Tarinaa suomenlapinkoira Keron ja bordercollie Discon ja Potterin elämästä. Muistoissa Viima ja Myry.

10.3.2013 Keron 3kk-katsaus

Aikomuksena on ollut kirjata vähän enemmän Keron kanssa vietetystä ajasta ja siitä, mitä kaikkea pieni penneli on oppinut, mutta aie on vain siirtynyt ja siirtynyt ja nyt tuo kolmen kuukauden rajapyykkikin on jo ylitetty… Laitetaan tähän nyt kuitenkin edes jonkinlainen selostus siitä, missä nyt mennään :)

Jaottelen taidot perustaitoihin, agilityyn liittyviin taitoihin sekä pelastuskoirailuun liittyviin taitoihin. Ja näissä nimenomaan niihin taitoihin tai asioihin, joita itse pidän tärkeinä tai juuri nyt ovat ajankohtaisia. Näihin voi toki tulla myöhemmin muutoksia, mutta ao. listaus voi toimia ihan hyvänä alkurunkona :)

Perustaidot

Taitoja, jotka ovat esitaitoina edistyneemmille käytöksille tai jotka muuten kuuluvat jokakoiran tarpeellisiin taitoihin.

 • Naksuttimeen / naksusanaan ehdollistuminen: Ehdollistettu naksuttimeen ja naksusanaan (bra). Testattu toimivuutta kodin lisäksi ulkona, agihallissa , muualla sisätiloissa.
 • Kohdetyöskentely – kuonokosketus: Käsikosketus, kosketuskeppi. Käsikosketusta tehty kodin lisäksi ulkona ja agihallissa. Kosketuskeppiä kotona ja muualla sisätiloissa. Etäisyydet vielä pienet.
 • Kohdetyöskentely – alusta: Ei aloitettu. Mietinnässä vielä, olisiko kyseessä tassukosketus maahanmenon (?) sijaan.
 • Kontakti: Luopumisen kautta (namikäsi) tai vapautuksessa (ovesta, hihnasta), ei lisätty vielä vihjesanaa. Myös vierellä kulkiessa.
 • Vierellä kulkeminen: Vahvistettu hakeutumista vierelle (vapaana, hihnassa).
 • Nätisti hihnassa: Vahvistettu vierellä kulkemista (nami) tai kun hihna pysyy löysällä (matka jatkuu). Sujuu ihan kivasti, kun mennään yksin. Koirakolmikon kanssa välillä vielä hakemista, mutta onnistumisiakin on.
 • Vapautus: Odottaa lupaa (vapaa) esim. ovesta mentäessä, toimii ihan hyvin. Hihnasta / autosta vapautuksessa vielä tehtävä hommia etenkin, jos häiriötä lähistöllä.
 • Tervehtiminen: Heti ekasta päivästä alkaen vahvistettu sitä, että huomiota (silitykset, rapsutukset) ihmisiltä saa vain, kun istuu. Toimii aika kivasti. Uusille tuttavuuksille pitää tosin vielä tiedottaa, että malttavat odottaa, jos koira ei istuudu heti.
 • Sopivien palkkioiden löytäminen: Tämä oli ekojen viikkojen aikana tosi työlästä ts. Kero vaikutti aika nirsolta. Kun siirryttiin aterioiden ansaitsemiseen, alkoi ruokahalu löytyä. Samoin sopivat, eri paikoissa toimivat palkkiot ovat nyt löytyneet (ja lisää varmasti löytyy). Hyviä nameja ovat: Natural Menu, Ziwi Peaks (lammas), erilaiset kuivatut lihanpalaset/sisäelimet (broileri, sika, nauta) jne. Namit, jotka eivät kelpaa: juusto, nakki, lihapulla.
 • Luoksetulo: Heti alusta alkaen vahvistettu, että nimi tarkoittaa jotain tosi kivaa. Tällä hetkellä luoksetulo tuntuisi olevan aika vahva, mm. lopettaa poikien kanssa leikkimisen ja tulee luokse, tulee lelun luota myös pois, lenkeillä vahvistettu tosi paljon, mutta jatketaan edelleen kovasti vahvistamista joka päivä.
 • Käsittely: Esimerkiksi kynsienleikkuu, hampaiden katsominen yms hoitotoimenpiteet. Jäänyt luvattoman vähälle treenille, vaikkakin kynsiä onkin silloin tällöin leikelty ja hampaita välillä katsottu. Mutta nämä vaativat ehdottomasti vielä paljon treeniä ja positiivista vahvistamista. Ja yleistämistä siihen, että joku muukin kuin minä tekee näitä juttuja.
 • Autossa: Tällä hetkellä Kero kulkee matkat etupenkillä olevassa minihäkissä. Kun auto on parkissa, on Kero takapenkillä isojen poikien seurassa ja ihan kiltisti tuntuu olevan. Pitäisi totutella turvavöihin tässä piakkoin, kun kohta ei enää häkkiin mahdu. Välillä menee mielellään (takapenkille), mutta toisinaan taas ei.
Kero tuumailee
Kero tuumailee (8.3.2013)

Agilityyn liittyvät

Agilityyn liittyvät pohjataidot valmentavat koiraa tulevia oikeilla esteillä tehtäviä agilitytreenejä varten. Pennun kanssa ei vielä hypitä esteitä tai tehdä pujottelua tms, mutta näitäkin varten voi pennun kanssa harjoitella ilman esteitä tai vähintäänkin ilman rimoja.

