Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

11.7.2012 Keskiviikon raksailut

Keskiviikkona jatkoimme rakennusetsintätreenien merkeissä. Tällä kerralla teemana meillä oli umpipiilot/tunkeutuminen.

Myrylle otettiin kolme piiloa yksitellen. Ensimmäinen oli tiskiallaskomerossa, jonka haitariovi oli jätetty pienesti raolleen. Tämä oli yllättävän vaikea, ja Myry joutui tekemään tosi paljon tarkentavaa työtä ennen kuin lopulta varmistui piilosta. Sitä ennen Myry ehti jo turhautua hieman (piippailua, rullanottoa suuhun porukan luona).

Toinen oli alueen perällä olevassa kaapissa, jonka ovi oli myös vähän raollaan. Tätäkin Myry sai duunata jonkin verran. Hajut selkeästi menivät vastakkaiselle puolelle, missä ikkunoita. Kun Myry teki löydön, jäi se istumaan ja odotttelemaan ennen kuin muisti hoitaa myös ilmaisun.

Kolmas piilo oli sitten takaisin päin yhden oven takana. Se hoituikin sitten näppärästi.

Piiloilla normipalkkaus purkista, mutta vikalla myös leluleikkiä maalihenkilön kanssa. Vietiin tämä niin pitkälle, että Myry sai riekkua lähes koko matkan ulko-ovelle.

Viimalle oli myös kolme piiloa yksitellen. Ensimmäisen osalta meni aikaa, kun Viima ei saanut paikallistettua hajua (huonekompleksissa keskellä oleva komero, ovi raollaan) ja ehti lähteä tutkimaan vanhat piilot ihan toisaalle. Höh. Kun Viima palasi, se vain haukkui meille.

Kun se siitä sitten tokeni, jatkoi hommia ja lopulta sai tarkennettua hajun, ja tunki komeroon ilmaisemaan.

Toinen oli myös haastava, käytävän varrella olevan huoneen eteiskaapissa ovi vähän raollaan. Viima teki kyllä hyvin hommia, keskittyi ja lopulta löysi oikean paikan.

Kolmas oli alueen lopussa huoneessa, jossa oli pahvilaatikoita. Piilolle joutui hieman tunkeutumaan. Tämäkin ihan ok.

Piiloilla rasiapalkkaus sekä vikalla maalihenkilö sai leikkiä veto/tuuppimisleikkiä. Samoin leikkien palailtiin ulko-oven läheisyyteen. Viimalla oli hyvä vire, ja se tutki paikkoja aika tarkkaan ja nousi mm. takajalkojen varaankin (huom. takapään ongelmat).

Mitä treeneistä jäi mieleen?

  • Koira ensin sisälle, anna tilaa koiralle
  • Koira edellä, odota esim. oviaukossa, että koira tulee takaisin
  • Muut riittävän perässä, ei heti koiranohjaajan perään
  • Alueen voi rajata sulkemalla etukäteen ovia
  • Ääneen ajattelu, mitä teet ja miksi
  • Alue läpi järjestelmällisesti, ovien sulkeminen sitä mukaa
  • Järjestelmällisyys mukana joka treeneissä, vaikka olisikin jokin teema. Käydään läpi huoneet, kuten oikeastikin eikä suinpäin rynnätä eteenpäin tiedetylle piilolle ja jätetä huoneita väliin -> parempi, jos koiranohjaaja ei tiedä piiloja.

Lisäksi rakennusetsinnässä on hyvä muistaa myös:

  • Haju hakeutuu kylmältä lämpimälle
  • Lämmin ilma nousee, kylmä ilma laskee
  • Eli ei ole mitenkään tavatonta, että koira ilmaisee vastakkaista nurkkaa/seinää, koska siellä se haju on vahvimmillaan.