Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

10.6.2011 Rakennusetsintää Espoossa

Perjantaina pääsimme harjoittelemaan Espoossa rakennusetsintää remonttia odottelevassa kerrostalossa. Treenattiin kaksi eri sessiota eli ensin kellarikerroksessa, minkä jälkeen oli vuorossa itse huoneistot.

Käytiin ensin tsekkaamassa nopeasti paikat, minkä jälkeen Viima pääsi ensimmäisenä koirana etsimään. Heti alkuun Viima lähti vauhdilla sinne, missä olimme viimeksi käyneet, mutta tuli sitten pian takaisin ja meni ensimmäisen oven taakse ja haukahti kerran. Siihen sitten äkkiä koiralle ovea avaamaan. Varastotila oli valoisa, mutta piilo oli ylhäältä päin avoin oleva kaappi (n. metrin korkuinen). Viima tarkensi piiloa jonkin aikaa keskittyneesti eikä juurikaan alkanut haukkumaan pelkkää hajua tms vaan työsti hajun hyvin loppuun asti. Ilmaisu alkoi vasta, kun Viima tarkensi piilon nousemalla kaappia vasten ja tsekkaamalla, että siellä alhaalla on tyyppi :)

Tämän jälkeen jatkettiin takaisin käytävälle. Viima bongasi hajun kellarivarastotiloihin (pimeää) ja alkoi työstää siellä hajua. Kovasti saikin tehdä hommia. Sitten Viima alkoi haukkua erään oven takana, joten aukaisin sen, mutta siellä ei ollut mitään, vaikka Viima kävi tsekkaamassa lokeron ja merkkasi kohti seinää/ikkunaa. Haukkumista Viima ei lopettanut, joten avasin sitten vielä seuraavan oven oikealta, sitten vielä toisen oven vasemmalta, kunnes lopulta avasin oikean oven, missä maalihenkilö oli piilossa. Tarkentamisessa siis vähän petrattavaa, mutta muuten ihan hyvin.

Varaston jälkeen käytiin tarkistamassa saunatilat. Sieltä lauteilta Viima sitten bongasi vielä yhden tyypin. Ilmaisu ok.

Myry pääsi etsimään nämä samat piilot viimeisenä koirana. Eipä Myryn etsimisestä oikein mitään mairittelevaa kerrottavaa ole, sillä treeni meni ihan plörinäksi. Ensin Myry intoutui juoksemaan ees taas pimeätä kellarivarastotilaa (sinne menevät molemmat ovet sattuivat olemaan auki), sitten se bongasi hajun ensimmäisestä tilasta, jonne myös koiran päästin. Hajun tarkentaminen siellä oli hankalaa ja pari kertaa Myry otti rullan suuhunsa ilman, että oli ensin oikeasti paikantanut piilon. Oikea tarkennus tapahtui samaan tapaan kuin Viimallakin eli noustiin kaappia vasten ja tsekattiin, että tyyppi on siellä oikeasti.

Varastokaappien luona Myry sekoili sitten jo ihan kympillä. Ensin sillä meni jonkin aikaa siihen, että se ylipäänsä sai tarkennettua sen kohdan, mistä haju voimakkaimmin tuli. Samoja kaappeja sekin merkkaili kuin Viimakin. Myry tosin myös alkoi ilmaista myös pelkkää hajua ja rulla tarttui suuhun varsin hanakkaasti. Yritti Myry myös jonkun kerran ilmaista mukana kulkevaa ensimmäisestä piilosta löytynyttä henkilöäkin… Kaapissa ollut maalihenkilö hieman helpotti tehtävää raottamalla ovea, mutta ei siitäkään vielä suuresti apua ollut. Jostain syystä vahvin haju vain meni siihen viereiseen kaappiin. Ja kun Myry lopulta kävi tsekkaamassa sen oikein kaapin kiertämällä henkilön ja tuomalla rullan, niin siltikin Myry vei näytölle siihen viereiseen kaappiin. Ja tämän Myry toisti pari kertaa ennen kuin maalihenkilöllä petti pokka ja kaapista alkoi kuulua naurua. Silloin Myrykin hämmästyi kovin ;) Oli kyllä niin älytön juttu, etten olisi voinut kuvitella, että Myry noin alkaisi sekoilla.

