Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

18.3.2014 Hyppytekniikassa korkeuden arviointia

Keron kanssa osallistuttiin Vapun hyppytekniikkatunnille Sportiksella. Tällä kerralla keskityttiin korkeuden arviointiin.

Treeni toteutettiin radanomaisena eli neljän hypyn suoran päätteenä oli loiva putki (vetää Keroa kovasti puoleensa) ja sen perään vielä hyppyeste. Esteväli alussa oli 5,5 jalkaa, ennen neljättä estettä vähän enemmän. Ainoastaan neljännen esteen korkeutta muutettiin 15cm välein korkeammaksi ja alemmaksi (jaksojen vikat toistot). Muiden hyppyjen korkeus oli 15cm.

image
Treeniasetelma

Yhteensä tehtiin neljä lyhyttä jaksoa, joissa intensiteetti säilyi hyvin. Samoin Keron fokus eteenpäin suorittaessa säilyi kivasti, eikä hyppytekniikassa sinänsä ollut moitetta. Vähän selkä tosin suoristui jossakin toistossa vikalla hypyllä ja pää oli ylhäällä, mutta tässä vaiheessa siitä ei kannata vielä huolestua. Ponnistukset osuivat myös oikeisiin paikkoihin. Jaksojen aikana päästiin max 60 cm, ja se meni hyvin! Harmi, että tässä vaiheessa kamerasta oli jo ehtinyt tyhjentyä akku.

Tämän treenin perusteella voimme kasvattaa ja varioida hyppykorkeuksia radanomaisissa treeneissä, hyppykorkeus maksimissaan tällöin 45 cm. Hyppytekniikan osalta tämä korkeuden arviointi on hyvä harjoitus tehtäväksi. Lisäksi mukaan voisi ottaa muitakin esteitä ja tehdä hieman radanomaisestikin varioiden ohjaajahäiriöitä, -etäisyyksiä, lähetystapoja.

Näissä treeneissä haastavaa oli se, että kun olin lähettämässä koiraa kauempana edessä Kero katsoi vain minua, ja kun se vilkaisi eteenpäin, niin vapautin. Yhdellä toistolla jo ennakoi tätä eli tuijotti pitkään minua, ja heti vilkaistessaan eteenpäin vapautti itsensä samalla hetkellä kuin aioin sen vapauttaa. Treenattava siis kotosalla vaihteeksi eteenpäin katsomista huolimatta mun paikasta.

Mutta hyvät treenit oli. Hyppytekniikkatreenin lisäksi Kero sai erittäin hyvää taukotreeniä. Paikalla oli myös toinen koira treenimässä (sama borderterrieri-Papu kuin meidän aiemmissakin hyppytekniikkatreeneissä) ja omalla tauollaan Kero makoili varsin kivasti (ja hiljaa) omalla alustallaan. Välissä yksi sermi vain näköesteenä. Tein sellaisen huomion tästä taukokäytöksestä, että kun itse teen jotain ihan muuta, kuten istun ja kirjoitan muistiinpanoja tai syön ja katson toisen suoritusta, niin Kero rauhoittuu vain olemaan. Mutta kun otan lelun käteeni, nousen ylös ja nojailen esim. sermiin, niin Kerokin valpastuu ja piippailu alkaa. Tämä oli aika selvä vikan jakson aikana. Meidän vuoro lähestyi ja aloin valmistautua, ja nousin lelun kädessäni seisomaan. Piippaus alkoi. Menin takaisin istumaan, lelu piiloon. Piippaus loppui. Työstetään tätäkin siis jatkossa näin :)

image
Taukoilua

Videoita lisäilen parista ekasta jaksosta jossain vaiheessa.