Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

Disco agituuraamassa

Disco on päässyt nyt kolmena kertana peräkkäin tuuraamaan Keroa tiistain ratatreeneihin. Ensimmäisellä kerralla Kerolla oli juuri takana viikonlopun agilitykisat, missä Kero suoriutui normaalia huonommin ja meillä oli varattuna fyssarikäynti. Toisella kerralla Kero taukoili, koska se kävi edellisenä päivänä tyhjennyttämässä täydet anaalirauhasensa ja eläinlääkäri suositteli parin viikon kevyempää rupeamaa treeneistä. Niinpä tällä varjolla Kero sai levätä myös tuon kolmannen kerran. Tuurailu Discon kanssa teki meille varmasti hyvää, sillä saimme edistettyä kivasti kuukauden tavoitteitamme.

26.2.2019 treenit

Treenien tavoitteeksi olin merkannut suorien linjojen vahvistamista. Sen pohjalta olin ratapiirroksesta katsonut sopia pätkiä, joita voisimme tehdä. Suunnitelma olikin varsin toimiva (sopivat pilkkomiset ja sitten yhdistelyt vähän pidemmiksi pätkiksi), ja saatiin harjoiteltua haluamiani linjoja. Vähän Discolla oli taipumista lähteä liikkeeseen ja jättää joku hyppy välistä, mutta sitä saimme työstettyä treenin edetessä. Siinä mielessä pilkkominen osiin on oikein hyvä keino.

Treenipläniä 26.2.2019 treeneihin
26.2.2019 treenit, pidempi versio (3 min)
26.2.2019 treeneistä lyhyempi versio (1 min)

5.3.2019 treenit

Treenin teema osaltamme jatkui eli harjoittelimme linjojen hakemista. Tähän treenirata antoikin hyvän mahdollisuuden, sillä tarjolla oli oikein hyvää juoksemista kenttää ympäri. Aloitettiin pilkkomalla pienempiin pätkiin, lisättiin vähän pätkien pituutta ja lopulta tehtiin koko 12 esteen pätkä. Hienosti meni! Loppuun otin vielä vihje-erottelua (takaakierto vs. putkeen), kun radalla sellainen kohta oli sopivasti tarjolla.

5.3.2019 treenit, pidempi versio (2 min)
5.3.2019 lyhyempi kooste (42 s)

12.3.2019 treenit

Kolmas tuurauskerta putkeen Discolle, ja täytyypä sanoa, että huhhuh! Olin suunnitellut simppelisti siten, että harjoitellaan edelleen sitä linjojen hakemista ja jos siihen saisi jo kaupan päälle sivuttaisetäisyyttä. Ennen omaa vuoroa (tehtiin kahdessa erässä) ehdittiin hyvin sisällä tehdä lämppäsarjaa eli tasapainotyynyllä taka- ja etujalkojen kiertämistä, asennon vaihteluita ja lelun palautuksia käteen. Oman vuoron alkaessa otin kentällä sitten yhden jahtaamisen, niin sai tehdä pienen spurtinkin ja vähän leikkiä.

Suunnitelmani jakautui kolmeen osaan eli ROCK (jotain, mitä koira osaa hyvin eli buustataan sen itseluottamusta), CHALLENGE (jotain, missä harjoitellaan jotain uutta tai vaikeata tms asiaa) ja loppuun vielä ROCK (hyvä lopettaa treeni johonkin kivaan tai helppoon asiaan).

12.3.2019 treenipläni ja -analysointi
12.3.2019 treenipläni ja -analysointi

Suunnitelma oli simppeli ja olinkin heti ällikällä lyöty, sillä Disco suoriutui sille annetuista tehtävistä hyvin iisisti. Pystyin myös muokkaamaan suunnitelmaa, sillä rataprofiili käytännössä oli vähän erilainen kuin paperilla. Esimerkiksi hypyltä 8 oli parempi linja putkeen koiran kääntyessä oikealle ja sitten tuo hyppy 15/20 oli melkein koiran linjalla, kun koira tuli putkesta 9 ulos, jolloin piti olla valveutunut vähän kutsumaan koiraa (loiva käännös putkesta tultaessa).

Pilkkomisesta oli kyllä apua, sillä siinä näki myös, mikä ohjausvalinta olisi toimivin. Lisäksi sain vahvistettua Discon uutta rai-vihjettä (tiukka käännös oikealle) ja olipa kiva nähdä myös, että hyvinhän tuo Disco reagoi vihjeisiin myös kovemmassa vauhdissa. Tästä onkin nyt hyvä jatkaa vähän lepäilemällä (lomaviikko edessä) sekä treenaamalla muutamia vihjeitä (mm. loiva käännösvihje, threadle-vihje putkelle sekä threadle-käsi pitää myös vaihtaa).

12.3.2019 treenit, pitkä versio (3,5 min)
12.3.2019 lyhyempi versio (1,5 min)