiraa ja ohjailla sopiviin paikkoihin jne. Alkumatkasta Viima olisi mieluusti mennyt keskialueelle ja sitä saikin välillä kutsua takaisin.

Noin puolivälissä Viima kävi piehtaroimassa eläinten jätöksissä ja koristi etsintävaljaat uuteen väriloistoon. Eipä se kuitenkaan menoa haitannut vaan jatkettiin alueen läpikäyntiä. Melkein alkoi kyllä usko loppua, kun alue tuntui olevan jo käyty ja kiiruhdettiin lähtöpaikalle, kun näimme johdon liikkuvan tiellä. Olimme olleet reissussa jo 50 minuuttia. Selvitettiin, mistä olimme menneet ja miten koira oli reagoinut missäkin ja lopputuloksena oli se, ettemme olleetkaan ihan koko aluetta kiertäneet vaan olimme lopussa oikaisseet.

Niinpä sitten palasimme takaisin ja lähdimme tutkimaan, josko löydämme alueen rajat. Hieman oli kyllä hakemista, kunnes saimme viestin johdolta, että alueen eteläpäässä on kuultu kadonneen ääniä. Niinpä sitten jatkoimme etelään päin (olimme vihdoin löytäneet alueen rajankin). Sitten Viima saikin hajun ja irtosi kauemmaksi ja alkoi haukkua. Viima ilmaisi oikein hyvin, vaikka meillä kestikin rämpiä paikalle joku hetki. Kadonnut löytyi semmoisesta kuopasta. Aikaa tähän koko etsimisen aloittamisesta oli kulunut 1h 20min, joten Viima kyllä selviytyi oikein mukavasti tästä urakasta, vaikka löytöä ei heti tullutkaan :)

Sitten oli Myryn vuoro ja Myrylle oli suunniteltu vähän pienempi alue, joka alkoi suurin piirtein sieltä, missä oli Viiman alueen toinen pohjoiskulmista. Lähdettiin etenemään alueen rajaa pitkin ja Myry viiletti varsin mukavasti etsien. Saavuttiin lammen rannalle ja välillä Myry pysähtyi katsoen kohti lampea. Yritin saada sen jonkun kerran menemään tarkistamaan rantaa lähemmin siinä onnistumatta. Kun olimme lähellä lammen loppua, Myry ampaisi pöpelikköön lammen puolelle ja sieltä se sitten tuli toista reittiä rulla suussa :) Kadonnut oli piilossa lähellä lammen rantaa, vedenpintaa korkeammalla lammen pohjoispuolella. Myryn etsintään ei aikaa kovin paljoa tuhrautunut, sillä kadonnut löytyi tosiaan alueen ekan rajan lähistöltä (alue siis n. suorakulmion muotoinen).

Viiman alueelle oli jätetty myös vaate, mutta sitä Viima ei löytänyt (tai ainakaan ilmaissut) etsinnän aikana. Kävin sitten harjoituksen jälkeen molempien koirien kanssa erikseen katsomassa vaatteen. Myry löysi vaatteen, mistä kehuin ja palkkasin kovasti. Myryn kanssa ei olla harjoiteltu esineiden ilmaisua. Sitten Viima jäljesteli samaisen vaatekappaleen luokse ja kun Viima löysi sen, kehuin siitä. Hetken päästä Viima alkoi haukkua ja kehuin entistä enemmän. Palkkasin välillä ja annoin haukkua lisää. Viiman kanssa on jokunen vuosi sitten harjoiteltu esineiden (lähinnä puussa roikkuvien) ilmaisua.

Treenit olivat oikein mukavat. Maasto oli itselleni uutta ja se oli vaihtelevaa. Ja vaikka usko alkoikin jo hieman loppua Viiman kanssa, niin lopputulos olikin sitten se, että aluetta ei vain oltu kierretty kokonaan, joten kun pääsimme oikealle alueelle, niin kyllä Viima sen löydön sitten teki ja ilmaisu oli hyvä, vaikka takana oli jo pitkä etsiminen ilman löytöä. Myryn suoritus oli myös oikein hyvä, vaikkakin se nyt jäi lyhyemmäksi kuin oli ajateltu.