Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

17.5.2011 Viiman agit jatkuvat

Viiman edellinen agikurssi päättyikin tovi sitten, joten nyt sitten aloitimme seuraavan kurssin eli Oiva Agilityn Agilityeste 1 -kurssin.

Meidän tavoite tämän kurssin osalta on: Irtoaminen eri esteille riippumatta omasta sijainnistani (sivuttaisetäisyys, koiran edellä/jäljessä) ja esteiden itsenäinen suorittaminen. Viiman ikä asettaa omat rajoitteensa, joten päätavoite meillä on lähinnä pitää hauskaa ja että itse oppisin uusia juttuja.

Ja tämän hetken tilanne:

Kaikki esteet ovat Viimalle entuudestaan tuttuja, mutta niiden suorittaminen ei ole aiemmin ollut kovin itsenäistä. Hankalin este on keinu eikä sitä olla aikoihin tehty. Samoin on jätetty puomin/A:n ja keppien treenaaminen väliin. Pituutta ja muuria ei olla tehty aikoihin, mutta rengasta, putkea ja hieman myös pussia ja pöytää on satunnaisesti tehty.

Irtoaminen: Nyt Viima irtoaa ihan mukavasti lentävällä lähdöllä kolmen hypyn suoralle (hypyt olleet vinottain, korkeus 20cm) ilman etäpalkkaa. Itse en tosin voi vielä kovin kauaksi koirasta jäädä taakse  (neljällä esteellä kääntyy katsomaan, milloin tulen/missä palkka viipyy), sivuttaisetäisyys ehkä 1-1,5m.

Kulmat: Näitä on tehty yhdellä hyppyesteellä sekä lentävällä lähdöllä että kutsuttuna. Ihan hyvällä mallilla. Takaakierrot menevät lentävällä myös, mutta vaativat vielä harjoittelua, sillä taidan itse viedä vielä liian pitkälle.

Linjan hakeminen: On tehty mm. vauhtiympyrää, jossa neljä hyppyestettä ja koira hakee ulkokehällä eteentulevat hypyt.

Ohjauskuviot: Valssi ja takaaleikkaus ovat ihan hyvällä mallilla, mutta erottelun kanssa on vielä tehtävä töitä. Esim. jos on juuri tehty hyppysuoraa ja jatketaan takaaleikkauksella -> koira suorittaa hypyt eikä tee käännöstä tai päinvastoin, jos takana on parikin takaaleikkausta ja pitäisi mennä suoraan, koira saattaa siltikin tehdä käännöksen. Eli ei siis ihan vielä selvää koiralle.

Lähdössä pysyminen: On tehty aika paljon lentäviä lähtöjä. Pysyy hyvin esteen takana, mutta vapautuksesta saattaakin tulla viereen eikä esteelle. Eteenpäin katsomisessa on vielä tehtävää.

Muuta: Itselleni on varmasti hankalaa antaa koiran itse hakea esteet ja irtautua. Esim. hyppysuoralla mulla on itsellä hirmu kiire koiran perään, vaikka voisin ihan hyvin vaikka kävelläkin. Hidas minä on varmaan yksi iso häiriö Viimalle, kun se on varmaan kuitenkin tottunut siihen, että olen siinä vierellä.

Palkkaus asettaa myös omat haasteensa. Lentävä lelupalkka antaa koiralle hurjasti intoa, mutta luovutus ei välttämättä ole kauhean nopea. Olen kyllä havainnut, että viime aikoina sekin on parantunut jonkin verran. Samoin toistojen määrä asettaa haasteensa, sillä me ei voida tehdä kovin montaa toistoa / treeni, maksimissaan ehkä 3 toistoa / puoli ja sitten pitää mennä tauolle ja max kolme treenisessiota.

Tällä treenikerralla aiheina olivat putki, pituuseste ja kolmen hypyn kaartuva suora. Näille olinkin tehnyt ennakkoon suunnitelman, miten niitä käydään Viiman kanssa ja aika hyvin suunnitelman mukaisesti tulikin tehtyä. Tässä vielä, miten treeni sujui:

Ihan alkuun tehtiin virittelyksi vähän ympyrätyöskentelyä (ravissa) molempiin suuntiin sekä PB&J vetolelulla. Tämän jälkeen mentiin suoraan ensimmäiseen harjoitukseen.

1. Putki: Suora putki, lentävällä lähdöllä (irroitus pannasta aika lähellä, ehkä 1-1,5 metrin päässä esteestä), palkkana lentävä nami, itse kävelin perässä. Tehtiin seuraavista lähetyskulmista: klo 6 (mol. puolilta), 7 (koira oik.), 5 (vas.), 8 (oik.) ja 4 (vas.). Ihan hyvin irtosi putkeen, vaikkei vielä kovin vauhdikkaasti.

2. Pituus: Ensin yksi palikka, molemmin puolin 2x, palkkaus heitetty nami. Sitten sama kahdella palikalla. Tämän harjoituksen alkaessa Viima veti hieman kierroksia ja alkoi haukkua. Kolmannen treenin aikana Viima sattui kerran hakeutumaan pituusesteelle, jossa kolme palikkaa, joten voidaan jatkossa lisätä noita palikoita ja ottaa mukaan myös eri lähestymiskulmat.

3. Kolmen hypyn kaartuva suora: Hyppyjen korkeudet 15-20-30 cm. Mentiin ensin 2x koira vasemmalla puolella, sitten 2x koira oikealla puolella ja vielä uudestaan 2x koira vasemmalla puolella. Tehtiin lentävällä lähdöllä ja Viima haki varsin hyvin esteet. Sivuttaisetäisyyttä oli metrin verran. Palkkana lentävä nami.

Treenit sujuivat ihan mukavasti. Häiriöitä oli nyt jonkin verran: ei olla oltu Sporttikoirahallissa isolla puolella, samaan aikaan oli paikalla muita tällä puolella ja toiselta puolelta kuului myös ääniä (mm. piipparileluääniä). Haukkukohtauksia tuli ekan ja toisen harjoituksen aikana, mutta kun koiralle antoi tehtävän (käsikosketus), niin keskittyi olemaan hiljaa ja suoriutumaan seuraavasta tehtävästä.

Seuraavaksi tarvitsee tehdä tarkempaa koulutussuunnitelmaa etenemisestä, ettei turhaan jäädä hinkkaamaan helpompia juttuja.