Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

15.-16.9.2012 UPK:n leirillä

Syksyn leiri pidettiin Inkoossa Västankvarnissa. Lauantaina ohjelmassa oli metsätreeniä, tottelevaisuutta, hajurataa sekä leikinomaista kisailua.

Sunnuntaina jatkettiin kokeenomaisen treenailun merkeissä metsän puolella. Molempina päivinä sää suosi, vaikka etenkin lauantaille olikin ennustettu sadetta koko päiväksi.

Tässä jotain lyhyesti meidän etsimisistä.
Lauantaina Viimalle oli kolme piiloa tallatulla alueella ideana siten, että ensimmäinen olisi puolivälissä, toinen takarajalla keskellä ja kolmas taas lähempänä. Piilot koiran mentäviä, mutta kivelle sai mennä.

Treenikierto osui ihan ok, mutta ensimmäinen oli kuusen alla jo muutaman metrin päässä aloituksesta. Eipä siinä mitään, sinne Viima samantien kaarsi, kun päästin lopulta menemään. Seuraavat napattiin myös hyvin, joten saatiin koiralle iloinen treeni, vaikka ei ihan speksin mukaan mennytkään.

Myrylle oli neljä piiloa, joista eka isolla kivellä, jonne koiralla ei pääsyä. Toinen oli jossain? Kolmas oli kaksi henkilöä kivellä (ilmaisu huonompi, tiputti rullan ennen ja minä hölmö päästin näytölle) ja neljättä työstettiin vähän enemmän. Tämä oli aika hauska, koska mm oli naamioverkon alla ja päästiin metrin parin päähän, kunnes koiran ilmaistessa huomattiin. Ainakin koiran reaktion näki hyvin.

Tässä pari videota Myryn etsimisestä (kaksi vikaa piiloa). Ensimmäisessä on näkymää maalihenkilön näkökulmasta, ja toisessa sitten seurataan perässä ja huomataan koiran ja ohjaajan reaktio löydöstä ;) Videot © Móses Halldorsson

httpv://www.youtube.com/watch?v=v8Ny1WsIBeA

httpv://www.youtube.com/watch?v=OakGEvA2CgA

Sunnuntain treeneissä tallailtiin peruskoekokoinen alue, ja hyödynsin tätä sitten poikien treeneissä, vaikkei kokeenomaista niille tehtykään.

Viimalle oli kolme tyyppiä, ja etsintäsuunnitelma oli sellainen, että eka napattiin rajalta 3min kuluttua, ja seuraava sitten ihan toiselta puolelta kivikosta. Tämän paikantamiseen meni Viimalta aikaa, mutta saipahan tehdä töitä. Löytö 15min. Tästä jatkettiin, ja hetken päästä Viima haukkui taas, mutta vähän väärässä kohdassa (kallion päällä, tuijotti puuta, mm oli parin metrin päässä seisomassa). 17min. Aluetta jäi vähän käymättä. Hyvä, vähän pidempi treeni Viimalle ja itselle hyvää suunnistustreeniä myös.

Viiman treeni

Myrylle oli neljä piilossa, ja tarkoituksena oli kiertää aluetta eri suunnitelman mukaan kuin Viiman kanssa. Heti alussa Myry irtosi täysillä alueen keskelle, ja tuli rullan kanssa takaisin. Minuutti. Sen jälkeen palattiin takaisin suunnitelman mukaisesti, ja käytiin sitten nappaamassa heti perään toinenkin maalihenkilö (vauvan kanssa), kolme minuuttia. Sitten jatkettiin rajaa pitkin, kunnes löydettiin kolmas maalihenkilö, kuusi minuuttia. Tämän jälkeen saatiinkin sitten tehdä duunia, tehtiin suunniteltu poikkaisu ja päädyttiin kulmaan, missä Myry selvästi reagoi. Huomasin itse kallionkupeessa pressun alle kääriytyneen maalihenkilön. Tämä oli todella haastava, sillä Myry ei oikein osannut paikallistaa tätä hajua, ja ehti käydä jo vähän väärässä suunnassakin tarkistamassa. Hyvin Myry kuitenkin jaksoi työstää, ja lopulta se palkittiin. Ilmaisun sai kyllä tehdä kaksi kertaa, koska ehti tiputtaa rullan ennen vihjettä. 17 min.

Olipa hyvä, että oli neljä tyyppiä piilossa, koska muuten treeni olisi ollut liian helppo eikä oltaisi saatu tämmöistä alueen läpikäymistä. Itsellekin teki hyvää suunnistaa, ja kokeilla myös toisenlaista etsintäsuunnitelmaa.

Myryn treeni