Saunatiloissa sekoili jatkui. Myry oli tehnyt löydön lauteilta, mutta nappasi rullan suuhunsa vasta suihkun luona. En sitten hyväksynyt tätä ilmaisua, joten Myry sai yrittää uudelleen. Tässä meni hetki ennen kuin Myry keksi mennä käymään lauteilla uudestaan ja tulla sieltä asti rullan kanssa. Huoh :D

Sitten olikin vuorossa etsimiset huoneistoissa. Ensin käytiin tsekkaamassa vähän paikkoja, minkä jälkeen Viima pääsi ensimmäisenä etsimään. Viimalle oli piilot eri kerroksissa. Ensimmäisenä oli piilo parvekkeella siten, että parvekkeen ovi oli kiinni, mutta tuuletusikkuna auki ja tyyppi oli istuskelemassa parvekkeen lattialla. Tätä Viima saikin työstää jonkin aikaa, sillä haju meni todella vahvasti vastakkaiseen suuntaan keittiöön. Pari kertaa Viima nousi takajaloilleen partsia kohti, ja lopussa vaikutti siltä, että se ehkä saattoi jo huomatakin tyypin, joten avasin partsin oven. Sinne se sitten meni haukkumaan.

Toinen piilo oli sitten eteiskomerossa, jossa oli liukuovi. Ovi oli jätetty hieman raolleen, mutta sinne Viima sitten tunki itseään, kun oli saanut hajun tarkennettua. Kolmas oli sitten semmoinen helpompi eli keittiössä maantasalla kaapin soveltuvassa kolossa. Sitä tosin Viima sai työstää jonkin aikaa, koska haju meni tässäkin päinvastaiseen suuntaan.

Myry pääsi huoneistoihin viimeisenä, ja sille oli nyt vähän helpommat piilot luvassa. Kaikki piilot olivat eri kerroksissa. Ensimmäinen oli vaatekomeron syövereissä. Ovi oli jätetty hieman raolleen. Tätä Myry sai tarkentaa jonkin aikaa ja hyvin malttoikin tätä tehdä. Haju meni komeroa vastapäätä olevaan suihkutilaan sekä myös vieressä oleviin kaappeihin, mutta lopulta Myry kuitenkin tunki itsensä sinne komeroon ja tuli rullan kanssa takaisin.

Toinen piilo oli keittiötiloissa lattian tasolla kaapin mentävässä kolossa (eri kuin Viimalla). Tämän ilmaisu myös ihan ok.

Kolmas piilo oli sitten makuuhuoneen kaapeissa. Tämän tarkennus oli myös ihan mielenkiintoinen. Haju selvästi meni kohti ikkunaa, ja sinne Myry menikin tarkentamaan. Nenä pystyssä koira sitten vain teki täyskäännöksen ja kipitti kaapeille, missä oli yksi ovi vähän raollaan. Sinne Myry tunki itsensä ja tuli rullan kanssa takaisin.

Eli näin Myryn osalta tämä toinen treeni sujui paljon paremmin. Koira oli muutenkin rauhallisempi eikä hötkyillyt turhia. Ensimmäisessä treenissä sillä oli ehkä vähän liikaa virtaa eikä se oikein keskittynyt tekemisiinsä. Viima osalta taas koko treeni sujui oikein kivasti, ja olikin mukava seurata koiran varmaa työskentelyä :)

Ensi kerralla pitää myös muistaa aloittaa etsimiset ylemmistä kerroksista ja edetä alaspäin. Hajut kuitenkin nousevat ylöspäin. Nyt tuli käytyä kerrokset läpi alhaalta ylös.