Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

17.2.2018 Discon 4kk-katsaus

Disco 4kk (17.2.2018)

Discon strategiset mitat nyt 4kk iäassä ovat n. 45 cm ja 12 kg. Jalkoja on siis tullut, ja sitä myötä ulottuvuutta ja vauhtia! 

Tässä vielä muistinvirkistämiseksi linkki Discon 3kk-katsaukseen (ja vertailun vuoksi Keron 4kk-katsaukseen).

Normielämä

 • Sisäsiisteys: Ihan 100% sisäsiisti Disco ei valitettavasti ole. Se pystyy kyllä olemaan yöt ihan ok, samoin päivälläkin, mutta sitten välillä sille tulee tarve päästä ulos useasti tunnin sisään ja tällöin se saattaa aloittaa pissansa oven edessä pyyhkeen päälle, jos sen edesottamuksiaan ei todesta meinaa ottaa.
 • Ovista kulkemiset: Odottaa oikein kiltisti vapautusta. Nyt kun Disco pystyy hyppäämään myös autohäkistä itse pois, niin samanlaista vapautusta odottaa siihenkin.
 • Autossa matkaaminen: Sujuu edelleen hyvin. Varsin tottunut matkaaja ja nyt ollut useasti yksin matkalla mukana.
 • Yksinoleminen: Lähinnä autossa tarvittaessa, kotona Kero on ollut seurana.
 • Käsittely: Luvattoman vähän harjoiteltu. Eläinlääkärissä rokotuksissa Disco tosin oli varsin vaivattomasti, vaikkei mitään erityisesti ollakaan harjoiteltu. Sylissä on edelleen päivittäin, samoin normipyyhkimiset sujuvat. Kynnenleikkaamista tehdään noin kerran viikossa tai kahdessa ja sujuu ok, nyt ollaan siinä vaiheessa, että makaa itse lattialla ja antaa omaehtoisesti leikata kynnet (aiemmin oli sylissä herkuttelemassa jotain superhyvää). 
 • Panta/valjaat: Käytössä (laina)valjaat, joita Disco on vähän modannut. Pitäisi jossain vaiheessa hankkia ihan omat, kunhan vähän tuosta vielä kasvaa. Samoin ostoslistalla olisi Discolle oma hieno panta, nyt on käytetty treeneissä Keron jotain vanhaa pehmopantaa (mikä on hieman iso).
 • Luoksetulo: Päivittäin ohjelmistossa jokaisella lenkillä useampi kerta. Harjoitellaan sekä hihnassa että vapaana ja toimii varsin kivasti sanasta (Disco) että pillistä. Isoja häiriöitä ei ole tullut oikein eteen, joitain koiria on nähnyt ja tullut silloinkin hyvin luokse.
 • Lähellä kulkeminen ja kontakti: Edelleen treenissä. En aina jaksa tähän panostaa ja vetää osan matkasta, mutta pyydettäessä tulee kyllä lähelle kulkemaan (mutta pitää palkata vielä useasti). 
 • Yleinen rauhoittuminen: Edelleen treenissä. Harjoitellaan treenipaikoilla peitolla olemista ja siinä pysymistä rauhallisena. Kotona treenaamisen ja ruokailun (ja usein myös ulosmenon) yhteydessä odotellaan pyyhkeellä maaten rauhallisesti. Itsenäisesti ei Disco kyllä vielä oikein rauhoitu ellei se ole todella todella väsynyt.
 • Ihmistuttavuudet: Uusia ihmisiä tavattu harvakseltaan, ja lähinnä lemmikkieläinliikkeissä. Vaikuttaisi vähän siltä tällä hetkellä, että etenkin miehet ovat sellaisia, jotka ovat vähän pelottavia eikä heitä niin avosylin olla menossa moikkailemaan.
 • Koiratuttavuudet: Kuukauden aikana leikitty pariin otteeseen aikuisten kultsu-Maijan, lk-collie-Pipsan ja flätti-Lystin kanssa. Lisäksi nuoren lapinkoira-Voiman kanssa kerran treenien päätteeksi leikitty. Ja lisäksi tietty Keron kanssa nukkuu lähekkäin ja leikkii päivittäin. Pentutreffeillä ei olla käyty.
 • Ympäristöseikkailut: Lähikirjastossa on vierailtu pariin otteeseen. Samoin tehtiin junareissu parin aseman välillä. Vielä puuttuvat mm. bussi- ja metroseikkailut tai jossain isommassa ostoskeskuksessa käynnit.
 • Kiinnostus liikkuvia juttuja kohtaan: Tämä ei lappalaisten kanssa ollut mikään erityinen juttu, mutta Discon kanssa on pitänyt vahvistaa sitä, että kannattaa tulla mieluummin minun luokse kuin lähteä vaikkapa auton perään, tai ihmisten tai minkä vain liikkuvan suuntaan. Treenataan, treenataan…
Vauhtia piisaa (11.2.2018)

