Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

15.6.2015 Kokeenomainen treeni

Tänään meillä oli Keron kanssa hiukan erilaiset treenit, sillä osallistuttiin meidän ekoihin kokeenomaisiin treeneihin. Koevalmiitahan me ei olla edes lähellekään, mutta kaipaan itse tämmöistä treeniä ja toisaalta onhan se koirallekin hyvää harjoitusta tehdä muutakin kuin lyhyitä, vauhdikkaita ilmaisuja tai etsiä vain yhtä tyyppiä metsästä.

Alkuun otimme yhteisen luoksepäästävyyden, missä kaikki treeniin osallistuvaa kolme koiraa olivat rivissä. Kerokin oli ihan nätisti, vaikka siinä olikin hemaisevia tyttöjä lähellä. No, syöttelin jauhelihaa siinä aika runsaasti, mikä varmasti selittää aika hyvän kontaktin meikäläiseen, heh. Jokainen koirakko vuorollaan kävi kättelemässä ”testaajaa”. Siirtymä sujui oikein kivasti, samoin kättely ja myös koiran tervehtiminen (hyödynsin käsikosketusta, pitää tehdä useammin, muistina itselle!).

Sitten Kero hetkeksi autoon, vermeet valmiiksi ja odottelemaan omaa vuoroa, joka oli ensimmäisenä.

Alueelle oli pieni siirtymä polkua pitkin. Polulla tehtiin hallittu siirtyminen. Halusin ottaa tämänkin varman päälle eli jätin Kerolle liinan perään ja palkkailin lähellä olemisesta. Meni aika kivasti, eikä Kerolla tuntunut pahemmin olevan tarvetta edistää tai jumittaa matkalla. Hienoa :)

Siitä sitten paikallaoloon. Paikallamakuu on Kerolle varma liike, mutta eipä siltikään oltu aiemmin vastaavaa treeneissä tehty eli etsintäkamat päällä ja kolme minsaa. Kero kyllä piippaili (mistä en tykkää!), mutta loppua kohti rauhoittui olemaan hiljaa. Kolmen minsan jälkeen pääsin sitten palkkaamaan koiraa rauhallisena olemisesta :)

Etsintäsuunnitelmana oli kiertää aluetta kaakkoisrajaa pitkin eteläkulmaan, jatkaa sieltä edelleen rajaa kohti pohjoista, ja sen jälkeen kulkea alueen lävistävää ojaa pitkin. Koska arvioin tuulen puhaltavan pohjois-länsisuunnasta, arvioin, että tällä tavalla alue pitäisi tulla tarkastettua.

Alku sujui ripeästi, sillä eka löytyi varsin nopeasti avokallion päältä reppujakkaralla istuskelemassa. Itse asiassa hokasin maalihenkilön itse ensin, mutta onneksi Kero kuitenkin sai tyypistä hajun ja ilmaisu oli ok. Kero merkkasi hajua muutenkin aika paljon tällä alueella, mutta paikannus tapahtui kuitenkin vasta aika läheltä. Eka löytö 1,5min.

Tokalle saatiin mennä hetki, ja tuli kokeiltua myös pilliluoksetuloa, kun Kero jäi puuhastelemaan jotain alueen ulkopuolelle. Luoksetulo ok. Aika piakkoin Kero sitten alkoi liikkua taas hyvin, ja irtosi jonkin verran. Seuraava näköhavainto koirasta sitten olikin se, kun se tuntui pyörivän jollain alueella kovasti, mutta tässä vaiheessa Kerolla olikin jo rulla suussa ja oli tulossa löydöstään ilmoittamaan. Maalihenkilö löytyi osittain pressuun kääriytyneenä kaatuneiden puiden ja risujen seasta. Toka löytö 5min aloituksesta.

Kolmatta saatiinkin sitten etsiä vähän enemmän. Kuten kulkemastani reitistä näkyy, tehtiin tuollainen sydämenmuotoinen koukero. Kero tuntui liikkuvan ihan kivasti, joten oli vähän pakko mennä perässä. Kerran kuului haukahduskin, mikä yleensä on tarkoittanut sitä, että Kero on piilolla, mutta nyt ei ollut, vaan Kero jatkoi työstämistään. Kun lopulta päästiin takaisin pläniin ja kulmaan, jatkettiin ojaa pitkin. Kero ehti käydä tarkistamasssa vielä vanhan piilonkin ennen kuin hetki ojaa kuljettuamme Kero sai selvästi hajun ja irtosi. Lähdettiin perään, ja niin vain koira palasikin pian rulla suussa. Maalihenkilö löytyi kuusen alta makoilemasta 14,5min aloituksesta.

Treeni sujui lopulta varsin kivasti, vaikkakin tokan ja kolmannen välillä oli hieman turhan paljon aikaa. Periaatteessa kolmannesta olisi voinut saada hajun jo aiemmin, tai ehkä Kerolla olikin, mutta ehkä vielä tarvitaan semmoista itseluottamusta irrota ja työstää. Alue oli myös tallattu ja hajustettu hyvin, mikä saattoi myös vaikuttaa (tai sitten ei). Yhtä kaikki, olin tyytyväinen. Kaikki ilmaisut olivat hyviä ja varmoja, ja kahdelle vikalle muistin pitää liinasta kiinni loppuun saakka. Hyvä treeni kokonaisuudessaan, ja tästä on hyvä jatkaa harjoittelua :) Kiitos järkkärille ja piiloutujille!

15.6.2015 Treenialue + reitti piiloineen
15.6.2015 Treenialue + reitti piiloineen

Treenin jälkeen olikin sitten hyvää aikaa ulkoiluttaa koiria sekä tehdä Keron kanssa hieman flatworkkia ja leikkimistä isolla tasaisella alueella :)