Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

12.7.2011 Ilmaisujen vahvistamista

Suunnitelma: Ilmaisutreenit Myrylle, vahvistetaan ilmaisuketjua, etenkin vauhdikasta palautusta. Maalihenkilöt 20-50m päässä, erilaisissa asennoissa ja piiloissa. 5 toistoa.

Toteutus: Alueella juoksenteli suunnistajia, joten se piti huomioida. Eka mm meni metsän puolelle piiloon reilun etäisyyden päähän suoraan (30-40m). Odoteltiin hieman lähetystä, kun suunnistaja meni ohi. Myry lähti hyvin, joutui vähän työstämään, kunnes teki löydön kuusen alta. Koko ilmaisuketju ok.

Toinen mm meni sillä välin vähän lähemmäksi piiloon. Lähetys menikin niin, että pyysin mm:ää näyttäytymään, että näkisin, olenko sopivassa kohdassa lähettämässä. En edelleenkään hokannut mm:ää, joka oli heiluttanut hieman kättään, mutta Myry oli jo into pinkeänä lähdössä. Lähetys ja katsos, Myry sukelsi 5m päässä olevan kuusen alle ja toi vauhdilla rullan. Ilmaisu ok. Vaihdettiin sitten treenipaikkaa, kun ihan siinä lähellä oli rasti.

Kolmas mm meni jonkinlaiseen kuoppaan, mutta vaikka Myry lähti kohtuullisti, irtosi vähän turhankin kauaksi (kutsuin takaisin) ja uudelleenlähetyksessä jäi syömään heinää. Päätin, että helpotetaan, mm pois ja otetaan toinen paikka ja annetaan koiralle mahdollisuus suorittaa vauhdikas ilmaisu.

Mm meni lähellä tietä olevan ison kiven päälle. Myry sai katsella. Piilo olikin aika haastava, sillä Myry yritti kovin löytää lähelle tyyppiä. Lopulta Myry oli kiertänyt kiveä niin, että oli riittävän lähellä tyyppiä ja nappasi rullan. Ilmaisu ok vähän kivikkoisesta reitistä huolimatta. Näytölle Myry hyppäsi kivelle, muttei enää omin avuin uskaltanut pois. Kivi oli varsin hankalassa paikassa ja toisella puolella oli aika syvä pudotus. Hyvin hoidettu siis.

Viimeinen mm otettiin sitten tasaisella joutomaa-alueella. Mm meni kohtuu kauas (50m). Lähetys oli ok, mutta haju ei tullutkaan enää suoraan ja lopulta Myry joutui työstämään enemmän, mm. kiipeili kasoille jne. Sai jalkansa rullan välistä vaihteeksi myös. Lopulta M kuitenkin eteni riittävän kauaksi ja löysi tyypin jonkinlaisesta kuopasta/alarinteestä. Ilmaisu edelleen hyvä ja vauhdikas. Tosin rulla kyllä tipahti ennen luovutusta, mutta Myry ehti korjata silmänräpäyksessä.

Yhteenveto: Lopulta neljä ilmaisua, vikalla vähän idea jo katosi, mutta annoin jatkaa, kun koira oli hajulla ja työsti itse. Jatkossa pitää muistaa, että ilmaisutreeneissä haetaan tekniikkaa, etsiminen ei ole se juttu eli koira saa esim. nähdä, kun mm lähtee piiloon. Harjoitellaan erilaiset hankalat piilot jne ja hiotaan tekniikkaa näissä harjoitteissa.