Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

15.7.2018 Discolla ikää jo 9 kuukautta!

Kuukausi tuli ja meni. Puolet siitä ajasta Discon kanssa oltiin lomalla eli käytännössä ei tehty oikein mitään. Oikeastaan tämä Discon yhdeksäs kuukausi voisi hyvinkin olla ihan vain lomailu/lepäily/olemiskuukausi. 

Discon strategiset mitat ovat varmaan pysyneet about samoissa (eli en ole edes mitannut koiraa), mutta päivitän tänne tuoreimmat arvot,  jahka poika pääsee vaa’alle ja mittanauhan äärelle. Korkeus mitattu 51 cm.

Muistinvirkistykseksi edellisiä katsauksia voi lukaista: 8kk7kk6kk, 5kk, 4kk ja 3kk.

10.7.2018 Pientä poseerausyritystä

Normielämä

Normielämässä ei mitään ihmeellistä uutta. Samat vanhat ei-niin-täydelliset käyttäytymiset kulkevat mukana eli lenkeillä on kova hinku eteenpäin, ihmisiä vasten hypitään ja pusitaan, jos ei ehdi ennakoida ja jonkin verran ollaan epäluuloisia joitain ihmisiä kohtaan. Tämä on ollut kyllä olemassa lähes koko ajan eli ei mikään uusi juttu siis. Joko Disco on hyvin innoissaan ihmisistä ja menee luokse tai sitten sitä epäilyttää kovasti ja haukku tulee, jolloin kuitenkin koira on menossa lähemmäksi rähjäämään. Ulkoillessa Disco bongaa nopsaan muut ulkoilevat koirat ja jos en ehdi varautua, se alkaa vaania niitä. Jos olen tilanteen tasalla, niin hommasta selvitään ihan kunnialla namien voimalla. Muussa tapauksessa riippuu paljon vastaantulevasta koirasta, mikä on Discon reaktio. Tämmöisiä pieniä teinikoiran kanssa elämisen haasteita siis, mutta niitä työstetään (ainakin mielessä) ja pyritään seuraavilla kerroilla olemaan fiksumpi :)

Mutta noin muuten normielämä sujuu ihan kivasti. Disco on kuuliainen ja reagoi hyvin sanoihin ja liikkeeseen. Ja asioita, joista Disco on hyvinkin kiinnostunut, olen pyrkinyt hyödyntämään, jotta Disco olisi entistä kuuliaisempi. Yksi esimerkki on vesi. Veteen läträämään saa mennä vain luvan kanssa ja fiksuna poikana Disco keksi nopeasti, että kun tekee hieman temppuja, niin pääsee sinne veteen. Tarkoitus olisi hyödyntää tätä myös luoksetulon opettamisessa. Palkkioksi luoksetulosta pääsee takaisin veteen.

10.7.2018 Paistattelua

Agility

Edelleen tehdään niitä perusjuttuja, mutta toisaalta nyt meillä on tämän heinäkuun ajan oikeasti hallitaukoa agilitystä, joten ei ole edes kiusausta tehdäkään mitään. Perusjuttuihin sisältyvät kehonhallintaan liittyvät jutut, vahvistealueella tuleminen ja siinä pysyminen sekä sitten on tehty myös hyppytekniikan alkeisjuttuja. Set point -harjoitus alkaa sujua ja viimeisimpänä ponnarin tilalla on ollut jo rima. Lisäksi on kokeiltu perussarjaa uudestaan (menee rytmi vielä sekaisin) sekä set point -harjoitusta taipumisvariaatiolla. 

Ja täytyy tässä vielä mainita, että edellisessä katsauspostauksessa tavoitteeksi laittamani reverse retrieve on ollut treenauksessa ja se on Discosta älyttömän kiva juttu! Aika nopsaan Disco sen hoksasi! Ei olla kyllä tehty vielä kovin vaikeita variaatioita, mutta alku näyttää hyvältä. Jopa niin hyvältä, että ihan kuin tämä peli olisi jopa parantanut lelun tuomista minulle ja sitä myöten yhteistä leikkimistä! Tästä olen hyvin iloinen, kun tämänkin homman eteen (lelu tulee takaisin minulle) on tehty hommia.

15.7.2018 Lelua tuomassa

Toko

Ei uutta tokoilun osalta :D Ei olla tehty niin mitään tokoon liittyvää.

