Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

11.1.2012 Keskiviikon ilmaisut

Keskiviikon treeneissä keskityttiin reagointiin ja ilmaisuihin. Molemmille koirille otin aika samantyyppisen treenin.

Viima pääsi ensin, ja sillä oli reagointia varten henkilö mennyt lähelle tietä kaatuneen puun oksien suojiin. Meidän väliin jäi autotie, itse mentiin kävelytiellä liinassa. Tuuli meni niin, että koiralla oli potentiaalinen mahdollisuus napata haju jo matkalla. Viima oli kivasti etsintämoodissa ja reagoi hajuun jo ajoissa. Kun päästiin lähemmäksi, Viima olisi halunnut päästä autotien yli, mutta ei päässyt. Pysähdyttiin, Viima halusi edelleen toiselle puolelle ja alkoi haukkua, joten annoin luvan mennä. Sinne piilolle se sitten porhalsi. Hyvin reagoitu :) Jänis oli kuulema aiemmin poikittanut tien, mutta ei vaikuttanut Viiman suoritukseen sillä hetkellä.

Tämän jälkeen otettiin toisella puolella metsäplänttiä kolme ilmaisua lisää. Ensin oli seisova kaatuneen puun juurakon takana. Toinen oli uusi henkilö, joka seisoi näkyvämmällä paikalla kiven vieressä. Viima aloitti haukun huonommin (= jäi vähän kauemmaksi alkuun ja oli hetken hiljaa). Onneksi olin lähistöllä ja näin koiran reaktiot. Odotin koiralta haukkua ennen kuin kehuin ja lähdin tulemaan paikalle. Sen jälkeen ilmaisu oli ihan ok, mutta vähän epäröintiä oli siis alkuun ilmassa.

Kolmas seisoi näkyvästi paikoillaan, mutta lähti liikkeelle Viiman saapuessa paikalle. Viima aloitti ilmaisun ok ja jatkoi sitä liikkuessaan henkilön mukana. Henkilö kehui välillä koiraa, samoin tein itsekin, kunnes saavutin parivaljakon.

Meni siis varsin mukavasti ja koira sai hyvät toistot :) Se näissä lyhyissä ilmaisutreeneissä on hyvää, että näkee, miten se koira käyttäytyy ja pääsee nopeammin vahvistamaan haluttua käytöstä :)

Myrylle otettiin sama piilo reagointia varten. Myry oli myös hyvin etsintämoodissa, kun tietä pitkin liikuttiin. Kiihdytti vauhtiaan, kun lähestyttiin piiloa, mutta ei vielä hinkunut toiselle puolelle. Kun olimme kohdalla tai vähän siitä yli, Myry olisi halunnut mennä tien ylitse, mutta ei päässyt. Pysähdyttiin, Myry katseli piilon suuntaan ja sanoi kerran piip, jolloin annoin luvan mennä. Lähti vauhdilla ja tuli hetken päästä rullan kanssa takaisin. Meni tosin tarjoamaan rullaa väärälle henkilölle.

Sitten otettin metsän puolelle seisova henkilö. Ei ongelmia, ilmaisu hyvä eikä matkan varrella ollut kaatunut puu haitannut (Myry ryömi sen ali).

Seuraava oli eteenpäin kävelevä henkilö, joka pysähtyi, kun Myry kävi nappaamassa rullan. Tämäkin oli kiva nähdä, sillä Myry teki tämän niin hienosti :) Kipaisi henkilön edestä, rulla huomaamatta suuhun ja vauhdilla takaisin. Näytölle mentiin suorempaa/helpompaa reittiä.

Treenit sujuivat mallikkaasti ja tästä on hyvä jatkaa tämän ”erikoisuusteeman” ympäriltä (erilaisia maalihenkilöitä, liikkuvia tyyppejä ja erilaisia tilanteita). Esimerkiksi jatkossa olisi kiva katsoa, mitä koira tekee, jos ohjaaja ei jostain syystä ”huomaa” koiran reagointia hajuun eikä koira pääsekään heti tarkistamaan. Ei suositella siis aloitteleville ;)