Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.
Kero keskellä

Kero testaa SporttiRakin nettiyksäriä

Meille tarjoutui hyvä tilaisuus kokeilla SporttiRakin nettiyksäriä varsin laajasta lajivalikoimasta. Koska tällä hetkellä treenaamme aktiivisesti vain agilityä ja noseworkkia, niin ajattelin, että noseworkin osalta voisikin olla hyvä kokeilla tätä mahdollisuutta. Lajin valmentajana SporttiRakin nettiyksäreissä toimii Elisa Reunanen, jolla tiedän olevan paljon kokemusta hajutyöskentelyn osalta.

Miten alkuun?

Alkuun piti toki miettiä, mihin me tarvittaisiin opastusta ja vinkkejä. Kero on noseworkissa varsin kokenut, eikä meillä sinänsä ole siinä haasteita. Mutta keksittiinpä hyvä työstettävä aihe, kun kävimme kokeissa nappaamassa ihkaensimmäisen virhepisteen siitä, että Kero nuolaisi ajoneuvoetsinnässä piiloa!

Nettiyksärissä ideana on lisätä SporttiRakissa olevaan omaan treenikalenteriin merkintä ja sisällyttää siihen video, jonka perusteella yksärivalmentaja voi antaa palautetta. Videon yhteyteen on hyvä laittaa tarkempaa kuvausta siitä, mitä yksärillä tavoittelee. Tämän jälkeen tilataan yksäri ja valitaan samalla valmentaja. Seuraavaksi valmentaja lisää kommenttinsa tähän kalenterimerkintään omana vastauspäivänään. Varsin yksinkertaista siis.

Yksäriaiheen keksiminen

Kun olin selvittänyt, mitä yksäriltä haen, alkoi videoiden kahlaaminen. Ajattelin, että hyvä lähtökohta olisi kerätä muutamia esimerkkejä alkuvuodesta alkaen. Löytyi sekä mallisuorituksia että niitä, missä ei-toivottua käyttäytymistä näkyy. Itse asiassa videon koostaminen itsessäänkin oli hyvin opettavainen kokemus, koska se selkeytti itselle vähän sitä, millaisissa tilanteissa ongelma esiintyy ja toisaalta myös sitä, millaiselta toivottu käyttäytyminen olisi hyvä näyttää.

Meidän yksärin aiheena oli ”Keron ilmaisuhaaste: Lipaisu/koskeminen”. Ei ehkä mikään helpoin aihe, ja etenkään tilanteessa, missä koiralla on jo hurja oppimishistoria takana eli sitä ei-toivottua käyttäytymistä on tullut vahvistettua vahingossa tai tiedostamatta jo joissain tilanteissa paljonkin.

Yksärin jälkeen

Sovittuna vastauspäivänä sain Elisalta kommentteja liittyen videoon ja siihen, mitä yksäriltä haen. Minulla oli mahdollisuus kertoa vielä tarkemmin muutamia seikkoja liittyen harjoitteluumme. Näiden perusteella saimme vinkit, miten lähteä työstämään ilmaisuhaastettamme. Itse asiassa lähdimme tekemään kahdenlaista harjoitusta. Molempiin saimme Elisalta hyvät vinkit liittyen mm. harjoituksen käytännön toteutuksiin ja palkkaamiseen.

Toki tiedostan, että yhdellä nettiyksärillä ei vielä paatunutta käyttäytymistä muokata toisenlaiseksi tai tilalle tuoda täysin uutta toimintamallia. Yksäriltä kuitenkin saimme hyvät keinot siihen, miten hommaa lähteä työstämään. Ja vinkkien toimivuuden on jo päässyt toteamaan tehdyissä harjoituksissa. Hyvää on myös se, että tämä kannustaa videoimaan harjoitukset, jotta niitä voi analysoida treenin päätteeksi ja pidemmällä aikavälillä voi myös nähdä edistymisen.

Uskon, että nettiyksärille on meillä Keron kanssa vielä tarvetta. Videolta toinen henkilö voi nähdä seikkoja, joita itse ei omassa treenaamisessaan huomaa. Lisäksi harjoituksia pystyy tekemään kotona (tai haluamassaan paikassa) milloin vain, ja silti harjoituksista voi saada asiantuntevaa palautetta. Voin siis suositella muitakin kokeilemaan nettiyksäreitä, etenkin jos itsellä ei esimerkiksi ole ns. live-valmentajaa tai jos muuten kaipaa uusia näkökulmia harjoitteluun.