Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

11.2.2011 Viima 10 vuotta (ja treenit päälle)

Vuosi sitten 11.2.2001 syntyi Pukranvaaran Talvikki-pentue, johon kuului myös meidän pieni Viima. Aika on mennyt todella nopeasti eikä tuosta koirasta uskoisi, että sillä on ikää jo noin paljon. Toki kuono on vähän vaalentunut, mutta muuten ei vanhuuden (?) merkkejä juurikaan ole.

Synttäreitä juhlistettiin perjantai-illan agilityssä. Molemmille pojille olin suunnittelut muutaman harjoituksen. Myryn kanssa tehtäviä olivat esteelle (putkeen) hakeutuminen, kontaktit, kepit ”Race to reward” -ajatuksella sekä ohjauksen puolella sivuttaisetäisyyttä kahden hypyn suoralla sekä myös kolmen hypyn LOPilla. Aiemmista kerroista poiketen pojat saivat odotella oman viltin päällä hallin reunalla, kun auton takakontti oli jäässä ja siellä oli häkki jemmassa. Hyvin molemmat pojat kuitenkin olivat odottelemassa.

Viiman suunniteltu harjoitus sisälsi yksittäishyppyharjoituksen kohteella, hypylle hakeutumista eri kulmista sekä vielä kahdelle hypylle hakeutumista kohteen avulla.

Treenit sujuivat ihan mukavasti, ja etenkin Viiman osalta kaikki tuntui menevän lähes nappiin :) Myryn kanssa tuli taas huomattua kaikenlaista.

Ensinnäkin putkeen hakeutumisessa tuli ongelmaksi se, että Myry lähti jo ennen lupaa suorittamaan estettä silloin, kun koira oli oikealla puolellani. Ei vain malttanut odottaa vihjettä sen jälkeen, kun oli katsonut eteenpäin kohti estettä. Aluksi putken päässä oli namialusta, mutta sen jälkeen, kun koira meni omin luvin sinne, niin sinne jäi vain tyhjä alusta. Sen seurauksena Myry kävi sitten omin luvin noutamassa alustan ja suoritti putken mennen tullen. Joitain toistoja Myry teki myös ilman mitään kohdetta putken päässä eli tämä harjoitus olisi pitänyt miettiä uudestaan jo parin virheen jälkeen. Tämä taisi heijastua myös kontaktiharjoitukseen, missä Myry ei sitten enää irronnut edessä olevaan putkeen. Toisaalta minulla oli tässäkin vähän häilyvä kriteeri, minkä itsekin huomasin ja keskeytin hetkeksi harjoituksen.

Keppejä treenattiin Myryn kanssa siten, että käytössä oli neljä keppiä ja keppirivistön päässä namialusta. Lähetyskulmina olivat klo 6, 5 ja 7. Nämä tehtiin kahteen otteeseen (välissä pieni tauko). Alussa Myry meinasi kipittää suoraan alustalle suorittamatta keppejä laisinkaan, mutta hiffasi kuitenkin aika nopsaan, että ne kepit kuuluukin suorittaa, jotta saa palkkion.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ouQxIcs9orw

Myryn kanssa harjoiteltiin myös parilla hypyllä sivuttaisetäisyyttä namialustaa hyödyntäen. Sivuttaisetäisyys oli ehkä kolmisen metriä. Lisäksi tehtiin myös LOP sekä oikealle että vasemmalle, ja välillä otettiin väliin myös suoria lähetyksiä.

Viiman treenit aloitettiin yksittäishypyllä, jossa kohteena käytettiin lelua. Mahdollisimman pian Viiman katsoessa kohti estettä (lelua) vapautin koiran eli aiempiin kertoihin verrattuna en enää palkannut namilla eteenpäin vilkaisuja vaan pyrin vapauttamaan koiran nopeasti. Näitä tehtiin molemmilta puolilta.

Toinen treenisessio oli jaettu kahteen osaan. Ensin tehtiin esteelle irtoamiset kulmista klo 7, 8, 9 ja 10 ja sitten kulmista 5, 4, 3 ja 2. Nämä kaikki menivät oikein loistavasti. Siirrot olivat pannasta ja siitä sitten lentävä lähtö. Palkka  (lelu) suoraan esteen eteen, kun koira oli suorittamassa estettä.

httpv://www.youtube.com/watch?v=RMaNaVFtKNk

Kolmantena harjoituksena tehtiin kahden hypyn suoraa namialustan avulla. Edelleen tässäkin vapautus, kun katsoi esteen suuntaan. Näitä tehtiin myös molemmille puolille, yhteensä neljä toistoa.