Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

1.6.2008 Kuukausitreenit

Olimme UPK:n kuukausitreeneissä Nurmijärvellä. Siellä keskustelimme lähinnä tulevista treeneistä sekä katsoimme, missä vaiheessa uudet koirakot ovat treenaamisessa. Lisäksi suorittelimme hallittavuustestejä.

Testi koostuu viidestä osasta:

  1. Seuraaminen
  2. Luoksetulo
  3. Koiran jättö ja ohjaaja käy kättelemässä testaajan
  4. Koiran pysäytetään/kutsutaan, kun se on menossa ihmisryhmää kohti ja
  5. Kiinnitettynä odottaminen hiljaa, kun toinen koira suorittaa testiä.

Myryllä testi meni ihan ok, vaikka se tuossa kiinniolemissa saikin sätkyt (vröyyyyy, vöh vöh muutaman kerran), kun huomasi toisen koiran tulevan paikalle tekemään juttuja. Rauhoittui kuitenkin sitten olemaan hiljaa. Kyllä noita hallittavuusjuttuja on ihan hyödyllistä treenata. Seuraaminen ei tuossa testissä ole tarkkaa, mutta itse haluaisin saada tottisseuraamisen kuntoon. Tällä hetkellä Myry ei skarppaa kovin pitkää aikaa eli treeniä treeniä… Samoin pysäytys/luoksetulossa pitäisi harjoitella tuo pysäytys, sillä sitä en ole koskaan oikeastaan opettanut tai ehkä se onnistuisi vaikkapa juuri maahanmenollakin. Ihan hyvä olisi harjoitella eteenmeno, jolla koiran tosiaan saisi irtoamaan eteenpäin ja sitten harjoitella myös se maahanmeno siihen. Luoksetulossahan ei mitään ongelmaa ole.

Viiman kanssa kokeiltiin myös ja olinkin ihan tyytyväinen, miten mukavasti Viima oli kontaktissa, vaikkei ennen testiä tehtykään mitään normikontaktiharjoituksia tms vaan mentiin suorilta käsin ryhmän eteen. Äänekäshän tuo Viima kyllä oli heti alusta alkaen, mutta malttoi seurailla iloisesti vierellä, kättelyt sujuivat myös, samoin luoksetulo ja ihmisryhmän luota luoksetulo, tosin Viima kyllä ehti mennä ihan perille asti, mutta tuli kuitenkin kutsusta. Viimallekin voisi myös opettaa tuon pysäytyksen. Kytkettynä hiljaa oleminen ei onnistunut vaan Viima aloitti möykkäämisen varsin heti :P Sitäkin siis pitäisi harjoitella, tosin tuon kitkeminen pois voi olla hankalaa, kun on 7v tuota harrastettu enkä ole vieläkään saanut olemaan hiljaa… :D

Otettiin vielä pienet rakennusetsintätreenit pojille. Ensin Myry sai etsiä. Maalihenkilö oli ulkovajassa piilossa, ovi oli hieman auki ja siinä ovensuussa oli n. 40cm levy edessä. Myry sai aika heti hajun ja eipä se aikaillut hypätä vajaan sisään ja otti rullankin vasta maalihenkilön luona. Ilmaisu ok.

Viimalle oli maalihenkilö piilossa pihalla olevan mökin kellarissa. Tämä harjoitus oli hieman häiriöllisempi, koska pihalla oli liikkunut juoksuinen narttu ja Viima oli tietenkin hajumaailmassa. Malttoi kuitenkin jatkaa hommia, kun sai hajun. Kävi kellarissa sisällä kääntymässä, mutta ei huomannut maalihenkilöä. Meni sitten tarkistamaan myös mökin sisältä, sitten palattiin takaisin kellariin ja Viima meni taas ohi, haukahti kunnes huomasi, että maalihenkilö onkin ihan heti siinä oven vieressä nurkassa. Hajut vain olivat liikkuneet taas mielenkiintoisesti.