 • Leikkiminen: Päivittäin, erilaisilla leluilla ja tietyin pelisäännöin. Tällä hetkellä on tehty ihan perusvetoleikkiä sekä lisäksi push, back & jamiä sekä irroitus-istu-vapautusta. Vapautusvihje (break) on eri kuin normivapautuksessa. Lelun tuominen takaisin ei ole hanskassa.
 • Irroittaminen: Vihjesanaa (irti) liitetty leikkiessä, irroittaa jo ihan kivasti tietyistä leluista, jos on pantasiirrossa. Kaipaa yleistystä.
 • Eteenpäin katsominen: Race to reward -menetelmää hyödyntäen. Jonkin verran myös aim for it.
 • Vapautus eteenpäin vihjeestä: Toimii varsin kivasti, myös kestoa ja pientä häiriötäkin on ollut mukana. Sekä leikkiessä että myös race to rewardissa. Vihjesanana break.
 • Koiran linjalle lentävän vahvisteen ehdollistuminen: Sana (jee) liitetty  mukaan. Putkella tämä toimii kivasti, mutta esimerkiksi siivekkeiden välistämenossa tuppaa vilkuilemaan, kun huomaa lelukäden lähtevän liikkeelle.
 • Lentävä lähtö: Treenattu päivittäin race to reward -menetelmällä. Istuminen & pannasta kiinnipitäminen -> odottaa hyvin vihjettä (break) ja ampaisee hyvin vihjeestä. Lisätty myös ohjaajahäiriötä (käden/jalanheilutus) sekä myös pannasta irroitus ennen vihjettä. Treenattu kotona, ulkona ja agihallissa.
 • Siirrot (pantasiirto/namimagneetti): Ehdollistettu siihen, että panta on ihana -> pantasiirto toimii nyt varsin kivasti ja intoa on eteenpäin. Namimagneetti myös nyt jo parempi, mutta vielä voi tulla katkoksia, jos ei tarkkana.
 • Lähetyskulmat: Näitä tehty suoralle putkelle ja siivekkeillä. Ei vielä tiukkoja kulmia.
 • Sivuttaisetäisyys: Ei vielä mainittavaa sivuttaisetäisyyttä.
 • Irtoaminen eteenpäin: Irtoaa kyllä, jos edessä palkka. Pitäisi siis harjoitella lisää, mm. kiihdyttämistä ohjaajan edelle jne. Esteiden osalta hakee putkelle/siivekkeiden väliin kivasti, mutta etäisyys on vielä aika lyhyt.
 • Esteet: Putki (suora, L) ja siivekkeet.
 • Ohjauskuviot: Ilman esteitä tehty pikkuisen ympyrätyöskentelyä ja olkapääkäännöstä. Näitä pitäisi tehdä vielä lisää. Rintamasuunnan merkityksen pyrin kyllä huomioimaan kaikessa tekemisessä, mm. palkkaus, leikkiminen, liikkumiset jne.
 • Rauhoittuminen: Ehdollistettu siihen, että omalle pyyhkeelle mennään makaamaan ja odotetaan siinä rauhallisesti, kunnes tulee siirto treenipaikalle. Agihallissa toimii aika kivasti, mutta tämä vaatii vielä paljon treeniä ja yleistämistä eri paikkoihin ja tilanteisiin.
 • Hyppytekniikka: Kesällä tarkoitus käydä pentuhyppytekniikkaa oppimassa.
Kero ja lelu (8.3.2013)
Kero ja lelu (8.3.2013)

Pelastuskoirailuun liittyvät

Pelastuskoirailun osalta pätevät aika pitkälti samat taidot kuin mitä jo luettelin perustaidoissa ja agilityyn liittyvissä taidoissa.  Perustaidoista vain jalostetaan muita käytöksiä, joten siksi niiden on oltava hyvin hanskassa.

 • Maalihenkilökäytös: Namia saadaan vain, kun Kero istuu maalihenkilön luona. Tämä on aika hyvin tällä hetkellä hanskassa.
 • Hajun hakeminen: Tehty muutamia kertoja, mutta näin talvella jäljet näkyvät aika hyvin. Uskoisin, että pieni idea asiasta koiralla kuitenkin on.
 • Pistot: Yksi pistotreeni (kuusi toistoa) takana, silloin eteni oikein mallikkaasti maalihenkilöltä toiselle. Näitä jatketaan olosuhteiden mukaisesti.
 • Maastot, ympäristöt: Metsää valoisalla ja pimeällä (ilman ja otsalampun kanssa). Pitäisi käydä vähän muuallakin tutkailemassa.
 • Ilmaisu: Ei olla pahemmin tätä mietitty. Todennäköisesti ilmaisuksi tulee rulla tai kertova. Joka tapauksessa ilmaisua pohjustettu mm. kohdetyöskentelyllä ja maalihenkilökäytöksen treenauksella. Myös aloitettu noudon alkeita (ottaa esineestä hampailla kiinni).
Kerolainen pellolla (9.3.2013)

Kuten huomata saattaa, Kero ei vielä kovin montaa vihjesanaa osaa. Tuttuja sanoja ovat luoksetuloon liittyvät (Kero), toiminnan keskeytys ja huomio minuun (kuules), vapautukseen (vapaa, break) ja lelun irroitukseen (irti) liittyvät. Siinäpä ne. En ole edes vihjeistänyt istumista, maahanmenoa tai opettanut mitään muutakaan erityistä. Temput ja toko-liikkeet ehtii kyllä. Nyt keskitytään perustaitoihin ja tutustutaan pentuun vielä tarkemmin :)

Seuraavan kuukauden aikana on tarkoitus viedä eteenpäin jo hanskassa olevia taitoja sekä antaa joillekin käytöksille vihjeitä (vaikkapa juurikin istuminen, maahanmeno, omalle pyyhkeelle meneminen) sekä harjoitella enemmän käsittelyjuttuja. Agilityn puolella treenataan lisää lähetyskulmia, irtoamista, leikkimistä ja pelastuskoirailun puolella hankitaan lisää positiivisia kokemuksia ihmisistä.