Nose Work

Nose workin treenaus ollut myös tässä vähän tauolla eli ei olla tehty.

Paimennus

Eipä tätäkään muuta kuin ne pari kesäkuun kertaa. Täytyy myöntää, etten ole edes itse edes jaksanut ajatellakaan koko paimennushommaa. Ehkä tähän vähän liittyen on tietty harjoiteltu perusjuttuja noin normielämässä, kuten maahanmenoja kun lähestytään jotain tosi mielenkiintoista (järvi/lampi/vesi, keppi, lelu tms) ja sitten myös harjoiteltu vähän oikea/vasen-vihjeitä. Mutta noista on hyötyä kyllä muissakin yhteyksissä.

Esineet

Edellisen kuukauden katsauksessa mietiskelin, josko Discolle tekisi jotain esineisiin liittyvää harjoitusta. Niinpä työlistalle tulikin pienten esineiden ilmaisu. Ja sitä me olemme tässä jonkun kerran harjoitelleet. Pienen esineen kohdalla Disco tökkää esinettä ja jää siihen nököttämään, kunnes palkkaan. On tehty näitä nyt erilaisilla pienillä esineillä (materiaaleina metalli, muovi, kangas jne) ja vähän myös kokeiltu löytyisivätkö esineet sisältä mattojen päältä. Onnistuu :) Tarkoitus olisi jatkaa tätä eteenpäin jossain vaiheessa niin, että esineet voisi viedä ulos jäljelle. 

15.7.2018 Välillä voi vain olla :-)

Vihjesanalista

Näihin vihjeisiin, sanoihin tai ääniin Disco reagoi:

 • Ehdolliset vahvisteet: naksutin, zip (nami kädestä), vau (lelu kädestä), okei (lelu maassa)
 • Luoksetulot: Disco,  kaksi lyhyttä pillivihellystä
 • Vapautukset: Vapaa (ovista yms), free (lelulle), uimaan (veteen)
 • Out (lelusta irroitus käteen)
 • Jätä (luopuminen  -> tulee luokse)
 • Matto (paluu alustalle makaamaan)
 • Häkki (menee häkkiin)
 • Sit
 • Down
 • Up (seisomaan nouseminen)
 • Stå (seisomaan jääminen liikkeestä)
 • RZ-alueelle hakeutuminen: Sivu (vasen puoli), close (oikea puoli), tulee myös vihjeistä Disco ja free
 • Hop up: tasapainotyynylle nouseminen (kaikki jalat)
 • Ylös: pään kurotus ylöspäin, etutassut käsivartta vasten
 • Alas: pään kurotus alaspäin, etutassut käsivartta vasten
 • Putkii (estevihje)
 • Back (peruuttaminen)
 • Rulla (ottaa kaulassaan roikkuvan rullan suuhunsa)
 • Fetch (ottaa suuhunsa esineen ja tarjoaa sitä minulle käteen)
 • Anna (tuo jonkun esineen, kuten tyhjän ruokakupin, minulle käteen)
 • Väli (tulee jalkojen väliin takakautta)
 • Haju (nose workin etsintävihje)
 • Etsi (esineiden etsintävihje)

Seuraavan kuukauden tavoitteita

Jatketaan vielä lomailua, joten sen suurempia tavoitteita ei nyt laiteta. Liityin muuten Susan Garrettin Recallersiin, jotta saisin uutta puhtia perusjuttujen treenaamiseen. Hommassa on paljon tuttuja juttuja (olen ollut Recallersissa aiemminkin, ja Handling360:ssa ja Agility Nationissa on myös paljon samantapaista), mutta näemmä sitä tarvitsee aina välillä jotain buustia, jotta saa aikaiseksi tehdä asioita. Tavoitteena onkin siis käydä tuota Recallersia läpi päivä päivältä peli kerrallaan. Uskon, että siitä on hyvinkin paljon hyötyä, mikä tulee näkymään, kun syksymmällä jatkamme sitten ”oikeiden” harrastusten parissa. 

Jos vain aikaa ja mahdollisuutta on, niin hyppytekniikkaa olisi hyvä viedä eteenpäin. Samoin jotain nenätyöskentelyyn liittyvää, oli se sitten niitä esineitä tai sitten nose workkia.

15.7.2018 Vauhtia!