Pohjataidot harrastuksia ajatellen

 • Palkkautuminen: Mikä vain nami kelpaa, ei tarvitse sen suhteen kikkailla. Naturis (eri maut) on käytössä muualla treenatessa tai lisäksi jotain muuta kuivattua kamaa, kotona käytössä tällä hetkellä Dog’s Health pehmeä, mureneva nappula (vähän kuin Natural Menu). Leikkipalkkaa käytän aina välillä, mutta pääasiassa namit käytössä.
 • Rauhassa odottaminen: Omalla peitolla tai pyyhkeellä odottaminen sujuu siten, että olen siinä vieressä ja palkkailen satunnaisesti. Tai sitten Disco syö kongista kamaa, jos minun pitää säätää esimerkiksi agilityhallissa. Kotona parikoiratreenissä malttaa odottaa omaa vuoroaan Keron tehdessä treeniään kohtuullisen hyvin. Iisit tehtävät sujuvat hyvin pyyhkeellä maaten, mutta joku kiinnostavampi(?) saattaa saada Discon tulemaan treeniin mukaan ilman lupaa.
 • Kohdetyöskentely: Käsikosketus tai kosketuskeppiin tökkääminen sujuvat oikein hyvin, myös kun liikuttelen kohdetta. Otettu harjoitteluun mukaan myös alusta, mihin olisi tarkoitus pistää etutassut tai mennä makuulle.
 • Luopuminen: Jätä-vihjettä vahvistettu aika paljon etenkin pentukurssin treeneissä (namista luopuminen, mutta myös lelujen kanssa on otettu vihjettä myös mukaan).
 • Leikkiminen: Kotona Disco tarjoaa lelua takaisin leikittäväksi, myös hyppää vasten lelun kanssa (tätä toivon). Muualla treenatessa tulee lelun kanssa lähelle, mutta ei välttämättä tyrkytä sitä minulle. Pienemmässä tilassa (esim. oma taukopaikka) tulee lelun kanssa syliin. Eli tässä on vielä paljon harjoiteltavaa, jotta saan tämän sille tasolle, mille haluan. Leikki-into on kyllä hyvä! Samoin pitää lelusta hienosti irroitusvihjeeseen saakka. Ja pystyy leikkimään missä vain häiriöistä huolimatta.
 • Esineen pito: Sheippailtu harvakseltaan, että ottaa esineen suuhunsa (pidän itse esineestä kiinni). Pohjustusta noutoliikkeelle ja rullailmaisulle.
Hyppytekniikka hallussa? (11.2.2018)

Agilityyn liittyvät

 • Hallivierailut: Sporttiksella 1-2 kertaa viikkoon, ja kävimme kerran agilitykisoissa Racinel Areenalla piipahtamassa. Sitten tietty Virikkeen ja Vision tilat. Muualla ei olla käyty.
 • Vapautusvihjeet: Agilityyn liittyvä ”free” toimii kivasti lelulle vapautuksessa (odotan vielä tässä vaiheessa katsekontaktia), mutta ei olla tehty oikeastaan  vielä muita häiriöitä kuin pientä lelun heiluttelua. 
 • Hakeutuminen vahvistealueelle (RZ): Disco hanskaa varsin kivasti vasemmalle puolelle hakeutumisen, joten ollaan siirrytty hallitumpaan ympyrätyöskentelyyn. Disco kulkee kivasti ulkokehällä molemmin puolin, sisäkehällä kulkee hyvin vasemmalle puolella, oikealla voi olla vähän haastavampaa etenkin pienempää ympyrää tehtäessä. Suunnan vaihdokset ok (valssi), serpentiinikäden treenaus vielä vaiheessa (ulkokehältä sisäkehälle).
 • Tasapainoilut: Nämä ovat lemppareita eli tasapainotyynyllä, Fitbonella ja Peanutilla keikkumiset. Olen nyt ottanut mukaan hallitumpaa meininkiä eli asennossa pysymistä tai asennonvaihteluita (esim. istu-seiso).
 • Peruuttaminen: Vielä vaiheessa, mutta kivasti sheipatessa on alkanut tätä tarjota.
 • Lelusta irrottaminen: Toimii superhyvin! Irroittaa hyvin lelusta ja lähtee tekemään seuraavaa toimintaa (esim. ryntää putkelle tai alkaa tarjota istumista).
 • Ladder work: Tehty vain kerran tässä kuukauden aikana. 
 • Erilaiset siirrot: Pantasiirto namilla höystettynä ollut työstössä. Nykyään pystyy luopumaan leluhäiriöistä (eli kääntyy poispäin niistä). Namimagneettia ei olla tehty edelleenkään. Lelusiirto takaisin taukopaikalle on yleensä käytössä.
 • Esteosaaminen – putki: Discon 4kk-kynnyksellä kokeiltiin putkea, ja siitähän muodostui heti varsin mieluisa juttu. Suoraa putkea tehty lentävällä lähdöllä. Ei vielä mukana eri kulmia tai suurempaa etäisyyttä.
 • Tötterön kiertäminen: Temppumielessä aloitettu tämän sheippaaminen. 
Leikkiä (10.2.2018)

Vihjesanalista

Näihin vihjeisiin, sanoihin tai ääniin Disco reagoi:

 • Ehdolliset vahvisteet: naksutin, zip (nami), vau (lelu)
 • Luoksetulot: Disco, pojat (yhteinen molemmille), kaksi lyhyttä pillivihellystä
 • Vapautukset: Vapaa (ovista yms), free (lelulle), search (namietsintä)
 • Sisälle (pihalta juoksee takaisin sisälle)
 • Out (lelusta irroitus käteen)
 • Jätä (luopuminen namista -> kontakti, harjoitellaan vielä)
 • Matto (paluu alustalle makaamaan, harjoitellaan vielä)
 • Sit

Opetuksessa vihjeet: sivu (vasemmalle puolelle RZ-alueelle hakeutuminen), up (seisoman nouseminen), hop up (tasapainotyynylle nouseminen, kaikki jalat), ylös (pään kurotus ylöspäin, etutassut käsivartta vasten), alas (pään kurotus alaspäin, etutassut käsivartta vasten), putkii (estevihje).

Disco (17.2.2018)

Seuraavan kuukauden tavoitteita

Jatketaan perusjuttujen parissa ja käydään Sporttiksella omalla vuorolla treenaamassa agilityyn liittyviä perusjuttuja (rauhoittumista, leikkimisen vahvistamista, ympyrätyöskentelyä jne). Discon bujoon pitää myös kirjailla lisää suunnitelmia, sillä nyt voisi olla hyvä hetki aloittaa handling360-koulutuspolun kulkeminen :)

Lisäksi jatkamme Virikkeen pentukurssilla. Kuukauden aikana olisi hyvä saada vihjeistettyä enemmän käyttäytymisiä, mm. molemmille puolille hakeutumiset, istumiseen kestoa, maahanmenolle vihje, esineen pitämisen vahvistamista ja ehkäpä jos intoa/aikaa riittää, niin voisi rullailmaisun palasetkin opettaa Discolle. Hyvä olisi myös pitää periaatteena se, että joka viikko sheipataan Discolle jotain uutta asiaa ja myös ympäristötreenienkin osalta olisi hyvä käydä uusissa paikoissa viikoittain.

Käsittely- ja hoitotoimenpiteisiin pitää myös kiinnittää huomiota, koska se helpottaisi myöhemmin vierailuja esimerkiksi fyssarilla/hierojalla ja eläinlääkärissä.

Iloa elämään

Ja vielä

Tässä vielä linkki Discon pentutreenivideoihin (alkaen vanhimmasta uusimpaan):